Nazlı Ilıcak FETÖ'nün medya yapılanmasına ilişkin yargılanıyordu. Nazlı Ilıcak ve Altan kardeşlerinden arasında bulunduğu 6 kişi için “Anayasayı ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Peki Nazlı Ilıcak kimdir? İşte  detaylar...

6 İSME DE MÜEBBET

Ahmet Altan, Mehmet Altan, Nazlı Ilıcak, Yakup Şimşek, Fevzi Yazıcı ve Şükrü Tuğrul Özşengül’e “Anayasayı ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Tutuklu sanık Nazlı Ilıcak, “Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi içtihadı benim masumiyetimi göstermektedir. Mehmet Altan'a yöneltilen suçlamalar benimkiyle benzerdir. Bizim durumumuz AYM kararıyla emsal sayılmıştır. Kararınızın bu içtihat çerçevesinde vermenizi diliyorum ve beraatimi talep ediyorum” dedi.

NAZLI ILICAK KİMDİR?

Demokrat Parti döneminde Nafia (Bayındırlık) sonra da Münakalat (Ulaştırma) bakanlıkları yapmış olan Muammer Çavuşoğlu’nun kızıdır. Notre Dame de Sion Fransız Lisesi (1963) ve Lozan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde (Ecole de Sciences Sociales et Politiques, 1967) eğitim gördü.

Tercüman gazetesinde başyazar oldu. 1988’e kadar Tercüman grubunun ikinci gazetesi olan Bulvar gazetesinin imtiyaz sahipliğini üstlendi. 1992 ile 1994 arasında TRT’de Söz Meclisten İçeri adlı programı yaptı. Tercüman dışında Meydan, Hürriyet, Akşam, Yeni Şafak, Dünden Bugüne Tercüman, Bugün ve Takvim gazetelerinde yazarlık yapmış, sonrasında Sabah gazetesinde yazarlık yapmıştır. 17 Aralık 2013 tarihinde yapılan yolsuzluk operasyonu sonrasında adı yolsuzluk iddialarına karışan bakanların istifa etmesi gerektiğini savunmuş, bir gün sonra fikir ayrılığı gerekçesi ile Sabah gazetesi ile yolları ayrılmıştır. 2014 yılında Bugün gazetesine geri dönmüştür.
nazli-ilicak

Bugün gazetesine 26 Ekim 2015’te kayyum atanmasıyla buradaki işine son verildi. Ardından 30 Ekim – 13 Kasım tarihleri arasında ‘konuk yazar' sıfatıyla T24 gazetesinde yazdı.Daha sonra, 17 Kasım’dan itibaren Bugün’den gelen ekibiyle beraber Özgür Düşünce gazetesini kurdu ve burada yazmaya başladı.

99'DA MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİ

1999 Türkiye genel seçimleri’nde Fazilet Partisi’nden İstanbul milletvekili seçildi, yemin töreni sırasında İstanbul milletvekili Merve Kavakçı’nın meclis salonuna türbanlı olarak girmesine koluna girerek eşlik etmiştir. 22 Haziran 2001’de, Anayasa Mahkemesi’nin Fazilet Partisi’ni kapatılmasına karar verdiği dava sonucunda milletvekilliği düşürüldü ve 5 yıl siyaset yasağı getirildi. 2011 genel seçimlerinde AK Parti’den milletvekili aday adayı oldu ancak aday gösterilmedi.

2 Mart 2014’te Kanal D’de yayına başlayan “Pazar Gezmesi” programını sundu. Bu programda her pazar günü ünlü kişilerin evini ziyaret etti. Ancak program 1 Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri sonrası 24 Aralık 2015’te kanal yöneticileri tarafından alınan kararla sonlandırılmış, Nazlı Ilıcak ve Kanal D’deki ekibinin işine son verildi.

Fethullah Gülen ve Gülen Hareketine karşı Türkiye hükumetlerine darbe teşebbüsünde bulunmaktan başlatılan Paralel Devlet Yapılanması operasyonlarına karşı çıkan Ilıcak, 2015 yılında köşe yazarlığı yaptığı Bugün gazetesinde kaleme aldığı “Murat Sancak’a suikast ve Star” başlıklı yazısında AKP Hükümeti döneminde başlatılan 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının darbe teşebbüsü olmadığını, MİT tırlarında silah taşındığını ve bunu ortaya çıkaran savcıların casus ilân edildiğini savunmuş, AK Parti iktidarının 1 Kasım seçimleri öncesinde mağdur rolünü oynadığını savunmuş, 2016 Ankara saldırısı sonrası twitter hesabından hükumetin istifa etmesi ve AKP-CHP koalisyonu kurulmasını isteyen Ilıcak’a oğlu Mehmet Ali Ilıcak tepki gösterdi.

2016 Türkiye askerî darbe girişimi sonrasında 42 gazeteciyle birlikte hakkında gözaltı kararı çıkarılan Ilıcak, 26 Temmuz 2016 tarihinde Bodrum’ da gözaltına alındı. 29 Temmuz 2016 tarihinde çıkarıldığı Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince “silahlı terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla tutuklandı[9]. 14 Nisan 2017’de tamamlanan ‘FETÖ’nün darbe girişimine iştirak eden medya unsurları soruşturması’ sonucunda Nazlı Ilıcak hakkında, “Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” ve “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” suçlarından 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet cezası talep edildi.

21. ve 22. Hükumetlerde bakanlık yapmış Muammer Çavuşoğlu’nun kızıdır. Valilik, 29., 31., 32., 39. ve 41. hükumetlerde bakanlık yapmış olan Turhan Kapanlı dayısıdır. 1969’da ilk eşi Tercüman gazetesi sahibi Kemal Ilıcak’la evlendi, bu evliliğinden Mehmet Ali Ilıcak (d. 1970) ve Aslı Ilıcak (d. 1972) adında iki çocuk annesi oldu. Kemal Ilıcak’ı 7 Nisan 1993’te kaybeden Ilıcak, işadamı ve siyasetçi Emin Şirin’le 1994’te evlendi. 9 yıl süren evlilikten sonra 2003 yılında çift boşandı.