İstanbul Bahçeşehir 1. Kısım Mahallesi’nde yer alan ve gölet çevresini kapsayan yaklaşık 774 hektarlık alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “özel proje alanı” ilan edilerek yapılaşmaya açılmıştı. Başakşehir’deki sivil toplum örgütleri ve CHP ilçe örgütü bölgeyi yapılaşmaya açan planlara ve ihaleye karşı hukuki mücadele başlattı. Bu mücadele sonucunda Danıştay 8. Daire Başkanlığı, imar planının yürütmesini durdurma kararı aldı. Bu süreçte devreye giren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yüksek mahkemenin kararının kağıt üzerinde kalmasını sağladı. Bakanlık, 14 Ekim 2016 tarihinde iptaline karar verilen imar planlarını yeniden hazırlayıp 11 Ocak günü askıya çıkardı. Plandaki en dikkat çekici değişiklik Başakşehir Belediyesi mülkiyetindeki ticaret alanında kalan parseller için yapıldı.

15chpzeynelyilmaz Zeynel Yılmaz


YENİ BİR TİCARİ ALAN YARATTILAR

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi Zeynel Yılmaz, bu değişikliğin nasıl uygulanacağını ve gerekçesini şöyle anlattı: “Yüzde 5 imar hakkı ile ihaleye çıkıp Atmaca firmasına verdiler. Mahkemelere başvurarak bunu durdurduk. Buna rağmen inşaat sürdü. Burada ciddi bir yapılaşma olunca inşaatı bitirseler dahi yasal olmayacağını gördüler. Şimdi bakanlık devreye girerek bunu yasal hale getirdi. Yüzde 5 emsal iptal edildi böylece mahkeme kararına uyulmuş oldu. Ardında da emsali yaklaşık 5 kat artırıp yüzde 23 yaptılar. Yeni bir ticari alan yarattılar. Çünkü mevcut inşaat tanınan inşaat hakkının çok üzerine çıkmıştı. Hem mahkeme kararını uygulamış oldular hem de mevcut emsali kat tak aşan inşaatları yasal hale getirmiş oldular.”

‘KARAR SONRASI DAHA DA HIZLANDI’

Bahçeşehirliler Derneği Başkanı Uğur Barış Karabulut da konuyla ilgili çarpıcı açıklama yaptı. Karabulut, “En son Danıştay 13. Dairesi, belediyenin itirazına ‘geçersiz, reddediyorum’ dedi, buradaki yürütmenin durdurulması talebini istedi. Ancak inşaatlar devam ediyor. Bu karar çıktıktan sonra inşaat çalışmalarını hızlandırdılar” şeklinde konuştu. Mahkeme kararına rağmen inşaatların hiç durdurulmaması defalarca protesto edildi.

İBB Meclis’inin CHP’li üyesi Nadir Ataman İBB Meclis’inin CHP’li üyesi Nadir Ataman

CHP’li Ataman: Kanunsuzluk var, bura acilen mühürlenmeli


Başakşehirlilerin birkaç yıl önceye kadar nefes almak için koştuğu Bahçeşehir göletinde imara açılan alandaki çalışmalar tartışmalar arasında sürüyor. Gölet alanındaki ihaleyi alan firma, satın aldığı yan parselde ise konut yapımına başladı. Gölet çevresini de bir duvar gibi çok katlı binalar sardı. Danıştay inşaatı durdurma kararı aldı ancak İstanbul 6. İdare Mahkemesi ‘devam’ dedi. CHP’liler çalışmaların hukuksuz şekilde devam ettiğini söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi Nadir Ataman, “Bu siyasetçilerin gözü ranttan başka bir şey görmüyor. Burada insanların hafta sonu çocuklarıyla rahat dolaşmasına engel oluyorlar. Gölete ve Bahçeşehir’e yapmış oldukları büyük bir ihanettir. Biz bunun için İBB’de soru önergesi verdik; ancak henüz cevabını alamadık. Görmüş olduğunuz gibi çalışmalar devam ediyor. Burada bir kanunsuzluk var. Acilen ilçe belediyesi tarafından buranın mühürlenmesi gerekiyor. Biz CHP olarak bunun takipçisi olacağız” dedi. CHP’li üye Abdulhadi Akmugan ise “Bize göre, bu makinelerin acilen durması lazım” diye konuştu. Başakşehir Belediyesi yetkilileri de Gölet projesi ile ilgili inşaat çalışmalarının hukuka aykırı olmadığını ve çalışmalara devam edileceğini belirtti.