Dişin daha yumuşak iç kısmı olan dent'in açığa çıkması ile dişlerde sıcak soğuk hassasiyeti başlıyor. Diş sağlığındaki sorunların zamanla diş hassasiyetine neden olduğunu belirten Dentakademi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Endodonti Uzmanı Dr. Gözde Aysel, korunmada etkili öneriler sıraladı ve bilinmesi gereken noktalara değindi.

Diş hassasiyetinin belirtileri nelerdir? Hangi durumlarda oluşur?
Sıcak, soğuk, tatlı ya da çok asitli yiyecek ve içecekler ya da soğuk havayı içinize çektiğiniz durumlarda dişin hassas bölgeleri uyarılarak dişte kısa süreli rahatsızlığa yol açar.

880dis-agrisi

Diş hassasiyeti şu durumlarda oluşur; çürük, çatlak ya da kırık dişler, kırılmış eski dolgular, hatalı ve sert fırçalama, kötü ağız hijyenine bağlı diş eti iltihabı, diş eti çekilmesi, diş sıkma alışkanlığı, asitli gıdaların çok tüketilmesi sonucu diş hassasiyeti oluşabilir. Yeni yapılan diş tedavileri sonrası da diş hassasiyeti görülebilir, ancak bu zamanla geçen bir hassasiyettir.

Diş hassasiyeti için doktora ne zaman başvurulmalıdır?
Dentin aşırı hassasiyeti olduğunda diş hekiminize başvurmalısınız. Hekiminiz, varsa çürük tedavisi ie ya da, günlük ağız bakım alışkanlığınızda ve beslenme alışkanlıklarınızda bazı basit değişiklikler yaparak dentinin daha fazla açığa çıkmamasına, hassas dişleriniz için bakıma ve sızının hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Diş hassasiyeti önemli problemlerin göstergesi olabilir. Dikkate alınmazsa altta yatan sorun ilerleyip daha büyük problemlere yol açabilir.

Diş hassasiyetinde hangi tedavi yöntemleri uygulanmalıdır?
Öncelikle ağız bakımı iyileştirilir. Hassasiyet giderici florür içeriği zengin bir diş macunu ve düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile dişlerin bütün yüzeylerinin temizlenmesi gerekir. Gerekiyorsa yumuşak kıllı bir fırça kullanımı önerilir. Böylece dişlerde fırçalama yüzünden oluşan aşınma ve diş etlerindeki hasar azaltılır. Varsa diş gıcırdatma-sıkma alışkanlığı ortadan kaldırılır. Yine varsa açıkta olan kök yüzeyleri beyaz dolgularla kapatılır. Florür uygulaması yapılır. Diş hekiminiz muayane sonucu kanal tedavisi yapılmasını da uygun görebilir.

Diş hassasiyetinden korunma yolları nelerdir?
Günde en az iki kez dişler fırçalanmalı ve diş fırçalanırken yumuşak diş fırçası kullanmalı, dişler yumuşak hareketlerle fırçalanmalıdır. Asitli içeceklerden uzak durmalı, asitli içecek tüketimi sonrasında ise ağızdaki asit dengesinin sağlanması için bol su içmelidir. Aşırı soğuk ve sıcak gıdaları bir arada tüketmemeli, flor içeren ağız bakım ürünlerini tercih edilmelidir. Rutin diş kontrolleri aksatılmamalıdır.

[old_news_related_template title="Ağızdaki acil durum belirtileri neler? (Ağız ve Diş Sağlığı Haftası)" desc="Diş hekimine genellikle yoğun bir ağrı hissettiğimizde gidiyoruz. Ancak tedavi edilmeyen ağız sorunlarının ileride felç gibi hayati sonuçları olabiliyor. Peki dişlerde ağrı dışında acil durum belirtileri var mı, günlük diş bakımının en önemli adımları neler, tedavi edilmeyen ağız ve diş sorunları ne gibi hastalıklara davetiye çıkarıyor? Diş Hekimi Gizem Seyrek Yıldırım uyardı: Ağrı kesicilerle sorunu ötelemeyin." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/dis-agrisi.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/agizdaki-acil-durum-belirtileri-neler-agiz-ve-dis-sagligi-haftasi-2099531/"]

[old_news_related_template title="Hamilelikte diş sağlığını koruyan 10 öneri" desc="Diş sağlığının hamilelik döneminde önemi daha da artıyor. Peki bu dönemde nelere dikkat edilmeli?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/hamile-2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/hamilelikte-dis-sagligini-koruyan-10-oneri/"]