Ekmekte büyük tartışmalara neden olan gramaj düzenlemesi yeni yıl itibariyle yürürlüğe girdi. Değişiklikle birlikte en az 250 gram olarak üretilmesi zorunlu olan ekmek, en az 200 gram olarak üretilecek. Ekmek fiyatları 10'ar gram artırılacak. Söz konusu uygulamadan önce İstanbul'da ekmek en az 250 gram olmalıydı. Ancak kimse bu kurala uymuyordu. X semtin ekmeği 220 gramken Y semtin ekmeği 240 gram çıkabiliyordu.

HASSAS TARTIDA ÖLÇTÜRDÜK


Devlet ekmeğe bir standart getirmeye çalışırken simitte durum ne? Garibanın öğle yemeğini geçiştirdiği simidin fiyatı İstanbul genelinde 1 lira 25 kuruş. Fakat konuyu bilenler simit fiyatlarında serbest piyasanın da etkin olduğunu söylüyor. Zaten bunu fiyatlardan da anlamak mümkün. İstanbul'un sembolü simidin fiyatı ve gramajı semt semt değişiyor. Sozcu.com.tr olarak 5 farklı semtten aldığımız çıtır çıtır İstanbul simitlerini hassas tartıda ölçtürdük. Ortaya inanılmaz düzensiz bir tablo çıktı!

GRAMAJ AYNI FİYAT FARKLI 

Beylikdüzü, Bakırköy, Cevizlibağ, Gayrettepe ve Maslak'taki simitçilerden simit aldık. Aldığımız her simidi farklı farklı poşetlere koyduk. Sabah saatleri olmasına rağmen bir ısırık bile almadık. Daha sonra simitlerin hepsini hassas terazide ölçtük.

İşte ortaya çıkan tablo:

































SEMTGRAMFİYAT (TL)
BEYLİKDÜZÜ1001.25
BAKIRKÖY1201.25
CEVİZLİBAĞ951.25
GAYRETTEPE951.25
MASLAK951.50

MASLAK'TA FİYATLAR TAVAN

Ziyaret ettiğimiz en işlek 5 yerden bir tanesi  olan Maslak'ta ise fiyatlandırma sistemi tamamen değişik. Gramajı aynı olan simitin fiyatı diğer semtlere göre tamamen çok farklı. 'Neden bu fiyata satıyorsunuz her yerde 1 lira 25 kuruş' dediğimizde ise bizim simitlerin gramajı diğer yerlere göre yüksek cevabını aldık ancak hassas terazide götürüp tarttığımızda ise gramaj diğer simitçilerin ki ile aynı çıktı. Her yerde 1 lira 25 kuruşa satılan simit Maslak'ta 1.50 kuruşa satılıyor.

nnn

GRAMAJ UYGULAMASI SİMİTTE DE VAR

Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası Başkan yardımcısı Çetin Keçeli sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada simit fiyatlarında ekmekten farklı olarak serbest piyasa kurallarının az da olsa geçerli olduğunu söyledi. Keçeli, "Şuan ekmekte olan gramaj uygulaması simitte de var. Esnaf simitinin minimum 80-90 gr arasında üretilmesi gerekiyor. Bunun  üzerinde saimit üreten kişilerde var ancak fiyatları farklılık gösterir. Genel olarak simit fiyatları 1 lira 25 kuruştan satılıyor." şeklinde konuştu.

İstanbul Simitçiler Odası Başkanı Ali Yücel'in telefonlarına ulaşılamadı.