TOKİ ile İstanbul Üniversitesi (İÜ) arasında Çapa ve Cerrahpaşa Tıp fakültelerinin yenilemesi karşılığında 9 Ocak 2014 tarihinde protokol imzalanmıştı. Protokol kapsamında İÜ, Küçükçekmece Gölü çevresindeki toplam 3 bin 685 dönüm arazisini TOKİ’ye devretti. Bu arazilerin bir kısmının Kanal İstanbul güzergahında ve Bathonea antik kenti kazılarının sürdüğü arkeolojik sit alanında olması nedeniyle tartışma yaratmıştı.

FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ


Protokolün diğer tarafı olan TOKİ tartışmalara neden olan bu değerli araziler  karşılığında İÜ’nün Çapa ve Cerrahpaşa’daki eğitim-öğretim ve hizmet binalarını yerinde yenileyecek, Avcılar’daki kampüste sosyal tesisler inşa edecekti. Araziler birkaç ay içinde TOKİ’ye devredildi ancak TOKİ bugüne dek fakülte binalarını yenilemedi.

FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ

PROJEL İHALESİNİ TOKİ DEĞİL İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ YAPTI


SÖZCÜ’nün gündeme getirdiği 4 yıldır uygulanamayan protokolü CHP’li İBB Meclis Üyesi Hüseyin Sağ BİMER aracılığı ile TOKİ’ye sordu. Sağ’a TOKİ’den gelen yanıt kampusların 4 yıldır neden yenilenemediğini ortaya çıkardı. TOKİ yetkilileri Çapa ve Cerrahpaşa Yerleşkeleri’nin mimari, statik ve uygulama projelerinin  TOKİ tarafından değil üniversite tarafından ihale edildiğini belirterek projelerin henüz tamamlanmadığını açıkladı. Projelerin tamamlanmasının ardından TOKİ tarafından yapım ihalesinin düzenleneceği kaydedildi.

27 MİLYON LİRALIK ÖDEME


Avcılar’daki TOKİ mülkiyetine geçen taşınmazların hasılat paylaşım modeliyle değerlendirileceği belirtilerek “Bahse konu taşınmazlardan bugüne kadar herhangi bir gelir elde edilmeden TOKİ tarafından yaklaşık 27 milyon lira  proje ödemesi gerçekleştirilmiştir” bilgisi verildi.