Silivri’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) şirketlerinden KİPTAŞ’ın sahibi olduğu 173 bin 607 metrekarelik arazinin imar durumu geçtiğimiz Eylül ayında değiştirilmişti.

SÖZCÜ’nün gündeme getirdiği ve kamuoyunun tepkisine neden olan Silivri Piri Mehmet Paşa Mahallesi’ndeki arazide bulunan kat sınırı 2’den 12’ye çıkarılmıştı. İnşaat hakkı artışı ile vatandaşın elindeyken 25 bin 400 metrekare olan inşaat alanı, 79 bin metrekare arttırılarak 104 bin 410 metrekareye ulaşmıştı. 726 kişilik nüfus da 2 bin 983 kişiye yükseltilmişti.

harita

AYÇİÇEK TARLASIYDI

Daha önce ayçiçek tarlası olan parseldeki bu yoğun imar artışına askı sürecinde arazinin sahibi olan KİPTAŞ dikkat çekici bir nedenle itiraz etti. KİPTAŞ itiraz dilekçesinde, planda 75-150 metrekare arasındaki her daireye 2 otopark yapılmasının öngörüldüğünü belirterek bu durumun araziye yapmayı planladıkları sosyal konut projesi fikrini sıkıntıya sokacak bir maliyet unsuru ortaya çıkardığını kaydetti.

99 BİN METREKARELİK OTOPARK MALİ YÜK OLUR

Parsel üzerinde yaklaşık 83 metrekare brüt alanlı, bin 656 adet daire yapılmasının planlandığını ifade eden KİPTAŞ, “Getirilen otopark şartına göre 3 bin 312 adet otopark yapılması gerekmekte olup, bu da 99 bin 360 metrekarelik bir otopark alanına tekabül etmektedir. Plan gereği yapılacak terklerden sonra kalan imar parseli 58 bin 630 metrekare olup bu alan üzerinde bu kadar açık otopark yapma imkânı bulunamamaktadır. Ancak parselin tamamına yakın bir alanda iki kat kapalı otopark yapılması halinde bu şart yerine getirilebilir gözükmekte ancak bu durumda ortaya çıkan maliyet yükünden dolayı bu alanda yapılacak Sosyal Konut projesinin fizibilitesini yitirecek duruma düşürmekte olup şirketimizi zarara uğratacağı aşikardır” denildi. Bu gerekçeyle plan notunda belirtilen 75-150 metrekare arasındaki her daireye iki otopark yapılması şartının iptali istendi.

OTOPARKLAR İPTAL EDİLDİ

İmar ve Bayındırlık Komisyonu da itirazı uygun buldu ve söz konusu plan notunu iptal ederek planı yeniden değiştirdi. Bugün İBB Meclisi’ne havale edilen plan değişikliği tartışmalı bir şekilde kabul edildi. Plana hayır oyu kullanan CHP’nin Meclis Üyesi Hüseyin Sağ “Bu konu medyada da çok tartışıldığı için KİPTAŞ’ın 12 kat yüksekliği düşürmek için itiraz ettiğini düşündük. Ama kat yüksekliğinin aşağı çekilmesi gerekirken otoparklar iptal edildi. Mevlüt Uysal göreve geldiğinde kentsel dönüşümde ek imar artışı olmayacağı sözünü vermişti. Ama kendi şirketine sözünü dinletemiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 5+1 kat sınırı talimatına da uyulmuyor” dedi. AKP’li Meclis Üyesi Rıfat Kutlu “Burada dar gelirli vatandaş için sosyal konut projesi yapılacak. Silivri Belediyesi zenginler için 25 katlı rezidansa izin verirken 600 metre ilerisinde dar gelirli vatandaş için yapılacak 12 katlı konuta izin vermiyor” dedi. Sağ “25 katlı binayı kötü örnek olarak sunuyor, 12 kat kötü örnek değil mi? Kötü örnek, örnek değildir” yanıtını verdi.