İki parti yerel seçimde ittifak yapmayacak. 2019 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçiminde ise 'cumhur ittifakı' çatısı altında AKP ve MHP’nin adı yer alacak. Seçmen hem ittifaka hem de partilere ayrı oy kullanacak. Belediye Başkanı ve muhtar seçilebilme yaşı da değişik ile 18'e düşürülüyor.

AKP ve MHP, Mart 2019’da yapılacak yerel seçime ise ayrı ayrı girecek ve ittifak yapmayacak. Üzerinde uzlaşılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili ittifakında ise, parti, oy pusulasında hem ayrı ayrı, hem de yan yana yer alacak. Pusulada bu partilerin amblemlerinin üzerinde ittifakın adı da yazılı olacak. Seçmen hem ittifaka hem de 2 partiden birine oy verecek. Her parti milletvekilini kendine ait bölümde verilen oya göre alacak. İttifak yapan partiler aralarındaki uzlaşma metnini YSK’ya bildirecek.

18 YAŞ GELİYOR


Tüm hesaplamalar, mevcut yüzde 10 barajı korunarak yapılacak. İttifakın toplam oyu baraj hesabında baz alınırken, diğer partiler için aldıkları oya göre baraj geçerli sayılacak. Siyasi partilerin aldığı devlet yardımı ve koşullarında da değişiklik öngörülmüyor.

Milletvekilliği dışında belediye başkanı ve belediye meclis üyeliği ile muhtar seçiminde de yaş 18’e düşürülüyor. Askerlik görevini yapmadan vekil, başkan ve meclis üyesi seçilen kişinin askerlik yükümlülüğü ortadan kalkmayacak, ertelenecek. Yerel seçimlerde birden fazla zarfla oy kullanma işlemi de sona eriyor. Belediye başkanı, meclis üyelikleri ve muhtarlık için 2019’da tek zarf içinde oy atılacak.