Afrin nerede? Türkiye neden Afrin'e operasyon düzenledi? Afrin'in Türkiye için önemi ne? Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından başlatılan  “Zeytin Dalı Harekatı” ile Suriye’nin Afrin kentindeki PKK/PYD hedefleri havadan ve karadan vurulmaya başlandı.

Suriye sınırındaki Kilis’te konuşlu bulunan Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı karakollardan fırtına obüs, tank birlikleri, çok namlulu roketatarlar ile Afrin’deki PKK/PYD hedefleri kara birlikleri tarafından vurulurken, Türk Hava Kuvvetleri de savaş uçakları tarafından tespit edilen hedefleri yerle bir ediliyor. Yükselen dumanlar sınıra yakın yerlerden görünüyor. Saat 17.00’den itibaren Suriye tarafındaki PKK/PYD hedeflerine başlayan atışların yoğunlaştığı gözlendi.

AFRİN NEREDE?

Afrin Türkiye sınırında yer alan bir Suriye kenti. Nüfusun ağırlıklı kısmını Kürt nüfus oluşturuyor. Afrin'de çok sayıda Arap ve Türkmen de bulunuyor. Hatay ve Kilis ile sınırı olan Afrin, sınırdan çıplak gözle bile görebilecek kadar Türkiye'ye yakındır.



CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: KİMSENİN TOPRAĞI ÜZERİNDE GÖZÜMÜZ YOK

Afrin operasyonu hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Afrin'den bizim topraklarımıza saldırmaya, sınırlarımızı zorlamaya tevessül etmeyin, dedik. Dinlemediler. 'Bunlar PYD'dir' dedik, 'PKK'nın ta kendisidir' dedik, 'Rakka'ya teröristlerle gitmeyin' dedik. Dinlemediler. Peki 'Siz bilirsiniz' dedik. Kendi göbeğimizi kendimiz kesiyoruz. Bizim kimsenin toprağı üzerinde gözümüz yok. Ama kimse de bizi rahatsız etmesin. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nden başka yok. Yok paralel devletmiş, oymuş buymuş. Burada da temsilcileri vardı, bunlar bizi çok iyi aldattılar. Çok iyi takiye yaparlar. Bunlarda namussuzluk, adilik, her şey var ama şimdi kodesteler. Kaçan kaçtı. Kaçmayanlar kodesteler. Niye çünkü bu ümmeti bölmeye çalıştılar onlar. Üzerine üzerine gidiyoruz. Gidiceğiz, onlar kaçacak, biz kovalayacağız" dedi.

BAŞBAKAN: KİMSEYE DÜŞMANLIĞIMIZ YOK

Başbakab Binali Yıldırım, Bilecik'te partisinin il kongresinde konuştu. Afrin harekatına ilişkin Yıldırım, "Şu an itibariyle kahraman silahlı kuvvetlerimiz bir süreden beri milletimizin bölgedeki vatandaşlarımızın başını ağrıtan Afrin'de yaşayan Arap, Kürt, Türkmenlere zulüm eden PKK, PYD, YPG ve DEAŞ  unsurlarını, teröristlerini yok etmek için havadan harekata başlamıştır. Allah mehmetçiğin, kahraman askerlerimizin yar ve yardımcısı olsun. Türkiye dostluklarına önem veren bir ülkedir. Ancak Türkiye'ye karşı husumet içinde olanlar birliğimizi beraberliğimizi bozmaya çalışanlar da en ağır şekilde cezalandırılırlar. Bunu bütün dünya bilmelidir. Kimseye düşmanlığımız yok" diye konuştu.

[old_news_related_template title="Suriye’de kimin eli kimin cebinde?!." desc="" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/umit-zileli-13.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/yazarlar/umit-zileli/suriyede-kimin-eli-kimin-cebinde-2180229/"]

AFRİN'İN TÜRKİYE İÇİN ÖNEMİ NE?

Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye'nin kuzeybatısında bulunan Afrin'e yönelik "Zeytin Dalı Harekatı'nın başladığını açıkladı.

Açıklamada harekatın amacı, Türkiye'nin sınırlarında ve bu bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanması olarak tanımlandı. Operasyon kapsamında "Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak" da amaçlar arasında sıralandı.

Türkiye, 2016'ta düzenlediği Fırat Kalkanı Harekâtı'yla sınırın Suriye tarafındaki 2 bin kilometrekarelik bir bölgeyi IŞİD'den temizledi. Şu anda TSK'nın korumasındaki ve ÖSO denetimindeki bölge Fırat Nehri'nin batısında Azez'den Cerablus'a dek uzanıyor.

Fırat Kalkanı Harekâtı sadece Türk sınırındaki IŞİD tehdidini ortadan kaldırmakla kalmadı, iki özerk Kürt bölgesi Afrin ve Kobani arasında bir tampon bölge oluşturdu ve Kürtlerin Suriye'de Türkiye sınırı boyunca uzanan bir koridor oluşturmasını engelledi.

[old_news_related_template title="Son dakika: Afrin Harekatı'na ilk tepki Rusya'dan geldi" desc="Rusya'dan gelen son dakika bilgisine göre; Rusya, BM'de TSK'nın başlattığı Afrin harekatına son vermesini talep edecek. Rus senatör Klintseviç, Rusya’nın Suriye’yle diplomatik işbirliği yapacağını ve Birleşmiş Milletler’de (BM) Türkiye’nin Afrin’de başlattığı operasyonu sonlandırmasını talep edeceğini belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/sp-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/son-dakika-afrin-harekatina-ilk-tepki-rusyadan-geldi-2182767/"]

Türkiye, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib'e de asker gönderdi. Bölge, Mayıs 2017'de Türkiye, İran ve Rusya arasında imzalanan anlaşmayla çatışmasızlık bölgelerinden biri haline geldi.

Yapılan ateşkes anlaşmasının ardından, TSK Ekim 2017'de İdlib'e girerek, gözlem noktaları oluşturdu.

İdlib'e asker konuşlandırmak, aynı zamanda Türkiye'nin Afrin'in güneyinde de bir askeri varlığa sahip olmasını sağladı.

Afrin'e girmek, Suriye'deki Kürtlerin yükselişini önlemeyi amaçladığından Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekâtı'nın devamı olacak. Afrin, Türkiye'nin sınırının hemen ötesinde ve YPG ve TSK arasındaki çatışmalar aylardır sürüyor.

[old_news_related_template title="Son dakika haberi: Bahçeli'den Afrin yorumu!" desc="MHP lideri Devlet Bahçeli olası Afrin operasyonu için 'Ülkemiz milletimiz için hayırlı olsun Allah ordumuzu muvaffak etsin.' dedi. Bahçeli'nin bu akşam Başbakan Yıldırım ile görüşeceği açıklandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/devlet-bahceli-sozcu-zekeriya-880.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/son-dakika-haberi-bahceliden-afrin-yorumu-2182530/"]

YPG, Afrin'in denetimini 2012'de ele geçirmiş ve fiilen özerk bir yönetim kurmuştu.

Türkiye YPG'yi PKK'nın bir uzantısı olarak görüyor. Ankara, kendi Kürt nüfusunun ayrılmasından kaygılandığı için sınırın diğer yanında bir bağımsız devlet kurulmasına şiddetle karşı çıkıyor.