Zeytinburnu’ndaki Nakliyeciler Sitesi’nin 5 Ocak Cuma günü sabaha karşı  TOMA’lar ve biber gazı eşliğinde başlayan yıkımı protesto eden DİSK’e bağlı Nakliyat-İş üyeleri önce arazinin yeni sahibi olan Akzirve Şirketi’nin Gayrettepe’deki  merkezi önünde eylem yaptı. Yüzlerce işçi saat 13.00 sıralarında da Saraçhane’deki İBB binası önüne geldi. Ellerinde ekmek taşıyan işçiler  “Ekmeğe uzanan eller kırılsın”, “Davamız ekmek davasıdır”, “Rantçılara izin vermeyeceğiz”, “Vur vur inlesin Mevlüt başkan dinlesin” sloganları attı. Eyleme CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, CHP İBB Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever ve meclis üyeleri de destek verdi.

FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ

HUKUK TANIMADILAR


Grup adına açıklama yapan Nakliyat-İş Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu,”Anayasada tanımlandığı üzere burası Türkiye Cumhuriyeti. Türkiye Cumhuriyeti’nde kanunlar var. Ama geçtiğimiz cumayı cumartesiye bağlayan gece hak hukuk tanımayan kanun nizam tanımayan bir uygulama ile karşı karşıya kaldık” dedi.
Nakliyeciler Sitesi’nin burada 1978 yılından beri faaliyet gösterdiğini belirten Küçükosmanoğlu “Zeytinburnu Nakliyeciler Sitesi ekonomik ömrünü tamamlamıştı, taşınması gerekiyordu. Yıllardan beri buranın taşınması gündemde. 2008 yılında TOKİ tarafından Hadımköy’de bir arazi yeni site yapılmak üzere kamulaştırıldı. Ama buranın rantı artınca durdu. 2008 yılından bu yana yeni bir site inşaatı için bir tek işlem yapılmadı” dedi.

YENİ SİTE YAPILMADAN YIKIM OLMAYACAKTI


Nakliyeciler Sitesi’nin bulunduğu arazinin 2014 yılında Akzirve tarafından 245 milyon dolara satın alındığını ifade eden Küçükosmanoğlu, şirket ile nakliyeciler için yeni site yapılana kadar hiçbir şekilde yıkım yapılmayacağına ilişkin anlaşma yapıldığını kaydetti. Küçükosmanoğlu, daha sonra Zeytinburnu’ndaki arazinin “riskli alan” ilan edildiğini ve yıkımın önündeki engellerin kaldırıldığına dikkat çekerek “Nakliyeciler sitesine yeni bir yer tahsis edilmesi konusunda bizi aylardır oyalıyorlardı. Anlaşma gereği yeni site yapılmadan yıkım olmayacağını düşünüyorduk. Ama Akzirve bu anlaşmayı yok sayarak Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdürlüğü’ne başvurup yıkım sürecini başlattı” dedi.

TEBLİGAT YAPILMADI


Küçükosmanoğlu, sitenin yıkılacağını dair duyum aldıklarını yetkililere sorduklarında bunun doğru olmadığının söylendiğini ayrıca kendilerine yıkıma ilişkin hiçbir tebligat da yapılmadığını söyledi. Konuyu İBB’nin AKP Grup Başkanvekili Temel Başalan ile de görüştüklerini ama bir sonuç alamadıklarını anlatan Küçükosmanoğlu “Bu yıkımın bir sosyal boyutu var. Maçka Parkı’na ya da bir gecekondunun yıkımına benzemez. Burası taşımacılık sektörünün merkezi. 1000 kişi çalışıyor burada. Aileleri ile birlikte 10 bin kişi ekmek yiyor. Çoğu da AKP’ye oy vermiş insanlar. Gözlerini o kadar rant hırsı bürümüş ki ne vicdan, ne hukuk, ne Allah korkusu kalmış” dedi.

İBB SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRSİN


Bu hukuksuzluğun sorumlularından birinin de İstanbul Büyükşehir Belediyesi olduğunu söyleyen Küçükosmanoğlu şöyle devam etti:“Bu kadar insanın vebali İBB’nindir. 2008’de TOKİ’nin kamulaştırdığı alanda yeni Nakliyeciler Sitesi’nin yapılamamasının sorumlusu İBB. O arazide birilerine peşkeş çekilecek. İBB’yi bu hukuksuzluğu ortadan kaldırmaya, en kısa sürede yeni sitenin yapılmasını için sorumluluk almaya çağırıyoruz.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz da eyleme destek verdi. FOTO:SÖZCÜ - CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz da eyleme destek verdi.

TBMM’YE TAŞIYACAĞIZ


CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz da “Devletin birinci sorumluluğu yaptığı kanuna uymaktır. Kendisi ihlal ediyorsa o zaman kaos var demektir. Kimseye yer gösterilmemiş, tebligat da yapılmamış. Haklarınızı sonuna kadar savunacağız. Emeğiniz boş gitmeyecek konuyu TBMM’ye taşıyacağız” dedi.

FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ

15 TEMMUZ’DA HAVALİMANINA KOŞTUM


Eylem sırasında konuşan işçilerden Erdinç Kaptan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek “Sayın Cumhurbaşkanım, 15 Temmuz'da sokağa çıkın dedin, biz de çıktık. Gerçi sen 15 senedir ne dediysen yaptık. Benim oğlum engelli, o köprüdeydi. Ama ben Cumhurbaşkanımızı kurtarmayı seçtim. Havaalanına kadar ağlayarak koştum. Bugün olsa yine yaparım. Ama bizi duyuyorsa, şu yapılan haksızlığa izin vermemesini bekliyorum. Eğer ben cumhursam gel bu olaya el at. Bu kelimeler senin kelimelerin Reisim. Sen dersin ki güçlü olan değil haklı olan güçlüdür. Biz haklıyız, ekmeğimizin peşindeyiz. Bu kadar milletin çocuğu senden gelecek haberi bekliyor. Eğer bu haksızlığı yapmaya devam edersen bizim de sabrımızın bir sonu var” dedi.