İçişleri Bakanlığı kararıyla Ataşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Battal İlgezdi’nin, Küçükbakkalköy ve Barbaros Mahallelerinde imar mevzuatına aykırı inşa edilen yapılara yıkım kararı uygulamadığı gerekçesiyle “görevi kötüye kullanma” iddiasıyla  6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı dava görüldü.

Anadolu 19. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, sanık Battal İlgezdi katılmazken, avukatı İnan Bektaş salonda hazır bulundu.

‘YIKIMI GEREKEN 7 MAHALLE VAR’

Duruşmada söz alan İlgezdi’nin avukatı Bektaş, İlgezdi’nin belediye başkanı olduğu Ataşehir ilçesinin 7 mahallesinin tamamıyla kaçak yapılardan oluştuğunu ve ilçe nüfusunun kalabalık olduğunu kaydederek, “Ataşehir ilçesi yaklaşık 430 bin nufusa sahiptir. Bu suretle imara aykırılıklarda yıkım kararının yerine yerine getirilmesinin başkan tarafından mümkün olmadığı, İstanbul Anadolu 67. Asliye Ceza Mahkemesi’nde benzer bir olayda karara bağlanmış ve müvekkilim beraat etmiştir” ifadelerini kullandı.

‘SADECE BAŞKAN’A AÇILAN DAVA USULDEN HATALI’

Sadece İlgezdi hakkında dava açılmasının usule aykırı olduğunu savunan avukat Bektaş, “Belediye başkanının, görevle ilgili belediye başkan yardımcıları ve müdürlükler vasıtasıyla yerine getirmekte olduğu düşünüldüğünde ve isnat edilen suçlamalara konu yıkım kararlarının yerine getirilmemesi noktasında idari süreç anlamında belediye başkanının hiçbir müdahalesinin aşamalarda olmadığı dikkate alındığında, açılan davanın usul ve yasaya aykırı olduğu tartışmasızdır. Sadece işlemi tesis edenler bakımından denetleme yükümlülüğü olan belediye başkanı açısından dava açılmış olması ve davanın bu haliyle devamı usul ekonomisi yönünden hatalı olacaktır” dedi.

BİLİRKİŞİ RAPORU DÜZENLENECEK

Mahkeme, Battal İlgezdi’nin 30 Kasım 2017 tarihinde mahkemeye sunduğu yazılı savunmasına mesnet teşkil eden hususlara dair varsa tüm belge ve bilgileri, açılmış dava varsa mahkeme ve dosya numaralarını bildirmesi için avukatına süre verdi. Söz konusu bilgi ve belgeler sunulduğunda dava dosyasının resen seçilecek mimar, inşaat mühendisi ve şehir plancısından oluşan üçlü bilirkişiye verilerek rapor düzenlenmesinin istenmesini kararlaştırarak duruşmayı erteledi.

SAVUNMASINDA BERAATİNİ İSTEMİŞTİ

İlgezdi’nin davanın 30 Kasım 2017’de görülen celsesinde sunduğu yazılı savunmasında, “Dosya kapsamında suça konu yapılarla ilgili yıkımın sağlanması adına yapılan işlemlerde gözetilerek Ataşehir Belediyesi sınırları içinde yıkımı gereken binlerce yapının bulunduğunun dikkate alınması ve bu kapsamda suça konu yapılarla ilgili yıkım kararının icrasının yerine getirilmemesinde kast unsurunun yokluğunun da dikkate alınması gerekmekte olup, şahsım hakkında beraat kararı verilmesini talep ederim” ifadelerini kullanmıştı.