Balıkçılar, toptancılar ve Japonya'nın en iyi suşi restoranlarının sahipleri, her gün 21 milyon dolardan fazla taze balık alıp satmak için bir araya geliyor. Tokyo'da bulunan dünyanın en büyük balık pazarı olan Tsukiji Balık Pazarı'nda tek bir orkinos balığı 1.76 milyon dolara satılabiliyor.

Business Insider'ın haberine göre; Balık pazarı son on yılda, beklenmedik bir şekilde Japonya'nın turistler tarafından en çok ziyaret edilen yerlerinden biri oldu. 2013 yılında tek bir orkinos balığının 1.76 milyon dolara satıldığı açık arttırmayı binlerce turist izledi.

Ancak pazarı görmek için zaman azalıyor. Çünkü balık pazarı, ekim ayında 5,2 milyar dolarlık bir yatırımla yeni yerine taşınacak. İşte yüzlerce turistin ilgisini çeken Japonya'nın balık pazarı:

Tsukiji Balık Pazarı, Tokyo'nun merkezindeki Tsukiji bölgesinde yer alıyor.

1

Pazarı ziyaret etmek için en uygun zaman gün doğumundan önce balıkçıların ava çıktığı ve satılacak olan balıkların hazırlandığı zaman.

2

Balık pazarı iki parçadan oluşuyor. Jōgai-shijō suşi restoranlarının ve toptan restoran malzemelerinden yiyeceklere kadar her şeyi satan dükkanların bir karışımı. Jōnai-shijō, toptancıların balıklarını restoranlara sattığı yer.

r

Bunun gibi işaretleri görmeye başladığınızda jōnai-shijō'a ulaştığınızı  anlıyorsunuz. Toptan satış pazarı saat 03:00'da açılıyor ama turistlerin saat 10:00'dan önce girmeleri yasak.

q

Pazar son derece kalabalık. Arabalar her ara yolda sataıcılardan alıcılara kutular taşıyor.

9

Tsukiji Market ilk kez 1935 yılında kuruldu, ancak nehir balıkları pazarlarının geleneği 16. yüzyıl Japonya'sına kadar uzanıyor.

w

Pazar, Japonya'nın en gözde turistik yerlerinden biri haline geldi, ancak ortam buna göre tasarlanmamıştır. Burası insanların iş için bir araya geldikleri bir yer. Restoran ve market sahipleri, en seçkin deniz ürünlerini seçmek için her gün bu pazara geliyorlar.

f

İç piyasada 900 lisanslı toptancı var.

e

Pazarın içinde balıkçıların yiyecek, gazete ve balık temizleme malzemeleri alabilecekleri küçük satış noktaları bulunuyor.

v

Tsukiji'den dünyadaki diğer balık pazarlarında yapılan ticaretten daha fazla alışveriş yapılıyor. Bazı tahminlere göre burada yılda 4 milyar dolardan fazla balık ticareti gerçekleştiriliyor.

yh

Pazarda hergün 480 farlı deniz ürünü satılıyor. Japon suşi kültürünü araştıran Harvard Antropoloji Profesörü Ted Bestor balık pazarını "küresel balıkçılık endüstrisinin sinir merkezi" olarak nitelendirdi.

w

Balıklar, strafor kutularda paketlenmiş şekilde toptancılara getiriliyor. Daha sonra temizlenip satışa çıkarılıyor.

r

Balık piyasasının yıldızı Japonya'da "suşi kralı" olarak görülen Pasifik mavi yüzgeçli orkinos. Balık avcılarının tezgahlarının en az yarısı, mavi yüzgeçli orkinosları kesiyor, temizliyor veya hazırlıyor.

2

Pazarın en büyük aktivitesi her sabah saat 03.00'da gerçekleşen ton balığı ihalesi. Açık artırmayı her gün sadece 120 ziyaretçi görebiliyor. Mavi yüzgeçli orkinosların çoğu balıkların tadını belirleyen, büyüklüğüne ve yağ içeriğine bağlı olarak 2.000 ila 20.000 dolar arasında satıyor.

d

Yeni Yılın açık artırması, en iyi ton balığı almak için yüz binlerce dolar ödemeye hazır olanlar için çnemli bir olay. Restoran ve yemek servis şirketi LEOC'ın sahibi Hiroshi Onodera, geçen hafta bir balığa 323 bin dolar ödedi.

gg

Orkinos için verilen rekor fiyat, 2013 yılında  489 kiloluk bir ton balığı için ödenen 1.76 milyon dolar.

d