Milli Savunma Bakanlığı, 2018 Şubat celp dönemi duyurusunu yayımladı. 2018 yılında askere gidecek olanlar Şubat ayı askerlik yerleri belli oldu mu? diye merak ediyor. 2018 Şubat dönemi askerlik yerleri ne zaman belli olacak?  98/1 askerlik ne zaman açıklanır? İşte Milli Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan duyuruda verilen tarihler...

2018 ŞUBAT ASKERLİK BELLİ OLDU MU?

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan duyurunun 3'üncü maddesinde askere gidecek olanlar sevk edilecekleri sınıf ve eğitim merkezleri ile hangi grupta silahaltına alınacaklarını, askerlik şubeleri ile e-devlet üzerinden 12 Ocak 2018 tarihinden itibaren öğrenebilecekler.

İşte Milli Savunma Bakanlığı tarafından Şubat 2018 asker alma hakkında 6 maddede paylaşılan duyuru;

1-) Şubat 2018 Er Celp Döneminde Silahaltına alınacak er statüsündeki yükümlülerin, celp ve sevk işlemlerine ilişkin hususlar, 1111 Sayılı Askerlik Kanunu'nun 45'inci Maddesi uyarınca müteakip maddelerde açıklanmıştır.

2-) Şubat 2018 Er Celp Döneminde;

a-) 1998 Doğumlu ve Bunalrla ve Bunlarla İşleme Tabi Er statüsündeki yükümlülerden, kayıtlı olduğu askerlik şubesinin genel celp dönemi şubat 2018 olanlar,

b-) Celp dönemi şubat 2018 olmadığı halde, Şubat 2018 celp döneminde silahaltına alınmak isteyen yükümlülerden bu talepleri uygun bulananlar,

c-) Yasal Nedenlerle askerlikleri ertelenenler ile sevkleri tehir edilenlerden, erteleme ve sevk tehir şartlarını kaybettiklerinden Şubat 2018 Er Celp Döneminde sevke tabi olanların sevkleri yapılacaktır.

3-) Sevke tabi yükümlüler, sevk edilecekleri sınıf ve eğitim merkezleri ile hangi grupta silahaltına alınacaklarını, askerlik şubeleri ile e-devlet üzerinden 12 Ocak 2018 tarihinden itibaren öğrenebilecekler, nüfus cüzdanlarını ibraz etmek suretiyle askerlik şubelerinden veya e-devlet üzerinden sevk evrakını alabileceklerdir.

4-) Şubat 2018 er celbinde sevke tabi yükümlülerden:

a-) Birinci grupta sevke tabi olanlar sevk işlemlerini; (1) askerlik şubelerinden 12 Ocak - 31 Ocak 2018, (2) e-devlet üzerinden 12 - 25 Ocak 2018 tarihlerinde yaptırabileceklerdir.

b-) İkinci grupta sevke tabi olanlar sevk işlemlerini; (1) askerlik şubelerinden 01 Mart - 13 Mart 2018, (2) e-devlet üzerinden 01 - 08 Mart 2018 tarihlerinde yaptırabileceklerdir.

c-) Sevk evrakını alan yükümlüler yol ve iaşe bedellerini nüfus cüzdanlarını ibraz etmek suretiyle PTT işyerlerinden veya PTT kart ile PTT matiklerden alabileceklerdir.

5-) Şubat 2018 er celbi 1’inci grupta sevke tabi olanlardan 31 Ocak 2018 dahil, 2’nci grupta sevke tabi olanlardan 13 Mart 2018 dahil tarihine kadar sevk işlemini yaptırmayanlar ile sevk evrakını aldıkları halde kendilerine tanınan yasal yol süresi sonuna kadar birliklerine katılmayanlar, 1111 sayılı askerlik kanunu’nun 89’uncu maddesi gereğince bakaya işlemine tabi tutulacaklardır.

