İskitler, başlangıçta güney Sibirya'da yaşayan göçebe savaşçılardı. Onların kültürleri M.Ö. 900'den M.Ö. 200 yıllarına kadar gelişti ve bu dönemde Asya'nın kuzeyindeki Karadeniz'e olan etkileri hissedildi.

Yerleşim alanları kurmasalar da İskitler, geriye Sibirya'nın donmuş halde bulunan topraklarında bulunan büyük gömüt höyüklerini bıraktı.

Independent'ta yer alan habere göre, İsviçre'deki Bern Üniversitesi'nden araştırmacı Dr. Gino Caspari, en eski İskit kurganının Rusya'nın Tuva Cumhuriyeti'nde bulunan bir bataklıkta olduğunu söylüyor..

EN ESKİ İSKİT KURGANI
Caspari'nin uydu görüntüleri üzerinden yaptığı keşfin bulunduğu bölge Uyuk Nehri vadisi olarak anılırken, bölge mezarların fazla olması nedeniyle Sibirya Kralları Vadisi olarak da tanımlanıyor.

İsviçre-Rus ekibi ile birlikte çalışan Dr Caspari ,Uyuk Nehri vadisi boyunca bir bataklıkta bulunan ve dairesel bir yapı tespit etti ve bu yapının kurgan tipi olarak kabul edilen İskit mezar höyüğü olacağını doğruladı.

İsviçre ve Rusya işbirliği ile keşfedilen kurgan Tunnug 1 (ve aynı zamanda Arzhan 0) olarak adlandırıldı. Çünkü yeni keşfedilen kurgan daha önce keşfedilen kuzeydoğusundaki Arzhan 1 kurganından sadece on kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Şimdiye kadar İskitlere ait en eski mezar Arzhan 1 bölgede olduğu kabul ediliyordu, Dış yapısı taşlardan oluşan dairesel planlı İskit kurgan mezarlarının iç odaları genelde ahşaptan ve özellikle de akçaağaç kütüklerinden inşa ediliyor. İskit kurgan eşyaları tipik olarak mücevherat, kaplar, silahlar ve at kayış takımlarını içeriyor.

Caspari tarafından keşfedilen ve tetkik amaçlı ilk kazılarda ahşap kirişler bulunan kurgan M.Ö. 9. yüzyıla tarihleniyor. 1970'li yıllarda gerçekleşen arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan Arzhan 1 ise M.Ö. 9. yüzyılın başlarına tarihlendirilmişti. Dr Caspari ve araştırmacıla tarafından "Asya'daki Arkeolojik Araştırmalar" dergisinde yayımlanan makalelerinde "Bu boyuttaki diğer dondurulmuş kurganlar Avrasya'da bilinmiyor." yazdı.

Araştırmacılara göre, bataklığın arazide erişilemeyen bir konumda olması şimdiye kadar onu mezar yağmacılarından korudu.

BUZ, KURGANI ÇÜRÜMELERDEN KORUYOR

Uyuk Vadisi'nde, permafrost tabakası büyük ölçüde yüzeyden sadece birkaç metre aşağıda başlıyor.. Yazın buzların erimesiyle, yukarıda kalan organik maddeler çürürken, güneşin ısısı kurganların kalın taş tabakasının altındaki buzları çözmeye yetmiyor ve böylece buz, organik maddelerin ve doğal olarak cesetlerin çürümesini engelliyor

2001-2004 yılları arasında bir Alman arkeolog ekibi, Avrasya bozkırında bulunan en zengin eserleri içeren Arzhan 2 adlı bir höyükte bozulmamış bir mezar odası keşfetmişti. Bir İskit prensine ait bir altın kolye de dahil olmak üzere kurganda 1.000'den fazla altın obje, mezarın ana odasındaki iki ceset arasında silah, tencere ve at kayış takımları bulunuyordu.

Caspari, projenin ierlemesiyle yeni bulgulara ulaşılacağını umuyor ve Şanslıysak, taşların altına iyi korunmuş ahşap oymalar, halılar, hatta belki bir buz mumyası bile bulabiliriz." diyor.

Çeviri: Reha BAŞOĞUL