KHK ile Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden Hazine’ye devredilen Vakıfbank’ta maaş sistemi tümden değişti. Brüt maaş sisteminden kök ücret sistemine geçilen Vakıfbank’ta bazı çalışanların maaşlarında ciddi düşüşler yaşandı. Vakıfbank’ta örgütlü sendika yöneticileri ise, maaş düşüşü olmadığını iddia etti.Hükümet son çıkardığı kanun hükmünde kararname (KHK) ile Vakıfbank’ı, Hazine Müsteşarlığı’na devretti. Bu düzenlemeyle birlikte, vakıf malı olduğu için kamu ve özel dışında ‘üçüncü sektör’ olarak ifade edilen ayrı bir konumda kalan Vakıfbank da, ‘Kamu bankası’ statüsüne geçmiş oldu.

PERSONEL ŞOKE OLDU

Devlet bankası olan Vakıfbank’ta en büyük sürpriz ise personelin ücret sisteminde gerçekleşti. Ziraat Bankası ve Halkbank gibi farklı ücret politikasına dönüşen Vakıfbank’ta, brüt ücret kalktı, tamamen performansı öne çıkaran kök ücret, pozisyon ücreti ve dönüşüm ücretinden oluşan üçlü yapı devreye girdi. Ücret sisteminin değişmesiyle birlikte Vakıfbank personeli arasında ücret farklılıkları oluştu. Bazı banka personelinin maaşında ciddi düşüşler yaşandı. SÖZCÜ’yü arayan Vakıfbank çalışanları maaşlarda 300 liradan başlayarak binlerce liraya ulaşan farklılıklar oluştuğunu söyledi. Bir Vakıfbank çalışanı ise, “Bizim şubemiz çalışanlarının maaşlarında ortalama 500 lira civarında azalışlar yaşandı, maaşına artış gelen de var’’ dedi. Toplam 16 bin kişinin çalıştığı Vakıfbank’ta 13.500 sendika üyesi bulunuyor.

19 MAAŞ ALIYORLARDI

Vakıfbank’ta yeni bir kariyer hizmet planı yapıldığını belirten Banka Finans ve Sigorta İşçileri Sendikası (BASS) Başkanı Turgut Yılmaz, şimdiye kadar sadece brüt ücret üzerinden verilen maaşların artık kök ücret, pozisyon ücreti ve dönüşüm ücreti adı altında üçe bölünerek hesaplandığını anlattı. Yılmaz, Vakıfbank’ta ortalama ücretlerin 3 bin lira civarında olduğunu, bunun üzerine yılda 4 maaş ikramiye, 3 maaş da temettü alan çalışanların yılda 12 değil toplam 19 maaş aldığını da söyledi.

SENDİKA BAŞKANI 'DÜŞMEDİ' DİYOR

Konuya ilişkin SÖZCÜ’nün sorularını yanıtlayan Vakıfbank’ta örgütlü Banka Finans ve Sigorta İşçileri Sendikası (BASS) Başkanı Turgut Yılmaz ise, tekli ücret sisteminden üçlü sisteme geçildiğini ancak maaşlarda bir düşüşün olmadığını söyledi. Sendikalı olan işçilerden 9 bin 500’ünün gelirinde artış olduğunu, 4 bin kişinin gelirinin ise aynı kaldığını savunan Yılmaz, “Ücret düşüşü İş Kanunu’na göre zaten mümkün değil. Kaldı ki biz de düşüşü kabul etmeyiz. Maaşlar değiştiği için çalışanlar birbirlerinin ücretine bakıyor, ‘benim niye artmadı’ diye tepki gösteriyor” dedi.