1970'lerin Türkiyesinde İslami gençlik hareketinin liderlerinden olan Metin Yüksel, 23 Şubat 1979 tarihinde Fatih Camii'nin bahçesinde Ülkücüler tarafından silahla vurularak öldürülmüştü.

Metin Yüksel Fatih Camii'nin avlusunda Ülkücüler tarafından silahlı saldırıya uğramış ve olay yerinde can vermişti. Metin Yüksel Fatih Camii'nin avlusunda Ülkücüler tarafından silahlı saldırıya uğramış ve olay yerinde can vermişti.


Ölümüyle Türkiye'deki siyasal İslami hareketin simgesi haline gelen Metin Yüksel'in kanının döküldüğü ve yaşamını yitirdiği yer sembolik bir hale dönüşmüştü.

Metin Yüksel'in ölüm yıldönümünde taşın çevresinde anma töreni yapılıyordu. Metin Yüksel'in ölüm yıldönümünde taşın çevresinde anma töreni yapılıyordu.


Söz konusu alan cinayetten sonra kırmızıya boyanmış ve 39 yıl boyunca da 'kırmızılığını' korumuştu. Akıncılar Derneği, Anadolu Gençlik Hareketi gibi siyasal İslami gençlik hareketleri de
'şehadet' diye tanımladıkları, Yüksel'in her ölüm yıldönümünde, bu alanda tören düzenlemiş ve aşınan taşı her seferinde boyayarak kırmızı kalmasını sağlamışlardı.

FOTO:SÖZCÜ- Oradaki taş artık kırmızı değil... FOTO:SÖZCÜ- Oradaki taş artık kırmızı değil...


 

TADİLAT OLDU SİMGE TAŞ GİTTİ!


Geçtiğimiz aylarda Fatih Camii'nin avlusunda Fatih Belediyesi tarafından yapılan tadilat ve yenileme çalışmasında Metin Yüksel'in kanını simgeleyen taşın da değiştirildiği ortaya çıktı.
Yüksel için düzenlenen törenlerin organizasyonunu yapan Anadolu Gençlik Derneği konuyla ilgili yorum yapmadı.

FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ

MHP AÇILIMI MI?


Geçmişte, sık sık Ülkücülerin eleştirisine maruz kalan taşın sessiz sedasız kaldırılması, siyasal islami camiada "Metin Yüksel açılımı mı yapılıyor?" eleştirilerine neden oldu.

Müfid Yüksel, Yeni Şafak'la yollarını ayırmış bunun için İslamcı camiadaki Müfid Yüksel, Yeni Şafak'la yollarını ayırmış bunun için İslamcı camiadaki "MHP açılımını" işaret etmişti.

KARDEŞİ MÜFİD YÜKSEL DE KÖŞESİNİ KAYBETMESİ İÇİN "MHP AÇILIMINI" İŞARET ETMİŞTİ


Metin Yüksel'in kardeşi Müfid Yüksel de yıllardır yazarlığını yaptığı Yeni Şafak'a geçtiğimiz hafta veda etmişti. Yeni Şafak gazetesinin yazılarına son verdiği Müfid Yüksel konuyla ilgili olarak "Ben bazı şeylerin farkındayım. Sadece bana karşı değil genel bir operasyon bu.  Ama 1.5-2 yıldan beri böyle bir yöne kayış var" ifadelerini kullanmıştı.

Müfid Yüksel kovulması ile ilgili "Bu durumun AK Parti’nin MHP ile yaptığı ittifakın sonucu olduğunu düşünüyorum. Derin devlet içindeki bir ekolün yaptırdığı bir şey olabilir.  PKK’lı olmayan PKK’ya karşı duran Kürtleri de istemiyorlar. Görünen o. Bize operasyon çekenlerden çok daha fazla dinin sahibiyiz" yorumunda bulunmuştu.

"MAALESEF SIKINTI OLMUŞ"


Cami avlusundaki tadilatla ilgili Sözcü'ye konuşan Müfid Yüksel "İnşaat firmasının tadilatı sırasında kaldırılmış. Ben yeniden boyandığını sanıyordum" dedi. Ağabeyi Metin Yüksel'in ölüm yıldönümünün 23 Şubat olduğunu hatırlatan Yüksel "Eğer boyalı değilse zaten törende yeniden boyanır" diye konuştu. Kardeş Müfid Yüksel "Tadilat esnasında bir koordinasyonsuzluk oldu mu?" sorusuna ise "Evet bilgi verilmeydi. Öyle bir sıkıntı maalesef oldu" yanıtını verdi.

[img_right_template title="METİN YÜKSEL KİMDİR?" desc="17 Temmuz 1958'de Bitlis'e bağlı Kolongo Yaylası'nda doğan Yüksel, İslam alimi Sadrettin Yüksel'in oğlu, Edip Yüksel'in kardeşidir. Dokuz yaşında ailesiyle İstanbul'un Fatih ilçesine yerleşen Yüksel, eğitim hayatı boyunca öğrenci olaylarında ön saflarda rol aldı ve Akıncılar adı verilen öğrenci hareketinin liderliğine yükseldi. İslamcı görüşleri ve karşı görüşlü kişi ve örgütlerle mücadeleleriyle bilinmekteydi. 12 Eylül Darbesi öncesi dönemin sağ-sol çatışmalarında Milli Selametçi kanadın gençlik lideri haline geldi. 26 Ekim 1977 günü Darüşşafaka Lisesi'nin önünde üç arkadaşı ile birlikte sekiz sol görüşlü kişinin saldırısına uğrayan Yüksel, ikisi midesine, biri de dizine olmak üzere üç kurşun yarası almasına rağmen çatışmadan sağ kurtuldu. Sonrasında 23 Şubat 1979 tarihinde Fatih Camii'nin avlusunda Ülkücüler tarafından tekrar vurulan Yüksel, hayatını kaybetti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/metin-yuksel-ban.jpg" width="500" height="536">