Türkiye'nin güney komşusu Suriye'de rejim karşıtları 2011 yılı Mart ayında sokak gösterilerine başladı. Gösterilere müdahale edilmesiyle kurulan Özgür Suriye Ordusu, rejime karşı savaşmaya başladı. Çatışmaların yoğunlaşması ardından tedirgin olan siviller büyük bölümü Türkiye olmak üzere komşu ülkelere kaçmaya başladı. 2011 yılı Nisan ayından itibaren Türkiye'ye gelmeye başlayan Suriyeliler'in sayısı, muhalif grupların kendi içinde bölünerek birbiriyle de çatışmaya başlaması ve terör örgütü DEAŞ ile PKK'nın bu ülkedeki uzantısı YPG'nin baskısıyla 3.5 milyona ulaştı.

GÜVENLİ LİMAN; TÜRKİYE


Uluslararası verilere göre Suriye'de 5 milyonu aşkın kişi evlerini terk ederek, kurtuluşu Suriye dışındaki ülkelere kaçmakta buldu. Ancak, doğduğu toprakları terk eden 3.5 milyon Suriyeli tercihini 'Güvenli liman' olarak gördükleri Türkiye'den yana kullandı. Suriyeliler'in göç dalgası ardından sığınmacılar Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay, Kilis, Mardin, Adana, Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Osmaniye'de kurulan çadır ve konteyner kentlere yerleştirildi.


Türkiye'ye geldikten sonra Suriyeli sığınmacıların tüm ihtiyaçları da AFAD tarafından karşılanmaya başlandı. Kamplara yerleşen Suriyelilerin yanı sıra kendi imkanlarıyla çoğunluğu sınır kentleri olmak üzere Türkiye'nin farklı şehirlerine yerleşen sığınmacılara da AFAD, belediyeler ve STK'lar yardım elini uzattı. Zaman içerisinde ülkelerine dönme hayallerinden vazgeçen Suriyeliler, buldukları işlerde çalışıp yaşadıkları şehirlere entegre olmaya başladı.

SURİYELİLER'İN TERCİHİ SINIR KENTLERİ


Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, kayıt altına alınan Suriyeli sayısı 3 milyon 424 bin 237. Türkiye'deki 228 bin 568 sığınmacı ise, 10 ilde kurulu olan çadır ve konteyner kentte yaşamını sürdürüyor. Ülke nüfusunun yüzde 4.29'una denk gelen Suriyeliler'in tercihi ise, sınır kentleri ile büyükşehirler oldu. Suriyeliler, sınır kentlerini tercih etmelerinin nedenini kimileri akrabaları bulunduğu için kimileri de ülkelerinde huzurun sağlanmasıyla geri dönüşlerinin hızlı olmasını istemeleri olarak değerlendirdi.

KİLİS'TE SURİYELİ SAYISI TÜRKLER'İ GEÇTİ


Sınırın sıfır noktasındaki kentlerden olan, DEAŞ terör örgütünün roketli saldırıları ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı ile ismi sık gündeme gelen Kilis'te ise tablo daha da ilginç. 130 bin 825 Türk vatandaşın yaşadığı Kilis'e, zamanla yerleşen Suriyelilerin sayısı 131 bin 914'e ulaştı. Kilis nüfusundan daha fazla sığınmacıya ev sahipliği yaparken, sınır kentlerinden Hatay nüfusunun 29'una denk gelen 457 bin 106, Şanlıurfa nüfusunun yüzde 23'üne denk gelen 462 bin 961, Gaziantep ise nüfusunun yüzde 17'sine denk gelen 350 bin 67 Suriyeli'yi misafir ediyor.

EN AZ SURİYELİ BAYBURT'TA


Sayı olarak en fazla göçmenin yaşadığı il 537 bin 829 ile İstanbul olurken, 57 sığınmacının bulunduğu Bayburt en az Suriyeli'ye ev sahipliği yapan kent oldu. Türkiye'de daha kolay iş bulabilmek adına büyükşehirler ve dönüşlerini hızlıca yapabilmek için sınır kentlerini tercih eden Suriyelilerin sadece 563'ü tatil cenneti Antalya'ya yerleşti. 57 sığınmacıyla Bayburt, 60 sığınmacıyla Artvin, 65 sığınmacıyla Bartın, 87 sığınmacıyla Gümüşhane, Suriyelilerin en bulunduğu kentler olarak belirlendi.

25 MİLYAR DOLARLIK YARDIM


AFAD verilerine göre Türkiye, Suriyeli sığınmacılar için şu ana kadar 25 milyar doları aşkın para harcadı. Türkiye'nin yaptığı fedakarlığa karşın uluslararası toplumdan şu ana kadar sığınmacılara verilen gelen destek ise yok denecek kadar az. Halen hem yurt içinde hem de sınırın diğer tarafındaki Suriyelilerin, her türlü ihtiyacı Türkiye tarafından karşılanıyor. (DHA)