buyuk

Kolajen yapısal bir proteindir. Bu yapısal protein başlıca cilt, eklemler ve vücudumuzdaki diğer bağ dokularda yer alan en yaygın protein çeşididir. Kolajen, daha genç görünen bir cilt, güçlü eklemler, saç ve tırnaklar için gerekliliği fark edilince tüm dünyanın gözdesi haline geldi. Peki doğal kaynakların hangileri yani hangi besinler vücutta kolajen yapımını destekler? İşte yıllara meydan okumak için igerekli besinler…


kirisik-2

Azalırsa kırışıklık artar…


Vücudumuz kolajeni doğal olarak üretir ancak yaş ile birlikte üretilen miktar düşer. Azalan kolajen cilt elastikiyetinde azalma, sarkma, kırışıklıklara ve eklem yıpranmasına neden olur. Öyleyse vücudun düşen üretim kapasitesini yiyecekler ile desteklemeyi kim istemez ki. Üstelik takviye olarak alınan ürünlerin biyo-yararlılık (vücutta etkili kullanımı) açısından işe yararlılığı konusu tartışmalı iken… Çünkü tarifin sadece bir maddesi ile istenen etkiyi beklemek hata olur. Döngünün işe yarar şekilde işlemesi için doğal besinlerde bulunan diğer bileşiklere de ihtiyaç vardır.

hindi

Hindi eti

Birçok esansiyel yağ asidi kolajen üretiminde rol alır. Bu nedenle yeterli protein tüketimi de kolajen yapımında önemlidir. Hindi eti lizin amino asidinden zengindir. Kolajen yapımında prolin, glisin, lizin amino asitleri yaygın olarak görev alır. Lizin amino asidi vücudumuzda sentezlenemediği için ancak yiyecekler yoluyla dışarıdan alınabilir. Hindi eti ayrıca kolin kaynağıdır ve kolinde metabolik yollarda kolajen üretimi için glisine çevrilir. Kaju ve soya fasulyesi de kolin kaynağıdır.

Domates

Kolajen üretimini azaltan ya da yıkımını arttıran diğer etkili nedenler ise havadaki ya da diğer kirlilik nedenleri ve ultraviyole ışıklarıdır. A vitamini olarak da bilinen karotenoid ailesinin bir üyesi olan likopen güçlü bir antioksidandır. Likopenin zengin kaynaklarından domates kolajen seviyenizi korumaya yardımcıdır. Örneğin et yemeklerinin yanına hafifçe ısıtıp likopen miktarını daha da arttırdığınız dilimlenmiş domatesler sağlıklı bir alternatif olacaktır.

yumurta

Yumurta

Sinir hücreleri iletiminde, hücre zarının yapısının korunmasında ve safra kesesi regülasyonun da görev alan bir B vitamini türü olan kolinin kaynağıdır. Yumurta sarısı kolajen üretimine katılan amino asitlerden biri olan glisine dönüştürülen kolinden zengindir. Kolin içeriği zengin olan diyet ile kolajen yapımı artar. Kolin vitamini nohut, kuru fasulye ve karnabahar gibi vejetaryen besin seçeneklerinde de yer alır.

kirmizi-dolmalik

Kırmızı dolmalık biber

C vitamini sağlıklı bir kolojen üretimi için en önemli bileşiktir ve kırmızı dolmalık biberde en yüksek oranlarda bulunur. Diyette C vitamini yeterli olamayınca vücut kolajen üretimini azaltır. Sadece yarım kase çiğ doğranmış kırmızı dolmalık biber günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 160’ını karşılar. Maydanoz, kuşburnu, Frenk üzümü, kivi, brokoli, Brüksel lahanası, Trabzon hurması, çilek de yüksek C vitamini kaynaklarındandır. Ayrıca C vitamini en etkili antioksidan vitamindir.

Ay çekirdeği

Serbest radikallerle savaşan E vitaminin en iyi kaynağı olan ay çekirdeğinin çeyrek kasesi günlük E vitamini ihtiyacının yüzde 82’sini karşılar. Serbest radikallerle savaşan E vitamini cildi kırışıklıklara ve sarkmalara karşı korur. Yağlı tohumlarda sıklıkla rastlanan E vitamininin diğer iyi kaynakları buğday tohumu yağı, badem, fındık ve fıstıktır.

lahana

Lahana

En iyi kolajen üretimini destekleyen yapıları içerir. Lutein, tiyosiyanatlar, zeaksantin ve sülforafan gibi antioksidan ve flovanoit yapılı bileşikleri sayesinde cildin nem ve elastikiyetini korur.

balik

Yağlı balıklar

Sardalya, uskumru, somon, hamsi gibi başlıca yağlı deniz balıklarında yüksek oranda bulunan omega 3 elzem yağ asidi kolajen yıkımını önler ve üretimini destekler. Bu daha diri bir cilt ve eklemlerdeki ağrıların azalması demektir. Balıklarınızı trans yağ oluşturmadan pişirmeniz önemli bunun için fırın, ızgara, buğulama pişirme yöntemlerini kullanın. Ceviz, keten tohumu, chia tohumu da bitkisel omega 3 kaynaklarıdır.