30 bin kişi olması beklenen ve ana unsurlarını PYD-YPG militanlarının oluşturması planlanan "sınır birlikleri", Ankara-Washington hattında yeni gerilime yol açtı.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ABD'nin bu son hamlesine karşı sert çıkarak, "ateşle oynuyorlar" dedi. Bozdağ, bugün yaptığı açıklamada, "ABD'nin DEAŞ terör örgütüyle mücadele için Türkiye yerine terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD/YPG ile işbirliği ve bunlara binlerce tır silah desteği ve şimdi de bu terör örgütlerine 'Suriye Sınır Güvenliği Gücü' kılıfı altında sözde terör ordusu kurdurması, ateşle oynamaktır" dedi.

ABD'DEN KRİTİK ZİYARET BEKLENİYOR


Suriye konusundaki ABD-Türkiye gerilimi artarken, Ankara da Washington'dan çok kritik bir ziyaretçiyi ağırlamaya hazırlanıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen, 23 Ocak'ta Ankara'ya gelecek. Cohen'in ziyareti sırasında, ABD ile Türkiye arasında vize krizinin ardından kurulan "ortak Koordinasyon Komitesi" toplantısı yapılacak.

AFRİN'DE RUS, KOBANİ'DE ABD ASKERİ VAR


Türkiye, Suriye'de PYD-YPG'nin, Afrin'e Rusya ile birlikte, Kobani'de ise ABD ile birlikte attığı adımlar nedeniyle en sıkıntılı dönemini yaşıyor. Suriye'nin Kuzeybatısındaki YPG-PYD kontrolündeki Afrin'de Rus askerleri yer alıyor.

Kuzey batıdaki Kobani'de ise Amerikan askeri üsleri bulunuyor. Afrin üzerindeki hava sahasını Rusya, Kobani üzerindeki hava sahasını ise ABD kontrol ediyor.

Türkiye'nin Afrin'e asker göndermesi ya Rusya ile "işbirliği içinde", ya da "Rusya'ya rağmen" gerçekleşebilir. TSK'nın Rusya ile "koordinasyon yapılmadan" Afrin bölgesine yapacağı herhangi bir operasyonda, Rus askerleri ile karşı karşıya kalma ihtimali çok büyük. PYD-YPG'ye hamilik yapan ABD'nin Afrin bölgesinde etkinliği bulunmuyor.

ABD'nin, çok sayıda askeri üs ve Amerikan askeri ile etkin olduğu bölge ise, Kuzeydoğudaki Kobani bölgesi. ABD, Türkiye'nin büyük tepki gösterdiği YPG-PYD'ye "sınır birlikleri" kurdurma projesi, Kobani'de gerçekleşiyor.

Yani Türk askerinin bu oyunu bozmak için Afrin'e değil, Kobani'ye yönelik operasyon yapması gerekiyor.