Habip ATAM, Fatma VURGUN, Sevgim Begüm YAVUZ- İSTANBUL

İstanbul Sancaktepe'te Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait UH-1 tipi askeri helikopter,  sokak arasına düştü. Olay yerine itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Helikopterde bulunan 2'si subay, 2'si astsubay 4 asker şehit oldu, bir uzman çavuş da ağır yaralandı. Helikopterin teknik bir arıza yüzünden düştüğü ihtimali üzerinde duruluyor.

[caption id="attachment_2759754" align="aligncenter" width="880"]FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ[/caption]

Helikopterin, boş alana düşmesi ve  düştüğü yerde kimsenin olmaması da olası daha büyük bir faciayı önledi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı. Olay yerinde inceleme yapmak üzere iki Cumhuriyet savcısının görevlendirildiği, bir Başsavcı Vekilinin de olay yerinde olduğu öğrenildi. Olay yerinde incelemeler sürüyor.

[caption id="attachment_2759795" align="aligncenter" width="1000"]FOTO:İHA FOTO:İHA[/caption]

VALİ: ÇATIYA ÇARPTI

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya kazada 4 askerin şehit olduğunu ve bir askerin de yaralandığını bildirdi. Vali Yerlikaya, askeri helikopterin Sancaktepe'de Topçular Caddesi Fırtına Sokak'taki 4 katlı binanın çatısına çarptıktan sonra sokağa düştüğünü söyledi.

[caption id="attachment_2759802" align="aligncenter" width="900"]FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ[/caption]

Helikopterin düştüğüne ilişkin ihbarın saat 11.00'de geldiğini belirten Yerlikaya, 1. Ordu Komutanlığına bağlı Samandıra Kışlası'nda Hava Alayı'na ait eğitim uçuşu yapan bir askeri helikopterin bilinemeyen bir sebepten dolayı düştüğünü açıkladı. Vali Yerlikaya, "4 şehidimiz, 1 yaralımız var. Yaralılara yönelik tedavi ve olayın sebebiyle ilgili inceleme başlamıştır. Olay yerindeki çalışma devam etmektedir. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifa diliyorum. Mahallemize ve hepimize geçmiş olsun." dedi.

[caption id="attachment_2760076" align="alignnone" width="1200"]FOTO: AA FOTO: AA[/caption]

BAKAN AKAR: ÇABA GÖSTERMİŞMERDİR

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, eğitim uçuşu sırada askeri helikopterin düştüğü Samandıra’ya geldi. Bakan Akar ve Vali Yerlikaya olay yerinde incelemeler yaptı. Akar yaptığı açıklamada, “Helikopterde 2 subay 2 astsubay ve 1 uzman çavuş bulunmaktaydı. 11.02’de helikopterle irtibat kesilmiştir. Daha sonrada bu kaza meydana geldi. Kaza sonrası 2 subayımız ve 2 astsubayımız şehit oldu. Uzman çavuşumuz şu anda ameliyathanede. Personelimiz şu anda bilemediğimiz bir sebepten dolayı acil iniş gerçekleştirmişlerdir. Kimseye zarar vermemek için çaba göstermişlerdir. Hem adli hem idari soruşturma sürmekte” ifadelerini kullandı.

[caption id="attachment_2760077" align="alignnone" width="1200"]FOTO: AA FOTO: AA[/caption]

KILIÇDAROĞLU'NDAN AÇIKLAMA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,  Twitter'dan, Sancaktepe'de helikopterin düşmesi sonucu 4 askerin şehit olması ve 1 askerin yaralanmasına ilişkin paylaşımda bulundu. Kılıçdaroğlu, "İstanbul Sancaktepe'de askeri helikopterin düşmesi sonucu şehit olan askerlerimize Allah'tan rahmet, acılı ailelerine sabır, yaralı askerimize acil şifa diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun." ifadelerini kullandı.



İSTANBUL'DA 20 YILDA 5 HELİKOPTER DÜŞTÜ

Sancaktepe'de düşen askeri helikopter, son 20 yılda İstanbul'da düşen 5’inci helikopter oldu. İstanbul'da yaşanan 5 kazada 19 kişi yaşamını yitirdi.

