Yetişkin, bebek ya da çocuk... Mide kanamasının her yaşta görülebildiğini belirten Medline Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay, gelişen teknolojinin ölüm oranını azaltsa da hastalığın hala tehlikeli olduğunu söylüyor.

MİDE KANAMASI NEDİR, NEDEN OLUR?

Mide kanaması iç kanamalar grubuna girer, genellikle midedeki rahatsızlıklardan ötürü olur. En sık görülme sebebi ülser ve gastrittir. Mide ülserinde mukoza tahriş olur, mide damarının delinmesi sonucunda kanama yaşanır, gastritte ise delinme olmaz ancak midede biriken yaralardan kanama olabilir. Bazen basit bir ilacın kullanılması bile kanama yaratabilir.

mide

MİDE KANAMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hasta kusar ve ağzından kan gelir. Rengi genelde koyu olur ve kahve telvesine benzer. Bazı durumlarda kanlı ve koyu renkli dışkı da görülebilir. Baş dönmesi, halsizlik, bayılma, susuzluk hissi, ağızda kuruma, tansiyon düşüklüğü ve daha ileri durumlarda hayati bir tehlike olan şok durumları da belirtiler arasındadır.

MİDE KANAMASINA İLK MÜDAHALE NE OLMALI?

Mide kanaması geçiren hastaya kesinlikle ağızdan bir şey verilmemelidir. Su ya da bir yiyecek verilerek hasta kusturulmaya çalışılmamalıdır. Hayati bulgular kontrol edilmeli, kusulan kanın geri yutulması engellenmeli ve acilen ilk yardım ekibi çağırılmalıdır.

MİDE KANAMASININ TEDAVİSİ NASILDIR?

Hastaneye ulaştırılan hastaya doktor müdahalesinin ardından gerekli durumlarda serum ve kan nakli yapılır. Bu hastadan hastaya ve rahatsızlığın durumuna göre değişkenlik gösterir. Sonrasında yine genellikle olarak, endoskopi yapılır ve damar yoluyla ilaç verilir. Endoskopik işlemin yapılmasının sebebi ise kanama sebebini bulmak ve ona göre müdahale etmektir. Nadir durumlar da endoskopik işlemin yanı sıra durum daha kötü ise cerrahi müdahale de yapılabilir.

[old_news_related_template title="Prof. Dr. Serhat Bor: Kabızlık, medeniyetin bir yan etkisi" desc="Kabızlık sorunu ile ilgili bilgiler veren Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, günümüze hakim olan yaşam şeklinin bu sorunu tetiklediğini dile getirdi. Peki kabızlığın belirtileri neler ve tedavisi mümkün mü?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/02/iecrop/kabizlik-5-custom_16_9_1518952128.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/prof-dr-serhat-bor-kabizlik-medeniyetin-bir-yan-etkisi-2229114/"]