Antarktika üzerindeki ozon tabakasını onarma çabaları sonuç vermeye başladı. Türünün ilk örneği olan araştırma, doğrudan atmosferdeki ozon tabakasına zarar veren kimyasallara bakıyor.

Dünya'nın ozon tabakası, gezegenin yüzeyini güneşin zararlı olan ışınlarından koruyor. Chip'in haberine göre güneşin zararlı ışınları, insanlarda kansere, katarakta sebep olabiliyor, ayrıca bitkilerin hayatına da zarar verebiliyor. 1980'lerin ortalarında, araştırmacılar Antarktika üzerindeki ozon tabakasında devasa bir delik keşfetti ve bunun büyük oranda insan-üretimi kimyasal olan kloroflorokarbonlar (CFC) sebebiyle olduğu sonucuna vardı.

[old_news_related_template title="NASA astronotu uzay yürüyüşü yaptı" desc="Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görevli olan astronotlardan biri olan NASA astronotu Randy Bresnik aksiyon kamerası eşliğinde uzay yürüyüşü yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/basliksiz-1-kurtarildi-kurtarildi-kurtarildi-kurtarildi-kurtarildi-kurtarildi-4.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/nasa-astronotu-uzay-yuruyusu-yapti/"]

Daha önceki uydu gözlemleri, ozon deliğinin seneden seneye büyüyüp küçülebildiğini fark etmişti. Ama yeni araştırma, doğrudan klor miktarındaki değişmeyi ölçen ilk araştırma. Bu, ozon tabakasını yok eden esas madde ve CFC'nin bir yan ürünü. Çalışma, klor sebebiyle ozon tabakası hasarında 2005 ile 2016 arasında %20 azalma saptadı.