6 Eylül 2018 - İstanbul Maltepe açıklarında düşen Bell 430 tipi helikopterde bulunan Otokar Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halil Ünver yaşamını yitirdi. Pilot İsmet Özgür yaralandı.
10 Mart 2017 - İstanbul Büyükçekmece'de Eczacıbaşı Holding'e ait Sikorsky S-76C-2 tipi helikopter TV kulesine çarparak düştü. Kazada helikopterin içinde bulunan 2'si pilot 7 kişi yaşamını yitirdi.
20 Mayıs 2011 - Beykoz’da içinde 3’ü emniyet mensubu 5 kişinin bulunduğu Allouette 2 tipi polis helikopteri, Boğaz’a düştü. Pilot Emniyet Müdür Yardımcısı Kemal Özerbir yaralı kurtuldu. 2’si polis 4 kişi yaşamını yitirdi.
3 Nisan 1998 - Taksim üzerinde keşif uçuşu yaptıktan sonra Atatürk Havalimanı'na dönen Puma tipi polis helikopteri, Haliç üzerinde irtifa kaybederek İstanbul Ticaret Odası'nın yanındaki fıskiyelere çarptıktan sonra kontrolü kaybederek üç katlı bir binanın çatısına düştü. Helikopterde bulunan 1 teknisyen ve 2 polis şehit olurken, 4 polis ve yoldan geçen bir kadın da yaralandı.

TÜRKİYE'DE EVLERİN ARASINA DÜŞEN UÇAKLAR

25 Temmuz 1957 - Bursa'da bir askeri uçak mahallenin üstüne düştü. Kazada 15 kişi öldü, 19 kişi yaralandı.

basliksiz-1
4 Nisan 1985 - Balıkesir'de bir jet uçağı şehrin üzerine düştü: 14 ölü, 21 yaralı

DÜNYADA EVLERİN ARASINA DÜŞEN UÇAKLAR

Japonya'nın güneybatısında 5 Şubat 2018'de Boeing yapımı AH-64 Apache tipi helikopter bir binaya düşmüştü. Kanzaki kentinde yaşanan kazada 1 kişi yaralanırken binada bulunan kişi de dahil olmak üzere 2 kişi yaralanmıştı.Japon makamlar kaza sonrasında, "Helikopter kontrolleri sonrasında deneme için havalanmıştı. Kalkıştan 7 dakika sonra düştü" açıklamasını yapmıştı.

31 Ocak 2018'de California'da bir helikopter bir evin üzerine düştü. Kazada 3 kişi hayatını kaybederken 2 kişi de yaralandı.

BAŞSAVCILIK AÇIKLAMA YAPTI

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, 4 askerin şehit olduğu helikopterin düşüşüne ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Yazılı açıklama şöyle:

"26.11.2018 günü saat 11.20 civarında 4. Kara Havacılık Alay Komutanlığına ait olan 11075 kuyruk numaralı askeri helikopterin İstanbul İli Sancaktepe İlçesi Sarıgazi Mahallesi Topçular Caddesi civarına düştüğünün bildirilmesi üzerine Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma başlatıldığı, kaza neticesinde Albay Gökselin Şaylan, Üsteğmen Aykut Yurtsever, Üst Çavuş Emre Vahit Bekli ve Uzman Çavuş Şahin Aslan'ın şehit oldukları, Üst Çavuş Özkan Yılmaz'ın ise ağır yaralı vaziyette Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılıp tedavi altına alındığı, soruşturma kapsamında görevlendirilen bir Cumhuriyet Başsavcı Vekili ile dört Cumhuriyet Savcısının derhal olay yerine intikal ederek inceleme yaptıkları, ardından askeri helikopterin ait olduğu komutanlığına bağlı kaza kırım ekibinin de bölgede çalışma yaptığı, gerekli adli muayenelerin tamamlanmasının ardından şehit cenazelerinin incelenmek üzere İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığına gönderildiği, helikopterin düşmesine sebep olan olgular ile varsa kusuru bulunan tüm kişilerin tespiti ve haklarında yasal gereğinin yapılması amacıyla soruşturmanın titizlikle yürütüldüğü, hususları, kamuoyuna ve tüm basın/yayın kuruluşlarına saygıyla duyurulur. "