Türkiye'de eski zamanlara bakıldığında oto yıkama sayıları bir elin beş parmağını geçmezdi. Aracını yıkamaya götüren vatandaş 15 gün bekler sonra tekrar yıkamaya götürürdü. Ancak şuan durum tam tersi konumunda. Vatandaş artık aracını neredeyse her gün veya iki günde bir tekrar yıkatır konuma geldi. Uzmanlar bunun nedenini ise hava kirliğinin çok olmasına ve mikropların araçlarda çok daha hızlı yayılmasına bağlıyor. İşte uzmanların cevabı...

HAVA KİRLİLİĞİ OTO YIKAMA SAYISINI ARTTIRDI

İstanbul Oto Galericileri Oto Alım Satım Yıkama Yağlama Esnaf Odası Başkanı Kenan Taşlıdağ sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada oto yıkama piyasasının son yıllarda kirli havadan dolayı sükse yaptığını anlatıyor. Taşlıdağ, "Vatandaşlar mega kentlerde konutların fazlalaşması ve hava kirliliğinin daha çok artmasıyla birlikte araçlarını daha çok yıkatmaya başladı. Uzun süredir bu işi yapıyorum böyle bir dönem olmadı. Bu durum oto yıkama piyasasını çok fazla büyüttü. Kişi  80-100 bin TL'ye araç alıyor. Dolayısıyla fırçayla da yıkamak istemiyor. Onun için oto yıkamaya götürüyor. Özelikle oto yıkamaları da bayanlar daha çok tercih ediyor." ifadelerini kullandı.

ESKİDEN EVİN ÖNÜNDE ARAÇ YIKARLARDI


Oto yıkamaların açılamasında kentleşmenin de çok etkili olduğunu belirten Taşlıdağ " Artık vatandaşlar müstakil evde oturmuyor. Eskiden olsa evinin önünde yıkardı. Ancak şuan öyle bir durum söz konusu değil. Vatandaşta ne yapsın mecburiyetten gidip oto yıkamacıya aracını teslim ediyor. " dedi.

15 BİN FİRMA VAR


Kayıtlı kayıtsız İstanbul'da 15 bin yıkamacının olduğunu söyleyen Taşlıdağ "Şuan İstanbul'da 15 bin yıkama firması var. Geçen yıla oranla artı bin oto yıkama daha açıldı diyebiliriz." şeklinde konuştu.

ARACIN DIŞI DERİ GİBİDİR


Bir AVM'de araç yıkama uzmanı olan Durmuş Uzunoğlu " Gelişen bu teknoloji çağında kapıda araç yıkanmaz. Neden? derseniz Araçlar eskisi gibi değil daha narin fırça ile yıkamak çok mümkün değil. Uzunoğlu konuşmasının devamında "Kapıda araç yıkanmaz. Aracın dışı deri gibidir fırça ile yıkarsanız çizer. Onun için yıkama istasyonlarında yıkamanız gerekiyor. " dedi.
v-d

MALİYETİ AZ EMEK ÇOK


Yıkama istasyonu kurma maliyetinin az olduğunu ancak emeğin çok olduğunu söyleyen Uzunoğlu"  Bu işin maliyeti az ancak emek çok. Bu bir sanattır.  Yıkama da köpük var  artı kimyasal ilaçlar kullanıyoruz. Bir aracın yıkanmasının firmaya maliyeti, 20 TL civarında aşağısında yapan bir şeyleri eksik yapıyordur. Günlük 100 araç yıkıyoruz. Hepsine de ayrı ayrı özen gösteriyoruz. Ayrıca AVM'de olmamız bizim için bir avantaj araçlar kapımıza kadar geliyor. Bize sadece yıkaması düşüyor." dedi.

Sanayi mahallesinde yer alan diğer bir yıkama uzmanı ise  "İşlerinin eskisine göre daha iyi  durumda. Bir araç en az haftada iki gün  gelmeye başladı.  Ben burada tek çalışıyorum. İşimizin maliyeti olarak ise çok fazla bir maliyeti yok sadece elektirik ve su başkada bir masrafım yok. Ama tek sıkıntım yerim küçük." şeklinde konuştu.

cxxx

HAVASI EN KİRLİ İL; İSTANBUL, ANKARA

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası'nın  2017 Hava Kirliliği Raporu'na göre, Türkiye'de 81 ilden sadece 6'sının havasının temiz olduğu belirtildi. Havası en kirli iller; İstanbul, Ankara, Adana, Amasya ve Manisa olarak belirlendi. Havası en temiz iller; Artvin, Bitlis, Eskişehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale olarak belirtildi.