İstanbul Emniyeti’ne bağlı Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri 2017 yılında onlarca operasyona imza attı. Özellikle tütün ve sigara kaçakçılarına yönelik özel önem gösterildi.  Kaçak sigaradan terör örgütü PKK’nın da finans sağlaması sebebiyle bu alanda özel ekipler kuran Kaçakçılık Polisi, en önemli operasyonunu Küçükçekmece’de gerçekleştirdi. Kanarya’daki kaçak sigara depolarına düzenlenen baskında 250 bin paket sigara ele geçirildi. O operasyona, özel harekat Şube Müdürlüğü ve Terör Operasyon Timleri de katıldı. Aynı bölgede peş peşe baskınlar gerçekleştirildi. Son baskında ise sadece 50 paket sigara bulunabildi.

74 TUTUKLAMA


Son bir yıllık çalışmalarda, İstanbul’un polis kontrolünde olan bölgelerinde 102 işyeri, 100 imalathane, 50 depo ve 30 adrese baskın yapıldı. Çalışmalarda 484 şüpheli gözaltına alındı. Bu şüphelilerden 74’ü tutuklandı, 60’ı hakkında adli kontrol hükmü uygulandı; 46 yabancı uyruklu ise sınır dışı edildi. Operasyonlarda, 2 milyon 217 bin paket sigara, 150 bin adet puro, 30 ton nargile tütünü, 37 ton pipo tütünü ele geçirildi. Ele geçirilen kaçak ürünlerin Vergilenmiş Gümrük Değeri (CİF), 40 milyon lira olduğu öğrenildi.  Gözaltına alınan kaçakçılara da toplam 40 milyon lira ceza yazıldığı öğrenildi.

kacak-sigara-2KAÇAKÇILARIN GEMİSİ HAZİNEYE DEVREDİLDİ


Polisin yaptığı baskınlarda, kaçak ürünlerin taşındığı araçlara da el konuldu. Bu araçlar arasında bir 18 metre uzunluğunda bir geminin de bulunduğu öğrenildi. El konulan gemi, 2 deniz taşıtı 30 kamyon ve kamyonet işlemlerin ardından hazineye devredildi.

SERİ OPERASYONLARLA ÇÖKERTİLDİ


Kaçakçılık Polisi, özellikle Kuzey Irak, Bulgaristan ve Gürcistan’dan getirilen kaçak sigaralara engel olmak için farklı planlamalar yaptı. Karayolu ile yapılan sevkiyatlar seri operasyonlarla önemli ölçüde engellendi. Polisin tespitine göre, bu operasyonlar şebekeleri, yeni bir hat arayışını soktu. Deniz ve havayolunu deneyen çeteler, bu güzergahlarda da kaçakçılık ekiplerine yakalandı. Son olarak ise kargo firmaları üzerinden sigara göndermeye başlayan çeteler bunu da fazla sürdüremedi. Kamyonlarla yapılan sigara nakliyesinden küçük parçalar halinde taşımaya geçildi.

TERÖR ÖRGÜTÜNE PAY


Kaçakçılık Polisi’nin tespitine göre, sigara kaçakçılarının en önemli güzergahı, K.Irak üzerinden doğu illeri ve İstanbul hattı. İddiaya göre, bu hat bölücü terör örgütü PKK’nın kontrolünde. Örgüt K.Irak’tan geçirilen her bir sigara için kaçakçılardan para alıyor. Bu paranın ise 1sigaraya karşılık fiyatına eşit tutarda olduğu öne sürülüyor.

İMHA EDİLECEK


Ele geçirilen yüz binlerce paket sigaranın büyük bölümü Emniyet deposunda tutulurken, ele geçirilen sigaraların bir kısmının imha edildiği belirtildi. Sigaraların diğer bölümünün de zaman içerisinde, kırma makinelerinde yada çimento fabrikası fırınlarında imha edileceği belirtildi.