e-Devlet soyağacı sorgulama hizmetine dev ilgi!  Dün geceden itibaren vatandaşlar yeniden e-Devlet sorgulama hizmetini almanın sevincini yaşıyor. Kimileri varki sevinse mi üzülse mi bilemiyor yaşadığı şaşkınlığı sosyal medya üzerinden dile getiriyor.  Dün akşamdan beri 3 milyon 641 bin belge üretildi. Vatandaşlar belgelerde atalarının hala sağ gözükmesi nedeniyle şaşkınlık geçirmişti. Soyağacı kayıtlarındaki kişilerin ölümüne dair resmi bir belge ibraz edilmesi halinde ölümün işlenmesi mümkün olabilecek. Vatandaşlar eğer belge ibraz edemiyorlarsa ölüm araştırması sonucunda kişilerin sağ olmadığı bilgisi eklenebilecek. İşte e-Devlet sorgulama ile ilgili ayrıntılar...

E-DEVLET SOYAĞACI SORGULAMA EKRANI

E-DEVLET SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra tek yapmanız gereken nüfus bilgilerinizi güncelleyerek ilgili sekmeye ulaşmak. Bu sekmeye ulaştığınızda öncelikli olarak kendi nüfus bilgilerinizi görüyorsunuz. Burada, ilgili bilgileri kontrol ettikten sonraysa sağ üst köşeden “Belge Oluştur” sekmesine tıklamanız gerekiyor. Kısa yoldan sorgulama sayfasına ulaşmak için arama kısmını da kullanabilirsiniz. Ulaştırma Bakanlığı’nın ilgili birimindeki kayıtlara göre o gün E-Devlet uygulamasına 4 milyon kullanıcı giriş yapmıştı. Kayıtlara göre bu rakam daha önceki girişlerin en az 3 veya 4 katı… Zira E-Devlet’in günlük kullanıcı sayısı 1 ile 1.5 milyon arasında… Siteye giren 4 milyon kişiden sadece 737 bini sistem kilitlenmeden önce Altsoy-Üstsoy sorgulama sayfasına gidebilmişti. Bunların da sadece 310 bini işlemi başarıyla tamamlayıp kayıt alabilmişti. Vatandaşlar yeniden soyağacı sorgulama hizmetine erişim sağlayabilecek.

e-devlet-1

İŞTE SOSYAL MEDYANIN BAŞLICA KONUSU E-DEVLET HAKKINDA YAZILANLAR

e-Devlet soyağacı sorgulama uygulamasında işlem yapan vatandaşlar, verilen bilgileri görünce adeta şokeoldu.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve e-Devlet üzerinden erişilen Alt Üst Soy Belgesi'ne göre 1844 yılında doğan bir vatandaş sağ olarak görülüyor. Bu durum ise vatandaşlar tarafından sosyal medyaya taşındı.

e-devlet









SOY AĞACI HAKKINDA

Bir kişinin soyundan gelenlerinin gösterildiği çizelgede ise ağaç yukarıda dar başlayıp aşağıya doğru genişler.  Soy ağaçları genelde en eski nesilleri yukarıda, daha yeni nesilleri aşağıda gösterir. Soy ağaçlarının çeşitli tipleri vardır. Bazı soy ağaçları bir atanın soyundan gelen herkesi gösterir, bazıları ise bir kişinin bütün atalarını gösterir. Bazı aile ağaçları aynı soyadı taşıyan kişileri (yani erkek taraflı sülâleyi) gösterir. Hanedanlar arasında bağları muhafaza etmek amacıyla düzenlenen evliliklerin belgelenmesi amacıyla hazırlanan aile ağaçlarında ise sadece belli unvan veya mevkilerdeki kişiler gösterilir.

Eski Ahitin Yeşaya kitabında İsa'nın soyunun tarif edildiği bölümde bir ağaç benzetmesi vardır. Soy ağacının İncil dışında ve aile ilişkilerini tam olarak (sadece baba soyunu değil) gösteren ilk kullanımı Boccaccio'nun 1360 baskılı Genealogia deorum gentilium ('İnsan Tanrılarının Soyu')'dur. Eser, klasik Yunan ve Roma mitolojisindeki kişiler ve tanrılar arasındaki soy ilişkilerini betimler. Kitap ayrıntılı açıklamaların yanı sıra soy ağacı çizelgeleri içermiştir.  En uzun aile ağacı Çin filozof ve eğitmeni Konfüçyüs'ünküdür. Ağaç 80 nesil içerir ve 2 milyon kişiyi kapsar. Bu ağacın 450 dalı ile ilgili uluslararası bir girişim 1998'de faaliyete başlamıştır, amacı bu aile ağacını yeniden çizip onu yenilemektir. En son bulgular 2009'da Konfüçyüs Soybilim derleme komitesi tarafından, Çin düşünürünün 2560. doğum günü anısına yayımlanmıştır. Son sürümde dünyanın her tarafına yayılmış 1,3 milyon yaşayan kişinin yer alması beklenmektedir.

PEDİGRE ÇİZELGESİ NEDİR?

Şecere veya Pedigre çizelgesi bir organizma ve onun atalarını ve bazen onların bilinen fenotiplerini gösteren bir çizelgedir. Genelde insanlar ve safkan hayvanlar için kullanılır. Şecerenin soy ağacından farkı, soy ağacının bir atanın ahfadını (çocukları, torunları, v.s.) göstermesi, şecerenin ise bir bireyin atalarını göstermesidir.

e-devlet-sorgulama

Pedigre sözcüğü Fransızca "pied de grue" (turna ayağı) teriminin bozmasıdır, çünkü çizelgedeki çizgiler bir turna kuşunun ince bacak ve ayaklarına benzer.

Bir kişinin atalarını göstermek amacıyla hazırlanan bir şecerede kişilerin adları, doğum yeri ve tarihleri ve her çiftin evlilik tarihi ve yeri belirtilir. Çizelgede bulunan kişilerin Ahnentafel numaralandırma sistemine göre numaralandırıldığı da olur.

Edebiyatta bazı şecereler çizelge olarak değil, metinsel olarak tasvir edilir (şecerename). İlişkiler numaralarla belirtilir (her bir çocuk için ayrı bir numara, her kuşak için ayrı bir format) ve farklı derecede içerlek bir paragrafla (her kuşak bir evvelki kuşaktan daha içerlektir) gösterilir. Bu format çok esnektir ve büyük miktarda bilginin sunulmasını sağlar ama geleneksel şecerelerdeki şekilsel açıklıktan yoksundur. Avrupa hanedan mensuplarını sunan Gotha Almanakı (1763) ve Britanya aristokrasisini tarif eden Burke's Peerage (1826) bu türden eserlerin en eski bilinen örnekleridir.

Genetik araştırmalarda pedigre çizelgeleri belli bir fenotipin (örneğin göz rengi veya kalıtsal bir hastalığın) bir aile yapısı içindeki dağılımını grafik olarak göstermek için kullanılır. Sağdaki şekilde bunun bir örneği görülmektedir. Evlilik bağı olan kişiler yatay bir çizgi ile birleştirilir, o evlilikten olan çocuklar yatay çizgiden aşağıya sarkar. Belli bir fenotipin kalıtsal aktarımını göstermek için o fenotipi taşıyan kişilerin sembolleri ayrı bir renkte boyanır, sembollerin altına da tahminî genotip yazılır.