İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı ile ilçe belediye başkanlıkları arasında, "Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi ve Bahçeli Yaşam Alanları"nda sahipsiz hayvanların rehabilitasyonuna yönelik "ortak hizmet protokolü" imzalanması dün İBB Meclisi’nde karara bağlandı. Protokol ile  sahipsiz hayvanların aşılanması, kısırlaştırılması, tedavisi, sahiplendirilmesi, mikroçip uygulanarak kayıt altına alınması ve bu işlemlere tabi tutulan hayvanların yasa gereği alındıkları ortamlara geri bırakılması amaçlanıyor.

ibb-kisirkaya-2HAYVANLAR ALINDIKLARI YERE BIRAKILACAK


İBB,  bakımevlerinde belli bir nizam içinde ve mevzuat çerçevesinde faaliyetlerin yerine getirilmesini sağlayacak.  Bakımevlerine ait elektrik, su, ısınma ve iletişim bedellerini karşılayacak. İlçe belediyeleri tarafından bakımevlerine getirilen sahipsiz hayvanların kısırlaştırılması ve tedavi ihtiyaçları da İBB tarafından finanse edilecek. Prokotolü imzalayan ilçe belediyeleri de bakımevlerinde yürütülecek rehabilitasyon işlemleri için hayvanların tıbbi bakım ve destek hizmetlerini 7 gün 24 saat esası ile aksatmadan yürütülecek. Kısırlaştırma ve tedavi işlemleri bitmiş, aşılanmış, küpü ve mikroçip ile işaretlenmiş hayvanları başhekimliğin onayı sonrası kendi ilçe sınırlarındaki alındığı ortama geri bırakacak.

KISIRKAYA “TOPLAMA KAMPI” GİBİ


CHP, protokole “hayır” oyu kullandı. CHP’li Meclis Üyesi Erhan Aslaner, İBB'nin ve bazı ilçe belediyelerinin yaptığı yoğun köpek toplamaları sırasında ölüme varan çok sayıda hak ihlalinin yaşandığına dikkat çekti. İstanbul genelinde sokak hayvanlarının merkezi olarak Kısırkaya'da toplanması ile hak ihlallerinin arttığına ve hayvanların takibinin zorlaştığına vurgu yapan Aslaner “Kısırkaya toplama kampının kullanılması için hazırlanan protokole destek vermiyoruz. Mevzuata aykırılığı mahkemenin iptal kararı ile tescillenmiş olan Kısırkaya toplama kampının, İstanbul gibi bir metropolün neredeyse her noktasına uzaklığı nedeniyle,hasta ya da kazazede birçok hayvan yolda yaşamını yitiriyor. Bu uzun mesafeli nakil süreci hayvanlara eziyet olarak geri dönüyor. Talebimiz en başından beri net: Merkezi, dev, kontrol ve sivil denetimi imkansız tesisler değil, hayvanlara hakları olan birer canlı muamelesinin yapıldığı, hayvan sağlığı prensiplerinin önemsendiği, şeffaf, mahalli düzeyde bakımevleri istiyoruz” diye konuştu.