Başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerdeki markalı konut projelerinde satış hızının yavaşlaması sektör oyuncularını harekete geçirdi. Yüksek fiyatlar nedeniyle orta ve dar gelirli vatandaşların erişimde zorlandığı konut projelerinde yeni dönem başlıyor.

Türkiye’nin en büyük gayrimenkul geliştiricilerinden Emlak Konut GYO, bundan böyle projelerini daha mütevazı inşa etmeye karar verdi. Düşük katlı az yoğunluklu projelerde sosyal donatı alanları küçülecek, daire büyüklükleri azaltılacak ve lüks malzeme kullanımından kaçınılacak, ithal yerine yerli ürün kullanılacak.

YÜZDE 10 DÜŞER

2018 hedeflerini açıklamak için dün İstanbul’da basın toplantısı düzenleyen ancak Türkiye’nin en çok satan gazetesi SÖZCÜ’ye ambargo uygulayan Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, inşaat malzemelerindeki yüzde 25’lik fiyat artışı nedeniyle 2018 yılında mütevazı projeler inşa edeceklerini ifade etti. Yapıların kalitesinin iyi işçilik ve mühendislikle yükseltilebileceğine dikkat çeken Kurum, “Beş yıldızlı otellerin duvarları plastik boya, ahşap ve kağıt kaplama yok” diye konuştu. Sosyal donatı alanlarının da küçültülmesi gerektiğini ifade eden Kurum, alınacak önlemlerle konut fiyatlarının yüzde 10 ucuzlayabileceğini bildirdi. Aidatları düşürmek için projelerdeki sosyal tesis ve havuzların site sakinleri dışından kişilerin de kullanıma açılabileceğini kaydeden Kurum, “Metrekaresini 3.000-3.500 liraya sattığımız dairelerin içinde hamam var. Bundan sonra böyle yapılar inşa edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

DÜŞÜK KATLI OLACAK

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeni yapılacak inşaatlarda 5+1 kat sınırlamasına dikkat edilmesine yönelik çağrıda bulunmasının ardından projelerde yüksekliğe dikkat edeceklerini ifade eden Kurum, “Değişen şartlara ve politikaya göre hareket ediyoruz. İstanbul Çekmeköy’de 4 katlı, Bakırköy ve Florya’da 3 katlı projeler hayata geçireceğiz. Teşvikiye’de bölgedeki yüksekliği dikkate olarak 8-12 katlı yapılar inşa edeceğiz. Halkalı’da da düşük yoğunluklu az katlı bir projeye başlayacağız” dedi.

Nazmi Durbakayım Nazmi Durbakayım

Ucuz konut için pilot şehir


İstanbul İnşaatçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı (İNDER) Nazmi Durbakayım, pilot şehirler kurulması gerektiğini söyledi. Dün İstanbul’da düzenlenen Bosch İnşaat ve Konut Konferansı’nda konuşan Nazmi Durbakayım, Türkiye’deki konut ihtiyacı olan kesimin yüzde 85’inin orta ve alt gelir seviyesine sahip olduğunu ifade ederek “Bu ailelerin alabilecekleri dairenin metrekare satış fiyatı 2 .500 ila 3.000 lira arasında olması gerekiyor. Bu fiyatlardan konut satılabilmesi için üretimde arsa girdisinin ise metrekare başına 250-500 lira civarında olması lazım” dedi. Söz konusu konutları alacak ailelerin sosyal gereksinmelerini de makul bedellerle karşılamalarının gerekli olduğuna dikkat çeken Durbakayım, “İnsanların işlerine yürüyerek veya toplu taşıma ile kısa zamanda ulaşabildiği büyük şehirlere yakın pilot şehirler kurmalıyız. Konutların metrekare fiyatı maksimum 3.000 lira olmak şartı ile müteahhite ihale edilebilir ” dedi. Durbakayım, 125-150 bin kişinin yaşayabileceği, çalışabileceği ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanabileceği bir pilot şehirlerin 7.5 milyon metrekare büyüklüğünde olması gerektiğini kaydetti.