Ciner Grubu’nun, 1.5 milyar dolarlık yatırımla inşa ettiği Kazan Soda Elektrik Üretim AŞ faaliyete geçiyor. Kazan Soda Elektrik Üretim AŞ dünyadaki ticaret hacmi 15 milyar dolar olan ve en fazla ticareti yapılan onuncu kimyasal olarak nitelendirilen soda külünün üretimini gerçekleştiriyor.  Kazan Soda Elektrik Üretim AŞ tesislerinin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla bugün gerçekleştirildi. Açılışa Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da katıldı.

TOPLAM İHTİYACIN YÜZDE 14'ÜNÜ KARŞILAYACAK


Kazan Soda Elektrik Üretim AŞ üretiminin tamamını ihraç edecek. Ayrıca üretim, dünyanın toplam doğal soda külü ihtiyacının yüzde 14’ünü karşılayacak.

SODA KÜLÜ


Diğer bir ismi sodyum karbonat olan soda külünün, dünyada en yaygın olarak kullanılan onuncu kimyasal olduğu belirtiliyor. Cam, deterjan ve temizlik üretiminde hammadde, gıda, ilaç, kimyasal madde ve metalürjik uygulamalarda da katkı maddesi olarak üretim süreçlerinde kullanılıyor. Soda külü yüzde 54 cam sanayii, yüzde 17 deterjan ve temizlik endüstrisi, yüzde 10 katkı kimyasalları ve metalürjik uygulamalar, yüzde 9 gıda katkı ve ilaç sanayii, yüzde 10 ise diğer kimya endüstrisi olarak ayrıştırılabiliyor.

İHA