Afrin nerede sorusu bu haftanın en çok ilgi duyulan konulardan. Suriye'nin kuzeyinde gözlerin çevrildiği şehir Afrin hakkında ve başlatılan Zeytin Dalı Harekatı hakkında merak edilenler haberimizde. Peki Afrin nerede? İşte detaylar...

KİLİS'E ÇOK YAKIN

Türk savaş uçakları, Türkiye sınırına yakın noktada bulunan PYD’ye ait mevzileri hedef aldı. Afrin’e yakın Minnag, Maranez, Melkiye ve Ayn Daknı bölgeleri Türk savaş uçakları tarafından ardı ardına bombalandı. Suriye sınırındaki Kilis'te konuşlu bulunan Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı karakollardan fırtına obüs, tank birlikleri, çok namlulu roketatarlar ile Afrin'deki PKK/PYD hedefleri kara birlikleri tarafından vurulurken, Türk Hava Kuvvetleri de savaş uçakları tarafından tespit edilen hedefleri yerle bir ediliyor.

AFRİN TAM OLARAK NEREDE?

Kilis'e çok yakın bir konumda bulunan Afrin'in batısında Hatay, kuzeyinde Kilis, güneyinde ise Suriye'nin önemli şehirlerinden Halep bulunuyor. Nüfusun ağırlıklı kısmını Kürt nüfus oluşturuyor. Afrin’de çok sayıda Arap ve Türkmen de bulunuyor. Hatay ve Kilis ile sınırı olan Afrin, sınırdan çıplak gözle bile görülecek kadar yakın bir konumda bulunuyor.

ZEYTİN DALI HAREKATI NE ANLAMA GELİYOR?

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada Zeytin Dalı Harekatı’nın amacı, Türkiye’nin sınırlarında ve bu bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanması olarak tanımlandı. Operasyon kapsamında “Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak” da amaçlar arasında sıralandı. Afrin, Suriye’nin kuzey batısında olan kent. Kentin nüfusu 50.000’in üzerindedir. Zeytin ağacı Afrin’in sembolüdür ve zeytin için önemli bir üretim merkezidir. Zeytinyağı ve tekstil ve Halep sabunu kentin yerel sanayilerinden bazılarıdır.

AFRİN'İN HARİTADAKİ KONUM


KİLİS’E 4 ROKET ATILDI: 1 YARALI


Gece saatlerinde Afrin’deki terör örgütü PKK/YPG mevzilerinden atılan 4 roket mermisi, Kilis’e düştü. Mermilerin 2 ev 2 işyerine isabet ettiği saldırıda 1 kadın hafif yaralandı, iki katlı bir ev de çıkan yangında zarar gördü. Saldırının ardından roketlerin atıldığı hedefler, Fırtına obüsleriyle ateş altına alındı.

MEHMETÇİK KARADAN GİRİYOR


Afrin'deki terör yuvalarının başarıyla vurulduğunu söyleyen Başbakan Yıldırım, bugün itibarıyla kara unsurlarımızın da bölgeye gireceğini açıkladı…



Foto: İHA / Türk F-16'larının havalanmasının ardından Afrin'de bu görüntüler kaydedildi.


Foto: İHA / Türk F-16'larının havalanmasının ardından Afrin'de bu görüntüler kaydedildi.





Başbakan Binali Yıldırım, ‘Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin, “Belirlenen hedeflerin tamamına yakını tahrip edilmiş ve hava unsurlarımız üslerine dönmüştür. Topçu ateşi ile alanın yumuşatılması faaliyetleri halen devam etmektedir.

Ayrıca gelişmelere göre kara unsurlarımız da gerekli faaliyetleri icra edecektir. Barış ve huzur getirmeyi hedefleyen bir harekattır” dedi.

AFRİN'DE DSG'DEN KOPUŞLAR BAŞLADI

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin dün gece başlattığı Zeytin Dalı Operasyonu sonrasında, ABD destekli Demokratik Suriye Güçleri'nde kopuşlar yaşanmaya başlandı. Suriye'de yayın yapan Al-Masdar, DSG'nin en büyük gruplarından Ceyş'ül Suvar'ın taraf değiştirerek Türkiye destekli güçlere dahil olduğunu yazdı.

Zeytin Dalı Operasyonu’nda ABD destekli Demokratik Suriye Güçleri’ne bir darbe de kendi içinden geldi. Demokratik Suriye Güçleri bünyesindeki en kalabalık gruplardan Ceyş-ül Suvar’ın taraf değiştirdiği açıklandı.