Balıkesir’in cennet ilçelerinden Ayvalık’ın nüfusu 70 bin civarında. Yazın ise nüfusu 500 bine ulaşıyor. 18 bin hektarlık tabiat parkına sahip, 22 adası tabiat ve doğal sit alanı. Yani buralara inşaat yapımına izin verilmiyor. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, söz konusu alanları ‘mutlak koruma alanı’ olmaktan çıkarıp 3. derece sit alınana çevirmek istiyor. Bu, sit alanlarında inşaat yapımına izin verileceği anlamına geliyor.

Ayvalık Belediye Başkanı CHP’li Rahmi Gençer, Ankara Temsilcimiz Saygı Öztürk’ün sorularını anıtladı. Ayvalık Belediye Başkanı CHP’li Rahmi Gençer, Ankara Temsilcimiz Saygı Öztürk’ün sorularını yanıtladı.

UNESCO’YA BAŞVURDU


Zeytin Kanunu ise zeytinlik alanları koruyor. Ancak zeytinlikleri de kaldırmak için yoğun çabalar var. Ayvalık Belediye Başkanı CHP’li Rahmi Gençer bunlara fırsat vermemek için Endüstriyel Miras ve Peyzajı için UNESCO’ya başvurdu. Gençer, başvurunun gerekçesini şöyle anlatıyor: “Ayvalık, 1800’lü yıllardan bu yana sanayi ve liman kenti. Zeytin, zeytinyağı, sabun gibi ürünlerin merkezi. Geçmişte buraya ‘Küçük Boston’ deniliyordu. İlçemiz aynı özelliğini koruyor. Fabrikalar, tarihi kent bölümünün yanı sıra 2 milyon zeytin ağacına sahibiz. Endüstriyel Miras ve Peyzajı için yaptığımız başvuruyla ilgili 23-24 Mart’ta UNESCO’da toplantımız var.”

9 AYDIR İMZA BEKLİYOR


Küçükköy’de eski bir okul Sabancı Üniversitesi tarafından yeniden düzenlenip tasarım ve yazarlık merkezi yapılmak isteniyor. Burada yöre çocuklarına eğitim verilecek. Merkezin faaliyete geçebilmesi için İçişleri Bakanlığı’nın onayı gerekiyor. CHP’li Gençer, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 9 aydır o imzayı atmadığı için projede hiçbir ilerleme kaydedilemediğini belirtiyor. Ayvalık Belediye Başkanı Gençer, “Bu konuyu bakanlık yetkililerine her sorduğumda ‘Bakanın masasında imza bekliyor’ yanıtını alıyorum” diyor. Gençer, Ayvalık’ın sadece kültür-sanat, zeytincilik ve balıkçılık ilçesi olmadığının da altını çiziyor. Tarım alanında önemli yatırımlar yaptıklarını ifade eden Gençer, “Ayvalık Kaymakamı’nın başkanlığında oluşturulan komisyon, 700 kişinin çalışabileceği 15 fabrikanın kuruluşunu bir yıl içinde yapmanın çabası içinde” ifadelerini kullandı.
;

Boğaziçi Üniversitesi’nin desteğiyle yürütülen proje, bin çocuğa ulaştı. Boğaziçi Üniversitesi’nin desteğiyle yürütülen proje, bin çocuğa ulaştı.

Çocuklara sanat eğitimi veriyoruz


AYVALIK Belediyesi’nin 3,5 yıldır sürdürdüğü projeye “Zeytin Çekirdekleri” adı verilmiş. Belediye Başkanı Rahmi Gençer anlatıyor: “8-15 yaş grubu gençlere okul harici dönemlerde sanat ve kültür eğitimi veriyoruz. Bugün bin çocuğa ulaştık. Bunlardan yaklaşık 300’ü keman, yan flüt, viyolonsel ve benzer müzik aletleri çalıyor. Çocuklarımızdan oluşan büyük bir koromuz var. Boğaziçi Üniversitesi’yle ortak çalışma yürütüyoruz. Hocalarımız gönüllü olarak eğitim veriyor. Zeytin Çekirdekleri Projesi’nin hayata geçirilmesinde Gül Gürsoy ve Zehra Kundak’ın çabaları asla unutulmaz.” Zeytin Çekirdekleri Çocuk Orkestrası ve Korosu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama etkinlikleri kapsamında Türkiye’yi temsil etmek için Paris’e gideceğini belirten Başkan Gençer, “Koromuz, Ayvalık’ın tanıtımına katkıda bulunarak UNESCO Genel Merkezi’ni ziyaret edecek” dedi. Tabii bu alanda halkın da maddi desteğine ihtiyaç var. Bu amaçla bir yardım kampanyası da başlatıldı.