Kocaeli'nin Gebze ilçesinde, Fatih Sultan Mehmet'in son kez otağını kurdurduğu tarihi mekanın büyük bölümünün Erzincan Kültür ve Eğitim Vakfı'na verilmesi tartışmalara neden olmuştu. Merkezi İstanbul'da bulunan Erzincan Kültür ve Eğitim Vakfı, geçtiğimiz yıl Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne başvurarak, araziyi eğitim hizmetlerinde kullanmak üzere irtifak hakkı tesisi talebinde bulunmuştu.

Vakfın onur kurulunda Erzincalı olan Başbakan Binali Yıldırım ile işadamı Nevzat Demir bulunuyor. Vakfın onur kurulunda Erzincalı olan Başbakan Binali Yıldırım ile işadamı Nevzat Demir bulunuyor.


Milli Emlak Genel Müdürlüğü talep üzere koruma altına alınan namazgâh, çeşme ve köprünün bulunduğu alan dışındaki 133 dönümlük araziyi, 30 yıl süre ile Erzincan Kültür ve Eğitim Vakfı'na vermişti.

FOTO:DHA FOTO:DHA


Geçtiğimiz yılın son günlerinde gerçekleşen bu devir, Gebzelilerin tepkisine neden olmuş ve karardan dönülmesi için yoğun lobi faaliyetine neden olmuştu.

FOTO:İHA - Fatih'in hatırası, Kocaeli milletvekili Fikri Işık ile Erzincanlı Başbakan Binali Yıldırım'ın 'lobilerini' karşı karşıya getirdi. FOTO:İHA - Fatih'in hatırası, Kocaeli milletvekili Fikri Işık ile Erzincanlı Başbakan Binali Yıldırım'ın 'lobilerini' karşı karşıya getirdi.

DİKKAT ÇEKMEK İÇİN CUMA NAMAZI KILMIŞLARDI


Bir kısmı Gebze Teknik Üniversitesi'nin sınırları içerisinde bulunan, Gebze Belediyesi tarafından mesire alanı olarak kullanılan Hünkâr Çayırı'nın Erzincan Kültür ve Dayanışma Vakfı'na verilmesi sonrası sosyal medyada örgütlenen Gebzeliler, Hünkâr Çayırı'nda cuma namazı kılarak kararı protesto etmişlerdi.

FOTO:DHA Gebzeliler, Hünkâr Çayırı'nda cuma namazı kılarak devir kararına tepki göstermişlerdi. FOTO:DHA Gebzeliler, Hünkâr Çayırı'nda cuma namazı kılarak devir kararına tepki göstermişlerdi.


CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan da Hünkâr Çayırı'nın yok edilerek ranta kurban edildiğini iddia etmiş, ""Daha önce orası gündeme geldi. Devlet Malzeme Ofisi'nin yeri orası. Zaten hukuki değil Özelleştirme İdaresi'ne devredilmesi. Bizler o dönem itiraz ettik. Tekrar geri verileceğini, yanlış oldu, şeklinde söylemde bulundular. Şimdi habersiz şekilde bir vakfa çok cüzi bir rakama devredilmiş. Vakıf bölgeden bir vakıf değil. Erzincan adı altında bir vakıf. Yapılan işlem doğru değil. Eğer üniversiteye verilecekse zaten Gebze Teknik Üniversitesi sınırları içerisinde. Verilecekse Gebze Teknik Üniversitesi'ne verilmesi gerekir. Tarihi açımızdan önemli bir nokta. Fatih Sultan Mehmet'in otağı içinde, tarihi çeşmeler, köprülerin bulunduğu bizim tarihimiz açısında önemli bir alan. Bu alanın yok edilmesi, ranta kurban verilmesi doğru değil. Gerekirse hukuki yollara başvurucağız, mahkemeye taşıyacağız" demişti.

GEBZE TİCARET ODASI BASTIRDI KARARDAN GERİ DÖNÜLDÜ


Gebzelilerin, Kocaeli milletvekili Başbakan Yardımcısı Fikri Işık merkezli yaptıkları lobi çalışması sonunda meyvesini verdi. Kocaeli Gebze Ticaret Odası, Hünkar Çayırı'nın, Erzincan Kültür ve Eğitim Vakfı'na tahsisinin durdurulduğunu açıkladı. Erzincan Kültür ve Eğitim Vakfı'na da başka bir yerin tahsis edileceği bildirildi.

Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Ciler, Hünkar Çayırı ararından geri adım atıldığını duyurdu. Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Ciler, Hünkar Çayırı ararından geri adım atıldığını duyurdu.


Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Ciler yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanısıra, Başbakan Binali Yıldırım ve Başbakan Yardımcısı Fikri Işık'a da teşekkür edildi.

Gebze Ticaret Odası tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle: "Yönetim Kurulu Başkanımız Nail Çiler'in öncülüğünde oluşturulan kamuoyu sayesinde, bir çağı kapatıp, yeni bir çağı açan Fatih Sultan Mehmet Han'ın Otağı (Hünkar Çayırı)'nın, Erzincan Kültür ve Eğitim Vakfı'na tahsisi durduruldu. Tahsis kararının durdurulmasında Gebze'ye sahip çıkarak bizleri onurlandıran, desteklerini bizden esirgemeyen başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, Başbakanımız Binali Yıldırım'a ve Başbakan Yardımcımız Fikri Işık'a öncelikle şükranlarımızı sunarız. Yönetim kurulu başkanımız, çağının en büyük Ar-Ge'cilerinden biri olarak nitelendirilen cihan padişahı Fatih Sultan Mehmet'in, son nefesini verdiği Gebze sınırları içindeki tarihi alanın, Erzincan Kültür ve Eğitim Vakfı'na tahsis edileceğine ilişkin kararı, ilk kez 27 Aralık günü gerçekleştirdiğimiz meclis toplantımızda paylaşmış, her zaman tarihi miraslarımıza, geçmişimize, kültürümüze değer veren bir kurum olarak bu konuda sorumluluk sahibi olan herkesi kamuoyu oluşturmak adına göreve çağırmıştı. Bunu yaparken eğitime verdiği önemle de örtüşür bir şekilde, Erzincan Kültür ve Eğitim Vakfı'na eğitime vereceği tüm hizmetler için daima desteğe hazır olduğunu, ancak işbu faaliyetler için bölgemizde daha uygun bir alan tahsis edilmesinin daha uygun olacağını beyan etmişti. Tahsis kararını alır almaz bütün bilgi ve belgeleri bir araya getirerek, konu hakkındaki dosyayı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a bizzat teslim eden başkanımız, Fatih Sultan Mehmet'ten bizlere miras kalan ve bizleri birbirimize bağlayan her türlü değere sahip çıkmak konusunda birey olarak hepimizin sorumlu olduğunu, Ankara'da gerçekleştirdiği görüşmeler ve katıldığı her toplantıda dile getirmişti. Başkanımızın bu çağrısının, başta üyelerimiz, tüm halkımız, bölgemizin sivil toplum kuruluşları, dernek ve vakıfları ile birlikte ülke genelinde kabul görmesinin; bugün emeğimizin karşılık bulmasının haklı gurur ve onurunu yaşıyoruz. Fatih Sultan Mehmet Han'ın aziz ve çok değerli hatırasına sahip çıkabilmek için, bahsi geçen hatadan dönülebilmesi yolunda çaba gösteren başta tüm halkımıza, siyasi erkin çok değerli temsilcilerine, kalemleriyle yanımızda olan ulusal ve yerel basınımızın tüm mensuplarına, sivil toplum kuruluşları, dernekler ve vakıfların sağduyulu yöneticilerine ayrı ayrı teşekkürlerimizi sunar, Erzincan Kültür ve Eğitim Vakfı'na tahsis edilecek yeni yerin hayırlı olmasını dileriz"

FİKRİ IŞIK CEPHESİNDEN AÇIKLAMA GELDİ


Habere ilişkin Başbakan Yardımcısı Fikri Işık'tan yanıt geldi.

Başbakan Yardımcılığı Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamada  "Haberdeki yanlış bilgilendirmelere dayanan hususlara ilişkin olarak kamuoyunun doğru bilgilendirilmesini sağlamak üzere aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Sayın Başbakanımız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan bu yana şehrimizin tüm meselelerine dikkatle eğilmiş, bir Kocaelili gibi kentimizin tüm sorunlarını çözmek için yoğun çaba sarfetmiştir. Bahse konu haberdeki Hünkar Çayırı mevzuunda da Sayın Başbakanımız kentimizin menfaatine uygun düşecek şekilde hareket edilmesi için talimat vermiştir. AK Parti siyaset geleneğinde istişaresiz hiçbir karar alınmamakta ve uygulanmamaktadır. Bir takım mahfillerin kamuoyunda yanlış anlamalara sebebiyet verecek fitne çıkarıcı bilgileri basına servis etmeleri asla kabul edilemez. Büyük Türkiye yolunda hem ülkemize hem de kentimize hizmet etmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. " denildi.