Şehit sorgulama ekranı kilitlendi! Soyağacını öğrenen vatandaşlar atalarından şehit olan var mı öğrenmek için Milli Savunma Bakanlığı'nın verdiği şehit sorgulama hizmetini kullanmak isteyince "Hizmet iyileştirme çalışmaları sebebiyle sorgulama sayfası geçici olarak kapatılmıştır. İlgili çalışma tamamlandıktan sonra hizmet tekrar kullanıma sunulacaktır." açıklaması ile karşılaştı. Peki sistem yeniden devreye girdiği zaman vatandaşlar şehit sorgulama işlemini nasıl yapacak? Konuya ilişkin detayları haberimizde paylaştık.

MSB ŞEHİT SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Milli Savunma Bakanlığı, 2008 yılında vatandaşların Şehit Listesi'ni görüntüleyebilmesi için şehit olan isimleri internet ortamına aktardı. İnternet sitesinde yer alan Şehit Listesi sistemiyle birlikte vatandaşlar büyüklerinin herhangi bir savaşta şehit olup olmadığını öğrenebiliyor.E-Devlet’te soy ağacı sorgulama uygulaması hizmete girdikten sonra kilitlenmiş, sistem yenilenerek yeniden kotalı hizmete dönüştürülmüştü. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ise 2008’de “Şehit Tespit Projesi” kapsamında Osmanlı'nın yıkılış dönemi ile Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda yaşanan savaşlarda şehit olanların kaydını internete taşımıştı.

e-devlet

E-Devletten soyağacına bakarak büyüklerinin ismini öğrenen vatandaşlar, ailelerinden şehit düşen olup olmadığını, varsa hangi savaşta şehit düştüklerini öğrenmek için MSB’nin sitesinde yer alan ‘Şehit Listesi’ne giriyor.

Sistemde:

1853 Kırım Savaşı,
1877-1878 Osmanlı- Rus Savaşı,
1897 Osmanlı-Yunan Savaşı,
1911 Trablusgarp savaşı,
1912-1913 Balkan Savaşı,
1914-1918 Birinci Dünya Savaşı,
1919-1922 İstiklal Savaşı,
1950-1953 Kore Savaşı ve
1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda şehit düşenlerin kimlik bilgileri yer alıyor.

Şehit sorgulama hizmetinin yeniden ne zaman hizmete gireceği ise bilinmiyor.