Operasyon İstanbul Emniyeti’ne bağlı Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticaretiyle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirildi. Ekipler, Zeytinburnu Yeşiltepe Mahallesi’deki bir adreste göçmen kaçakçılığı yapıldığı bilgisi üzerine harekete geçti. Araştırmaların ardından adrese baskın düzenlenmesine karar verildi. Polisin baskın düzenlediği adreste, şüpheli kimse bulunamadı. Adresteki aramalarda ise, göçmen kaçakçılığıyla ilgili bazı delillere ulaşıldı.

Polisin arama yaptığı adreste bulunan ajandalarda, Arapça olarak yazılı para alışverişi bilgilerine ulaşıldı. Aramalara, 245 bin lira ve 2 bin 645 dolar ve bir para sayma makinesi ele geçirildi. Ayrıca çeşitli numaraların yazılı olduğu kaşeler ve üzerinde rakam yazılı bir kart bulundu. Ele geçirilen kartın “Havala” yönteminde kullanılan şifreyi içerdiği öne sürüldü. Kaçakçılık ekiplerinin , şüphelilerin yakalanması için çalışmalarını sürdürdüğü öğrenildi.

dosya-2

HAVALA YÖNTEMİ


Havala yöntemi göçmen kaçakçılarının son zamanlarda sık kullandıkları bir yöntem. Ülkesinden Avrupa’ya gitmek isteyen kaçak göçmenler, şebekelere verecekleri para konusunda anlaşıyor. Ancak bu para şebeke elemanına verilmiyor. Ya da göçmenler yanlarında bulundurmuyor. Para, şebekeyle ortak çalışan bir döviz bürosuna yatırılıyor. Döviz bürosunda çalışanlar, Avrupa’ya gitme hayalı kuran kişiye şifre veriyor. Kaçak göçmenler Avrupa’ya vardıklarında bu şifreleri, kendilerini bekleyen şebeke üyelerine teslim ediyor. Şebeke üyesi şifrelerle, döviz bürosundan paraları alabiliyor.

AJANDALARIN SIRRI ÇÖZÜLDÜ


Polis ekipleri Arapça yazıların bulunduğu ajandaların sırını da çözdü. İddiaya göre, çete üyeleri, özellikle, Suriye, Afganistan ve Bangladeş’ten gelen göçmenlerin Türkiye’ye giriş tarihini ve çıkışlarını not alıyordu. Kaçakların ödemeleri de notta yer alırken, para karşılığı şifreler de bu ajandalarda tutuluyordu.