Çin'in Şicuan Üniversitesinde yapılan araştırmada kanserin gece çalışan kadınlarda daha fazla görüldüğü ortaya atıldı. Çalışmaya göre bazı kanser çeşitlerinde risk oranı ürkütücü bir boyutta daha fazla. Buna göre cilt kanserinde bu oran yüzde 41, meme kanserinde yüzde 32 iken mide kanserinde de yüzde 18 düzeyinde.

ASYALI KADINLAR DA RİSK ALTINDA MI?

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre araştırmanın sonuçları ABD'li "Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention" dergisinde yayımlandı. Araştırmada Asya ve Avustralyalı kadınların söz konusu risk grubunda yer almadığı da belirtildi. Araştırmayı yürüten ekipten onkoloji uzmanı Xuelei Ma'nın görüşlerine yer verilen makalede, "bu durumun bilim insanları için de bir sürpriz olduğu" ifade edildi. Bu farklılığın nedeninin Avrupa ve Kuzey Amerikalı kadınların cinsellik hormonlarının yüksek oluşuyla ve bunun da örneğin meme kanseri gibi hormonlarla bağlantılı kanser çeşitleriyle ilintili olabileceği vurgulandı.

depresyon

Çalışmada Kuzey Amerika, Avrupa, Asya ve Avustralya'daki kadınlar üzerine yapılmış 3 milyon 900 bin kadını ve 115 bin kanser vakasını kapsayan 61 ayrı araştırmanın sonuçları değerlendirildi. Ancak araştırmalarda gece vardiyasının sıklığının farklı şekillerde ele alındığı da vurgulandı. Buna göre bazı araştırmalar, ayda üç kez gece vardiyasında çalışan kadınları da risk kapsamında değerlendirdi.

GECE HEMŞİRELERİ RİSK ALTINDA

Araştırmaya göre, en yüksek risk grubundaki kadınlarıysa gece çalışan hemşireler oluşturuyor. Bu hemşirelerin meme kanserine yakalanma riski yüzde 58, mide kanserine yüzde 35 ve akciğer kanserine yakalanma riski de yüzde 18 daha fazla.

Çalışmayı yürüten bilim insanları yüksek risk grubundaki hemşirelerin meslekleri gereği edindikleri tıbbi bilgiler doğrultusunda hastalıklar karşısında daha bilinçli olduklarını, kanser muayenelerini düzenli bir biçimde yaptırdıklarını ve bunun sonucunda da daha sıklıkla kanser teşhisiyle karşı karşıya kaldıklarını vurguluyor. Bunun yanı sıra hastanelerde gece nöbetlerindeki iş yükünün gündüz vardiyalarına göre zaman zaman çok daha ağır olduğunun da altı çiziliyor.

Araştırmacılar gece çalışan kadınlara yönelik sağlık-koruma programlarının gerekliliğine vurgu yaparken, bu risk grubundaki kadınlar için düzenli sağlık muayenelerinin yapılmasının son derece önemli olduğunu belirtiyor.

[old_news_related_template title="Dünyadan 7 bilimsel araştırma: Saç boyaları kanserojen mi?" desc="Günlük hayatta kullandığımız ürünlerdeki kimyasalların kanserojen etkisi tartışılırken Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları ve Araştırma Eğitim Birliği Derneği (LLMBİR) Genel Sekreteri Doç. Dr. Selami Koçak Toprak, özellikle kadınların çokça kullandığı saç boyaları ile ilgili yapılan araştırmaları değerlendirdi. Bu araştırmalarda saç boyasının genlerde bozukluğa sebep olup olmadığı, hamileyken saç boyayan kadınların bebeklerinde kanser riski yaratıp yaratmadığı ortaya konuldu. İşte 7 bilimsel araştırmadan saç boyası ve kanser ilişkisi..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/sac-boyasi.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/dunyadan-7-bilimsel-arastirma-sac-boyalari-kanserojen-mi-2152063/"]

[old_news_related_template title="Türkiye mide kanseri raporu açıklandı" desc="Maddi ve manevi yükü dünya genelinde yüksek olan ve ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan mide kanseri, Türkiye'de erkeklerde beşinci en sık rastlanan kanser türü. Bu konuyla ilgili hazırlanan rapor, mide kanserinin yarattığı büyük ekonomik yüke; mide kanseri hastalarının, hasta yakınlarının ve hekimlerinin mide kanseri ve tedavisine dair farkındalık düzeyine; ayrıca yenilikçi mide kanseri tedavilerine yönelik tutumlara ışık tutuyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/mide.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/turkiye-mide-kanseri-raporu-aciklandi-2159499/"]