Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye’ye gerçekleştirdiği operasyon devam etmesini fırsat bilen Yunanistan, adalarda tahriki daha da artırdı. Yunanistan Genelkurmay Başkanı Oramiral Evangelos Apostolakis, savaş uçağıyla Kardak kayalıklarına sanal hava taarruzu yaptı. Bu olaydan sonra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Havadan İhbar ve Kontrol Uçağı'nda yaptığı açıklamada, "TSK emir komutada modern yöntemlerle üç harekât alanını bir merkezden idare kabiliyetine sahip. Sadece Kardak değil, Tüm Ege'yi kapsayabiliyoruz. Hem Afrin'de operasyon yapacak hem de aynı anda Doğu Akdeniz ve Ege'yi kontrol edebilecek güce sahibiz” dedi.

Hava üssünde uçuş öncesi brifing alan Oramiral Apostolakis Yunan Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Christos Christodoulou ile birlikte uçuş hattına gitti silah yüklü Mirage 2000 - 5 Savaş Uçağı’nın başında 6 Şubat tarihinde Yunan subayları ile birlikte poz verdi.

ROKET YÜKLÜ UÇAKLAR


Genelkurmay Başkanı Apostolakis, Mirage 2000 – 5 savaş uçağına binerken Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Christodoulou da başka bir savaş uçağına bindi. Uçaklara havadan havaya atılan MATRA 550  roketlerinin yüklendiği görüldü. Ayrıca uçakların gövde içinde makineli top bulunuyor.
İki komutan, Eğriboz Yarımadası, Ahikerya Adası, İleriye Adası ve Kardak Kayalıkları’nın üzerinden alçak irtifa uçuşu yaptıktan sonra Nakşa Adası üzerinden Tanagra meydanına dönüş yaptı. Kardak Kayalıkları’na sanal hava taarruzu yapan Oramiral Apostolakis ve Korgeneral Christodoulou, kayalıklardaki hava hedeflerine sanal atış yaptı. Apostolakis ve Christodoulou, gayri askeri statüdeki Ahikerya ve İleriye Adası’nın üzerinden askeri uçakla uçarak 1923 Lozan Antlaşması’nı ve 1947 Paris Antlaşması’nı ihlal ettiler. Ayrıca Türk hava sahasını da ihlal ettiler.

yunan-4873 MİL İHLAL EDİLDİ


Adalarla ilgili gelişmeleri Taürk kamuoyuna duyuran eski Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri emekli Kurmay Albay Ümit Yalım, gelişmeleri SÖZCÜ’ye şöyle anlattı:
“Oramiral Apostolakis ve Korgeneral Christodoulou’yu taşıyan iki adet silah yüklü Mirage 2000 – 5 Yunan savaş uçağı Türk hava sahasını tam 3 mil ihlal etti. Yunan uçaklarına önleme yapılmadı. Ege Denizi’nde Türk hava sahasında ve/veya uluslararası hava sahasında uçan Türk uçaklarına Yunan savaş uçakları tarafından önleme yapılırken, Türk hava sahasında uçan Yunan savaş uçaklarına ve askeri helikopterlere önleme yapılmıyor. Türk hava sahası sürekli olarak ihlal ediliyor.”

İHLALLER BİTMİYOR


“Milletimizin Türk Silahlı Kuvvetleri'ne güveni tamdır. Ancak Ege Denizi'nde işgal edilen adalarımızda Yunan askerleri elini kolunu sallayarak dolaşırken, Yunanistan, Türk karasuları ve Türk hava sahasını sürekli olarak ihlal edip kevgire çevirirken hiçbir tepki verilmemesini anlamak mümkün değildir” diyen emekli kurmay Albay Ümit Yalım, şunları aktardı:
“ Yunan Başbakanı Çipras, 06 Ocak 2018'de hiçbir engelle karşılaşmadan UH - 1 Askeri Helikopteri ile Türkiye Cumhuriyeti'ne ait Keçi Adası'na gelerek Yunan askerleri ile birlikte Yunan bayrağının altında egemenlik ve bayrak gösterisi yaptı. Yunan Genelkurmay Başkanı ve Hava Kuvvetleri Komutanı, 05 Şubat 2018'de, hiçbir engelle karşılaşmadan silah yüklü iki adet Mirage 2000-5 Savaş Uçağı ile Türkiye Cumhuriyeti'ne ait Kardak Kayalıklarının üzerinden uçarak Kardak Kayalıklarına sanal hava taarruzu yaptı.

UÇAKLARIMIZA ÖNLEME


Türk hava sahasını ihlal eden Yunan askeri helikopterlerine ve savaş uçaklarına hiçbir önleme yapılmazken, 01-08 Şubat 2018 tarihleri arasındaki bir haftalık dönemde, Türk hava sahasında ve uluslararası hava sahasında uçan 8 adet CN-235 CASA ve 6 adet savaş uçağımıza  Yunan savaş uçakları tarafından önleme/it dalaşı yapılmış. Bu durumu izah edemiyoruz”
AKP öncesi hükümetler döneminde Yunanistan’ın iddia ettiği 10 millik Yunan hava sahası tanınmadığını hatırlatan Yalım, “Mevcut durum itibarıyla, 10 millik Yunan hava sahasının fiilen tanıdığı görülüyor. Yunanistan sürekli olarak Türk hava sahasını ihlal ederken, Türk topraklarına sanal hava taarruzu yaparak Türkiye’yi tehdit ederken, yetkililer olanı biteni turist gibi izledi. Yunanistan’a müzik notası bile verilmedi” dedi.