Genellikle kimya alanında kullanılan Formalin nedir? Hangi maddelerin içinde bulunur? Kullanılan alanlar nelerdir? İşte formalin hakkında merak edilenler...

FORMALİN NEDİR?

Formaldehitin % 37-40'lık sulu çözeltisi. Renksiz ve keskin kokuludur. Az miktarda serbest formaldehit içerir. Durdukça, paraformaldehit denen bir polimer oluşturur. Paraformaldehit ısıtıldığında yine formaldehite dönüşür. Formalin hastanelerde dezenfektan olarak, ayrıca biyolojik numunelerin saklanmasında kullanılır. Aşırı terlemeye karşı deriye de sürülür.

Kimyada çok yaygın olarak kullanılan sterilizasyon ve koruma amaçlı olarak tıp alanında, tarım (mantar yetiştiriciliğinde sterilizasyon), hayvancılık (balık ve hayvan çiftliklerinde sterilizasyon), ilaç sanayinde ve ahşap yapı malzemeleri imalatında, reçine imalatında kullanılan formaldehitin diğer adıdır. Şeker pancarının çürümemesi adına da kullanılam bir kimyasaldır.

Kaynama noktası -15 °C ve erime noktası -21 °C’dir. Formaldehit, genellikle %37’lik sulu çözeltisi şeklinde taşınır veya depo edilir. Bu çözeltiye formalin denir. Piyasada birçok ürünün içinde son kullanım tarihini uzattığı için kullanılmaktadır. Formalinden, düşük basınç altında su buharlaşıp, ayrıldığı zaman, paraformaldehit meydana gelir. Bu bir polimer olup, formülü HO (CH2O)xH olan beyaz katı bir maddedir (x yaklaşık 30’dur). Bu polimer ısıtıldığı zaman, gaz formaldehide dönüşür. Bundan dolayı, gaz formaldehit elde etmek için, uygun bir kaynaktır. Saf formaldehitten, polimer ürünler elde edilebildiği gibi, fenol ve kazein ile de sentetik reçine ve plastikler imal edilmektedir.