6-) 1111 sayılı askerlik kanunu’nun 45’inci maddesi gereğince bu duyuru yükümlülere tebliğ niteliğindedir.

ASKERLİK YOKLAMA İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?

1. Bu yıl askerlik çağına girenler ile daha yaşlı doğumlular ile okudukları okullardan ilişiği kesinler veya mezun olanların yoklamaları tabi olduğu doğumun ilk celp dönemi bitimine kadar yapılacaktır.

Örneğin; 1996 ve daha yaşlı doğumluların yoklamaları, 01 Ocak 2015 tarihinde başlayıp    02 Şubat 2016 (muhtemel) tarihinde sona erecektir.

2.  Yükümlülerin yoklamalarının hangi tarihlerde ve nasıl yapılacağı, 1111 sayılı Askerlik Kanununun 25’inci maddesi gereğince TRT kanalından duyuru ile yapılacaktır. TRT aracılığı ile yapılan duyurular tebligat yerine geçecektir.

3.  Bulunduğunuz yer askerlik şubesine müracaat ederek, yukarıdaki tarihler arasında yoklamanızı yaptırmanız gerekmektedir. Nüfusa kayıtlı olduğunuz il ve ilçe dışında ikamet etmekte iseniz ikametinize en yakın askerlik şubesine başvurunuz.

4. Askerlik Yoklamanızı Yaptırmak Üzere Askerlik Şubesine Gelirken Aşağıdaki Belgeleri de Yanınızda Bulundurunuz.

a. Nüfus Hüviyet Cüzdanı Aslı

b. Diploma aslı ve fotokopisi,

c. Bonservis, sertifika veya kurs belgesi aslı ve fotokopisi, (varsa)

ç.Trafik sürücü belgesi ve fotokopisi, (varsa)

d.Hastalık ve arızalarına ait rapor veya tedavi belgelerinin aslı ve fotokopisi, (varsa)

e.Bölgenizde Verem Savaş Dispanseri varsa, verem taraması sonuç belgesi (varsa).

f. Yoklama sırasında sağlık durumunuzun tam olarak tespit edilebilmesi için varsa önceki yıllarda geçirmiş olduğunuz hastalıklara ait tedavi belgeleri ile raporlarınızı yanınızda bulundurunuz ve muayene sırasında durumunuzu tabiplere mutlaka bildiriniz.

g.Öğrenci,hapis,yurtdışında işçi veya işveren olarak bulunuyor veya hastanede yatıyor iseniz, ilgili kuruluşlardan veya konsolosluklardan alacağınız bu durumunuzu belirten belgeleri yoklama süresi içinde askerlik şubesine gönderiniz veya gönderilmesini sağlayınız.

ğ.Yoklamanızı süresi içinde yaptırmadığınızda veya mazeretinize ait belgeleri askerlik şubesine ulaştırmadığınızda yoklama kaçağı suçunu işlemiş olursunuz ve hakkınızda adli veya idari cezai müeyyide uygulanır. Bu kapsamda sürekli artan idarî para cezası verilir veya hakkınızda Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur.

6. Yurtdışında resmi burslu öğrenci (y.lisans/doktora dâhil) olarak eğitim görüyorum, işçi-işveren ertelemesinden yararlanmak için bursumu iptal ettirmem gerekiyor mu ?

Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın işçi-işveren ertelemesinden yararlanabilmeleri için gereken yegâne şart; oturma veya çalışma iznine veya vatandaşlık hakkına sahip olarak işçi-işveren-meslek/sanat mensubu statüsünde yabancı ülkelerde bulunmak ya da bir iş sözleşmesi ile yabancı bayraklı gemilerde gemi adamı statüsünde çalışıyor olmaktır. Resmi burslu öğrenci olmanızın herhangi bir etkisi yoktur. Önemli olan, yabancı ülke makamlarınca verilen oturma-çalışma izninin size yasada öngörülen işçi-işveren-meslek/sanat mensubu statülerinden birini sağlamasıdır.