Türkiye Barolar Birliği’nde (TBB) düzenlenen Uğur Mumcu Gazetecilik Okulu'nda, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Sözcü Gazetesi Muhabiri Gökmen Ulu, gazeteci O. Oktay Ekşi, gazeteci H. Şule Perinçek ve gazeteci Tevfik Kadan ders verdi.

Yüzlerce genç, gazetecilerin ve hocaların deneyimlerinden yararlanarak “Gazetecilikte Yöntem ve İlerleyiş”, “Araştırmacı Gazetecilik Nedir, Ne Değildir?”, “Medya ve Siyaset İlişkileri”, “Türkiye’de Gazeteciliğin Serüveni”, “Toplumsal Gazetecilik Sorumluluğu”, “Geleneksel Gazetecilik ve İnternet Gazeteciliği” konularını tartıştı.

FİKİRLERİ GENÇ NESİLLERİN ZİHİNLERİNDE YAŞAYACAK

ugur-mumcu-gazetecilik-okulu-2

Etkinlikte konuşan TGB Genel Başkanı Cem Dikmen; “Uğur Mumcu’yu katledenler sandılar ki Uğur Mumcular ölecek, unutulacak ve mücadelesi silinip gidecek. Ancak şunu bir türlü anlayamadılar: halkını aydınlatmak için canını ortaya koyanlar öldükleri zaman aslında ölümsüzleşirler. Çünkü onların fikirleri onlardan sonra gelen genç nesillerin zihinlerinde yaşamaya devam eder. Burada onun ahlakını, erdemini, halkına karşı sorumluluğunu ilelebet yaşatmak ve onun hayalindeki Türkiye’yi kurana dek mücadele etmek için toplandık” dedi.

metin-feyzioglu

Okulun açılış konuşmasını yapan Metin Feyzioğlu, “Uğur Mumcu’yu anmak, yaptığını yapmakla olur. Önce bilgi, sonra fikir sahibi olmakla olur” dedi. Ardından Uğur Mumcu’nun ağabeyi Av. Ceyhan Mumcu yaptığı konuşmada; “Kadrolar eylem içinde doğar" der Uğur, bu ne demek? Bu ülkede ilk defa ümmet yetmez, esas olan devlettir, millettir, vatandır diyen Namık Kemal’den bu yana bedel ödeyen kuşaklardır. Namık Kemal’den bu yana bedel ödeyen kuşakların temsilcisi bugün Türkiye Gençlik Birliğidir” dedi.

Konuşmalardan sonra başlayan ders sunumları ise 6 oturumda tamamlandı. Oturumların ilki Prof. Dr. İrfan Erdoğan’ın gazetecilikte yöntem ve ilerleyiş konulu sunumu ile başladı. İkinci oturumda sunum yapan Utku Çakırözer, araştırmacı gazetecilik meselesini örneklerle anlattı.

“KUVAY-I MİLLİYE RUHUYLA EL ELE VERMEK ZORUNDAYIZ”

ugur-mumcu-gazetecilik-okulu-3

Medya ve siyaset konusunu gençlerle tartışan Gökmen Ulu, “Teröre destek asla basın özgürlüğü kapsamına girmez. Ulusal refleks ve bütünleşme duygumuzu asla yitirmememiz lazım. Bugün mehmetçik bizim güvenliğimiz için Afrin’de. Amerika Türkiye'nin güney sınırında, Suriye'de 30 bin kişiden oluşan bir terör ordusu, terör devleti kurmak istiyor. Hiçbir ülke ve hiçbir devlet buna seyirci kalamaz. Afrin bu açıkça gelen tehdite karşı bir savunma harekatıdır” dedi. Ulu, Türkiye’nin sorunlarının çözümü hakkındaki soruya şu yanıtı verdi: “Çıkış yolunun cumhuriyetin kurtuluş felsefesine sıkıca sarılmak olduğunu düşünüyorum. Türkiye’nin bütün renkleri ortak paydada buluşmak zorundadır. O değerler, içeride adaleti ve demokrasiyi tesis etmek, dış tehditlere karşı ulusal bütünleşmedir.”

ugur-mumcu-gazetecilik-okulu-1

Dördüncü oturumda gençlerle bir araya gelen Oktay Ekşi ise Türkiye’de gazeteciliğin serüvenini anlattı.

GAZETECİLİK OKULU İKİNCİ GÜNÜ İLE DEVAM EDECEK

Uğur Mumcu Gazetecilik Okulu’nun ikinci günü ise yarın (24 Ocak) yapılacak. Saat 14.00’te Uğur Mumcu Caddesi Migros önünde buluşacak olan TGB’liler, Tiyatro sanatçısı Gülsen Tuncer ile birlikte Uğur Mumcu’nun evine yürüyecek ve Cumhuriyet Kadınları Derneği ile birlikte basın açıklaması düzenlenecek. Ardından saat 18.00’de Uğur Mumcu’nun okul arkadaşı Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Uğur Mumcu’nun ağabeyi Av. Ceyhan Mumcu, Cumhuriyet Gazetesi Eski Yönetim Kurulu Başkanı Alev Coşkun’un konuşmacı olacağı “Uğur Mumcu’nun izinde aydın sorumluluğu” adlı panel yapılacak.

[old_news_related_template title="Uğur Mumcu ölümünün 25. yıl dönümünde anılıyor" desc="Araştırmacı gazeteci ve yazar Uğur Mumcu 24 Ocak 1993'te evinin önünde, park halindeki arabasına konulan C-4 tipi bombayla hazırlanmış alçak bir suikasta kurban gitti. Mumcu için ölümünün 25. yıldönümünde de Türkiye'nin bir çok yerinde anma törenleri düzenlenecek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/ugur-mumcu-880.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/ugur-mumcu-olumunun-25-yil-donumunde-aniliyor-2187142/"]