buyuk2

Yeni yıl yeni hedefler demektir. Hedeflerin ilk sıralarında da genellikle daha sağlıklı ve fit olmak vardır... Bu hedeflere ulaşmak için alınan kararlara bağlılık, bağlılık içinse motivasyonun kuvvetli olması gerekir. ‘Artık değişmek çok zor’ diyorsanız, size değişmeyen tek şeyin değişim olduğunu hatırlattıktan sonra sağlıklı ve fit olmak konusunda motive olmanızı sağlayacak önerilerime bir göz atın derim...

Taslağı belirleyin

Hedeflerin gerçekçi olması çok önemli; aksi takdirde umutsuzluğa kapılıp her şeyden vazgeçebilirsiniz. Örneğin hedefiniz 30 kilo vermekse, bu kiloyu iki ayda almadığınızı aklınıza getirin ve önünüze aylık hedefler koyun. “Bu ay 5 kilo vereceğim” deyin. Hedefinizi gerçekleştirdikçe yapabildiğinize daha çok inanacak ve hedefinizin peşini bırakmayacaksınız.

takip-onemli

Takip neden önemli?

Hangi ortamlarda, ne miktarda, hangi besinin yendiği genellikle pek takip edilmez. Fakat beslenme düzeninizi değiştirmek gibi bir hedefiniz varsa, yediklerinizi kaydetmeniz ve gerçeklerle yüzleşmeniz gerek. Tükettiğiniz besinlerin farkına varmanız kilo ve sağlığa dair sorunlarınızı çözmenizi sağlar; tabii gerçekten istiyorsanız...

stres-yonetimi

Stresinizi yönetin

Artık herkes, stresin hayatın kaçınılmaz bir parçası olduğunun farkında. Bu sorunun çözümü ise stresi iyi yönetebilmekten geçiyor. Kısa süreli stres çalışma veriminizi artırabilir. Ancak stres kronik hale geldiğinde, uykusuzluk, yeme bozukluğu, depresyon, kalp hastalıkları, obezite ve obeziteye bağlı hastalıklara neden olur. Sorunları çözmek için ise kaynağını bilmek gerekir. Kaynağı en iyi siz bulabilecek olsanız da, genel olarak plansızlık, uzun çalışma saatleri, egzersiz yoksunluğu, kalitesiz ya da yetersiz uyku, aile ya da arkadaşlarla geçirilen vaktin azalması stresin asıl nedenleri arasındadır. İşte size stresinizi yönetmeye dair üç yöntem:

- Zamanlaması iyi ayarlandığında, en iyi stres atıcılardan biri de egzersizdir. Düzenli egzersiz beraberinde dengeli hormon salınımını getirerek sizi iç huzura kavuşturur. Örneğin insülin direnciniz varsa ya da uykusuzluk çekiyorsanız kendinizi mutlaka hareket etmeye zorlayın.

- Motivasyonunuzun artması için teknolojiyi de sizi motive edici bir unsur olarak kullanabilirsiniz.

- Spor yapmak için evden uzaklaşınca diğer işlerinizin sarpa saracağını mı düşünüyorsunuz? Düşünmeyin çünkü internet parmaklarınızın ucunda. Fitness, yoga videolarını izleyip evde de spor yapabilirsiniz.

sosyallesin

Sosyalleşin

Aşırı sosyallik kişinin daha çok sağlıksız besinle karşı karşıya kalmasına neden olurken, zayıf sosyal bağlar kişinin daha çok yemesine ve hareketsiz kalmasına neden olabilir. Zayıf sosyal ilişkiler bireye, alkol, sigara ve hareket azlığının verdiği kadar zarar verir. İlgi alanınıza yönelik eğitimlere katılıp çeşitli derneklere üye olmak çevrenizi genişletir böylece Alzheimer riskinizi de düşürürsünüz.

uyku-beslenme-dengesi

Uyku-İştah ve Bağışıklık-İş Gücü ilişkisi

Siz uyusanız da vücudunuz içten içe hormon salgılayarak çalışmaya devam eder. Kaliteli gece uykusu, ghrelin (açlıkta salınımı artan)- leptin (tokluk durumunda salınan) dengesini kurarak gün içindeki iştahı da etkiler. Ayrıca vücudun insüline verdiği yanıta da etki ederek yeme düzeninizi etkileyebilir. Kalp ve damarlar uyku sırasında onarılır. Büyüme hormonu yetişkinlerin gençlik, çocuk ve gençlerinse büyümesini etkiler ve salınımı için uyku kalitesi önemli. Vücudun hastalıklara daha rahat karşı koyabilmesi için de dinlenmesi gerekli. Öğrenme, algılama ve problem çözme üzerine de etkileri söz konusu yani kaliteli gece uykusu sağlığın vazgeçilmezi. Bunun için televizyon karşısında daha az vakit geçirerek ya da çalışmalarınızı olabildiğince geç saatlere kadar sarkıtmayarak uyku kalitenizi kurabilir ve koruyabilirsiniz. Özetle sadece kalori kısıtlamasına takılmadan resmin bütününü görmeye çalışın.