Kahvaltı yapmamak, genellikle light gıdalar tüketmek, aç karnına sirke ya da sıcak su içmek, yanlış diyet tabularından sadece birkaçı...

yanlis-diyet

FAZLA KAHVE TÜKETİMİ

Kahve kafein kaynağıdır. Kafeinin iştah baskılayıcı, metabolizma uyarıcı, antioksidan ve su kaybını arttırıcı diüretik etkileri vardır. Kahve aynı zamanda mide asit salgısının da artmasına neden olur. Buda açlığın artmasına neden olabilir. Fazla tüketildiğinde ödem oluşumunu artırır. Kafein tüketiminin günde 400 mg’ ı aşması sağlık sorunlarına neden olabilir. 1 kupa filtre edilmiş kahve yaklaşık olarak 100 mg kafein içerir. Kafein duyarlılığı bireyden bireye farklılık gösterir. Kahve tüketiyorsanız önerim günlük 200mg kafein miktarını aşmamanızdır.

kahve

AÇ KARNINA SİRKE TÜKETMEK

Sağlıksız yaşam tarzı vücudun asit yükünün artmasına neden olur. Artan asit ortamda kilo vermekte zorlaşır. Bozulan PH dengesi de hastalık, iltihaplanma ve enfeksiyonlara neden olur. Asidik PH a sahip sirke vücutta bazik ortamı artırır. Ancak boş mideye değil bir miktar bal ile sulandırılıp tüketilmesi mideyi rahatsız etme durumunu azaltır. Bu karışım fermente yollarla elde edilen koruyucu içermeyen doğal sirke ve doğal bal ile olması asit reflü, mide ekşimesi yanı sıra kötü kolesterol ve trigliserit değerlerini de düşürür.

sirke

ÖĞÜN ATLAMAK

En sık atlanan öğün kahvaltıdır. Ancak çoğu çalışmada kahvaltı etmeyenlerin daha kilolu olduğu gösterilmiştir. Öğün atlamanız size bir sonraki öğünde istediğinizi yiyebileceğiniz fikrini verebilir. Fakat uzun süre açlığa kendini ayarlayan metabolizma kendini yavaşlatır. Vücut daha çok aldığı enerjiyi depolamaya kitlenir ve buda yağlanmanızı arttırır. Sindirim sisteminin çalışması enerji harcaması demektir. Bunun için öğün tüketiminden gelen kaloriden korkmayın sadece yakabildiğiniz kadar yemeye kendinizi ayarlayın. Kahvaltının yapılıp yapılmaması hem çalışma performansına hem de gün içi iştahı dengeleyen hormonların dengesini bozar.

ogun-atlama

SICAK SU YAĞ YAKAR

İçine limonda sıksanız işe yaramayacaktır. Burada asıl anlatılması gereken belki de su içerken hangi noktalara dikkat etmenizin gerektiğidir.

• Suyu genelde yemeklerle birlikte tüketmeyin çünkü midenin asiditesini bozacağı için sindiriminizi zorlaştırıp, hazımsızlık sıkıntısı yaşatabilir.
• Su içmek metabolizmanızı hızlandırır ve yağ yakımı için hücrenin içine su alması gereklidir.
• İçeceğiniz soğuk su midenizi çabuk terk eder bu nedenle zayıflama programlarında sıcak içeceklere önemle yer verilir.
• Öğün aralarında tüketiyor olmanız açlık hissi ile karışan susuzluk hissinin tatmin eder ve atıştırma isteğini azaltır.
• Yemeklerle birlikte alınan su aynı zamanda midenin boşalmasını da hızlandıracağı için daha çabuk acıkmanıza neden olabilir.
• Günde en az 2 lt su tüketin ve bunu gün içine paylaştırın. Sıcak günlerde ya da aktivitenizin arttığı zamanlarda bu miktar yükselecektir.
• Su içmekte problemi olanlara suya aroma katan sevdiği bir meyveyi kesip şeffaf bir sürahiye koyup uyaran faktörleri arttırmasını önerebilirim. Özellikle portakal, limon, nane ve ananas çok yakışıyor.

LAKSATİF KULLANIMI

Kabızlık tedavisinde uzun süreli olmadan kullanılan bu tedavi zayıflama aracı değildir. Sonuçta bağırsakların daha da pasifleşmesine neden olarak bağırsak florasının bozulmasına neden olur. Fazla miktarda sıvı kaybetmenize bağlı olarak yoğun mineral kaybına yol açar. Vücudun bozulan ozmotik dengesi sonucu tansiyon düşüklüğü ve bayılmaya kadar giden tablolara yol açabilir.

DİYET ÜRÜNLER KULLANMAK

Daha az kalori alacağınız doğru. Diyet ürünlerin en iyi yanı tam tahıllı, kepekli, yulaflı, çavdarlı vb. unlardan üretiliyor olması. Böylece glisemik indeksi yüksek, yağ içeriği fazla olan şeçenekler yerine daha uygun olan alternatifini tüketiyorsunuz. Ancak ben diyet ürün taraftarı değilim. Porsiyonların ufaltılıp ya da değişimin gücünün kullanılıp kişiyi bir soyutlanma psikolojisinden kurtarma taraftarıyım. Sonuçta günlük toplam enerjinin % 10 ‘nun basit şekerli yiyeceklerden gelmesinin geri dönüşümsüz zararları yoktur ve beslenme kılavuzlarında da böyle bir imtiyaza yer verilir. Ayrıca hem psikolojik hem de fizyolojik tokluğu daha az süreceği için arkasından gelen öğünün kalori değerinin yüksek olması ya da light üründen fazla miktarda tüketilip aradaki farkın kapatılması hatta aşılması söz konusudur.
Light ürünlerde yapılabilen maksimum enerji kısıtlaması yağ ve karbonhidrat içeriğinin azaltılarak % 30 ila 50 arasında kalorisinin azaltılmasıdır. Birde kullanılan tatlandırıcılar söz konusudur. Şekerden gelen enerjileri azaltılsın diye sıklıkla ucuz tatlandırıcılar kullanılır ve buda şekerlisini tüketseniz daha iyi olacaktı dedirtebilir. Tatlandırıcılardan maltoz içerikli olanlar daha masum olanlarıdır. Etiket bilgisi okumayı alışkanlık haline getirin.

bu-diyetle-ne-kadar-kilo

ZAYIFLAMA HAPLARI VE BESİN DESTEK TAKVİYELERİ

Zayıflamayı beraberinde getiren hapların birçoğu bilimsel çalışmalarla desteklenmez. Birçoğu iddia ettiklerini gerçekleştiremezler ya da geçerliliğini uzun süre koruyamaz. Hormonal dengeniz yerindeyken 3-5 kilo vereceğim diye metabolizma hızına etki eden hormonal haplar almak vücudun iç dengesini sarsar. Besin takviyeleri ancak kan tahlilleri sonucu vücudunuzda eksikliği söz konusu ve yiyecekler yoluyla düzeltilmesi söz konusu değil ise size yararlı olabilir. Aldığınız takviyenin gerçekten ne işe yaradığını iyice sorgulayın.