Yunan yetkililer, işgal ettikleri adaları ağır silahlarla donattı, kiliseler açıp, ayinler yaptı. Yunanistan Cumhurbaşkanı, Başbakanı, bakanlar, komutanlar sıkça adalara gidip oradaki Yunan askerlerine moral veriyor ve Türkiye’ye karşı gövde gösterisinde bulunuyorlar. Türkiye’de ise hükümet gelişmelere seyirci kalırken cevap vermek CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e düştü.

Kılıçdaroğlu, adalar hakkındaki çıkışına, “Gel de al” diye yanıt veren Yunan Savunma Bakanı Panos Kammenos’a “2019’da geleceğim o adaların tamamını alacağım” karşılığını vermişti. Yunanistan’dan yayın yapan kalymnos-news.gr adlı haber sitesi Kammenos’un bugün Kardak Kayalıkları bölgesine gideceğini yazdı. Haberde Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarının kışkırtıcı ve aşırı söylemler olduğu iddia edilerek Kammenos’un bu sözlere cevap vereceği belirtildi. Kammenos, önce Kalimnos (Kelemez, Kilimli) Adası’nda dini bir törene katılacak daha sonra da Kardak bölgesine gidecek.

ÇİPRAS DA KATILACAK

Ziyarete Yunan Başbakanı Aleksis Çipras’ın da katılacağı öne sürüldü. Ziyaret öncesi, dün bölgede askeri hareketlilik arttı. Bir Türk savaş gemisi, Kardak kayalıklarına yakın olan Yunan savaş gemisini uzaklaştırdı.

Adaların Yunanistan tarafından işgalini gündeme getiren Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri Ümit Yalım, SÖZCÜ’ye şunları söyledi: “Çipras ve Kammenos’un, anılan Türk adalarına gidip egemenlik ve bayrak gösterisi yapıp yapmayacaklarını göreceğiz. Kardak Kayalıkları 6 millik Türk karasuları içinde. Kayalıkların üzeri de Türk hava sahası. AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Çipras ve Kammenos’un Türk hava sahasına, Türk karasularına ve Türk adalarına girmelerine engel olacaklar mı? Yoksa daha önce olduğu gibi olanı biteni turist gibi izleyecekler mi? Göreceğiz.”