Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Siemens CEO'su Joe Kaeser'i Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti. TCDD 2013 yılında Siemens’ten yedi adet hızlı tren seti almıştı. Siemens, bu satın almayla Türkiye hızlı tren pazarına girmişti.
Geçen yıl Türkiye ile Almanya'nın ilişkilerinin en gergin olduğu dönemlerden birinde Siemens Türkiye'de YEKA rüzgar enerjisi ihalesini almıştı.

[old_news_related_template title="İşte Siemens'in aldığı dev ihale" desc="Rüzgar enerjisi ihalesini Siemens-Türkerler-Kalyon grubu kazandı. İhale sonunda 1 milyar dolarlık yatırım yapılması planlanıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/12h12nh21nhn2h1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/son-dakika-dev-ihalenin-kazanini-belli-oldu-1958620/"]

SAATTE 250 KM HIZA ULAŞACAK


Siemens'in Türkiye'de Milli Yüksek Hızlı Tren projesiyle de ilgilendiği biliniyor. İhale ilanında yer alan bilgiye göre yerli üretim ve test tesisi kurulumu Eskişehir’de yapılacak. İhaleyi kazanan firma YHT üretimine ilişkin tüm birikimini teknoloji transferi yoluyla Tülomsaş’a aktaracak. Saatte 250 km hıza sahip YHT setlerinin üretimi teknoloji transferi ile üç aşamada gerçekleştirilecek.

İlk aşamada 20 adet YHT seti yüzde 10 yerlilik oranıyla üretilmiş olarak ithal edilecek, ikinci aşamada 60 adeti yüzde 53 yerlilik oranıyla Tülomsaş’ta, üçüncü aşamada özgün bir tasarıma sahip olacak milli YHT setleri yüzde 74 yerlilik oranıyla yine Tülomsaş tesislerinde üretilecek. Böylelikle Türkiye yeni nesil YHT teknolojisine sahip olacak. Üretilecek araçların tüm AB ülkelerinde çalışmasına imkan verecek olan Karşılıklı İşletilebilirlik Teknik Şartnamesi’ne sahip olması öngörülüyor.

İTHAL EDİLSE 3.2 MİLYON EURO


Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre 25 Ocak 2018 tarihindeki ön yeterlilik değerlendirmesinde adaylardan 300 milyon euro tutarında bankalar nezdinde kullanılmamış nakdi, gayrinakdi kredi ya da kısıtlama bulunmayan mevduatı gösteren banka referans mektubu isteniyor. İhale kapsamında iki adet tam ölçekli ve hareketli YHT simulatörünün yanı sıra, çeşitli yedek malzeme temini de gerçekleştirilecek.

Her biri 34 milyon euro değerinde olan YHT setleri ithal edilseydi toplam 3 milyar 264 milyon euro gibi bir rakam ödenecekti. YHT setlerinin teknoloji transferi yoluyla ve giderek artırılan yerlilik oranıyla Eskişehir’de üretilmesi ile önemli döviz tasarrufu yapılması hedefleniyor.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan gerek yurt içinde gerek yurt dışında dünyaca ünlü şirketlerin CEO'larıyla görüşüyor.

dohniurwaailowk
Cumhurbaşkanı Erdoğan 8 Kasım 2017 tarihinde, Beştepe'de elektrikli otomobil pazarının öncü ismi Tesla Motor'un CEO'su Elon Musk ile biraraya gelmişti. Musk'ın Türkiye'yi terk etmesinin ardından kısa bir süre sonra SpaceX'in Turksat 5A uydusunu fırlatacağı açıklanmıştı.
7subatelonmuskgraf-5