İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Şule İdil Dere’nin, 13 Mayıs 2016’da Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda geri geri gelen hafriyat kamyonunu altında kalarak hayatını kaybettiği olaya ilişkin, haklarında “taksirle ölüme neden olma” suçundan 2'şer yıldan 6'şar yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan tutuksuz 7 sanığın yargılandığı dava görüldü.

Anadolu 57. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuksuz sanıklar hafriyat kamyonu şoförü Mümin Kılıç, Teyfur Bingöl, Zafer Karasaçlı, Ergun Ata, Kamil Celal Yıldırım, İbrahim Ruhi Kelleci, Saffet Altındağ, müştekiler anne Nesrin Aslan ve baba Berdan Dere ile tarafların avukatları katıldı.

[sozcu_dailymotion_video id="x5ji9v2"]

“Hızı park yerinde olması gerekenden fazlaydı”


Kaza anının tanığı Kyndall Shea Mc Dorman, tercüman aracılığıyla verdiği beyanında, “Kamyonun geri gelmesiyle birkaç kez sinyal sesi duydum. Sesi duyduktan 1-2 saniye sonra bir çığlık sesi duydum. Kamyonun geri geri geldiğini bayanın bu sırada ayakta olduğunu, kamyon çarpınca yere düştüğünü gördüm. Kamyonun hızı kanaatimce bir park yerinde olması gerekenden fazlaydı. Kamyonun etrafına yönlendiren birisi yoktu” ifadelerini kullandı.

“Kazanın olduğu yer yaya yoludur”


Şule İdil Dere’nin yaya yolundan yürüdüğünü söyleyen tanık Dorman, “Çarpma sonrasında iki ya da üç tekerlek bayanın üzerinden geçti. Kanaatimce arka tekerleklerin hepsi bayanın üzerinden geçti. Kamyon şoförü muhtemelen bir şeye çarptığını fark ettiği için kendisi durmuş olabilir. Şoförden biraz ilerlemesini istedim çünkü ön tekerlekler bayanın üzerinde kalmıştı. Bayan tekerleğin altından kurtuldu, şoför telaşlı bir şekilde araçtan fırladı. Bayanı ayak bileklerinden tutarak kamyonun altından aldı. Ben de 112’yi aradım. Kazanın olduğu yer insanların yürüdüğü yaya yoludur. Bayanın yürüdüğü yol, yürüyüş yoluydu” dedi.

Ailenin avukatları görevsizlik talep etti


Şule İdil Dere’nin ailesinin avukatları, suçun işlendiği yerin yaya yolu olduğunu ve eylemin olası kastla kasten öldürme suçu kapsamında olma ihtimali bulunduğunu belirterek görevsizlik talep etti.

Şoförün kusurlu olduğunu söyledi


Şoförün kusurlu olduğunu söyleyen Sanık Saffet Altındağ, “Soför arkadaş kendisine verilen görevi gereği gibi yapmamıştır. O alanda geri geri manevra yapmaması gerekir. Çalışma alanına girmeden önce manevracının talimatıyla düz olarak yola girmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Yeni neslin hastalığına yakalanmış


Sanık avukatlarından Rıza Saka savunmasında, Şule İdil Dere’nin yeni neslin hastalığına yakalandığını belirterek, “Merhume kızımız maalesef elindeki telefona bakarak yürüyordu, kulağında da kulaklık vardı. Kanaatimizce merhumenin de kusurlu eylemleri sonucu olay meydana gelmiştir. Görevsizlik talebinin reddini ve dilekçemizde belirttiğimiz tanıkların dinlenmesini talep ediyoruz” dedi.

Mahkeme, yeni tanıkların dinlenmesine, katılan avukatlarının görevsizlik talebinin reddine karar vererek, duruşmayı erteledi.

[sozcu_dailymotion_video id="x5ji9v2"]