Sevgili okurlarım, İzmir Milletvekili ve İYİ Parti Genel Sekreteri Aytun Çıray’dan dün aldığım mektubu, sadece biraz kısaltarak ve üzerinde hiçbir yorum yapmadan sizlere aynen iletiyorum:

* * *

“Sevgili ağabey, şimdi sinemalarda “The Post” adlı gerçek hayattan alınmış bir film oynuyor. Filmde, Vietnam Savaşı hakkında halka ve kongreye yalan söylendiğini ortaya çıkaracak olan Pentagon belgelerini yayınlama mücadelesi hikâye ediliyor.
The Washington Post, siyasilerin, askerlerin ölümleri pahasına yaptıkları üçkâğıtları yayınlayınca gerilim Amerikan halkına yansır ve savaş karşıtı gösteriler başlar.
Davalar ABD yönetimi tarafından Yüksek Mahkeme’ye taşınır. Böylece belgelerin yayınlanabilmesi ve özgür basın kavramının korunabilmesi için Washington Post ile Nixon arasındaki hukuk mücadelesi hız kazanır.
Kendisini, kurucu ruha uygun olarak demokrasiyi korumakla görevli kabul eden Amerika Yüksek Mahkemesi karar verir:
“Demokrasiyi korumak basın özgürlüğünü korumaktan geçer. Basın yönetenlere değil yönetilenlere lâzımdır.”
Bu çok önemli davayı gazete kazanır.
Bu filmi izleyenlere “İşte gazete patronu, işte gazeteci, işte hukukun üstünlüğü” dedirten bu filmi size neden anlattım?

* * *

Türkiye savaş bağlamında The Post filminde yaşananlara benzer süreçlerden geçerken ne yazık ki gazeteciler, siyasiler, hukukçular ve kurumlarımız kötü bir sınav veriyorlar.
İnsanımız dış politika tartışmalarında tek taraflı beyin yıkamalara maruz kalıyor. Ortaya atılan “Yerli ve milli (!)” kavramı ile AKP politikalarına karşı çıkanlar adeta vatan haini ilân ediliyorlar.
Bu şu demek: “Benim yaptığım her şey doğru, yerli ve millîdir. Eğer dış ve iç politikada yaptığım yanlışlar nedeniyle savaşın eşiğine gelmemizi eleştirirsen sen hainsin.”
Ne yazık ki bu beyin yıkama operasyonu önemli ölçüde başarılı olmaktadır. Bunun başarılı olmasında haber alma ve yazma özgürlüğünün engellenmesinin, medyanın büyük ölçüde korkutulmasının ve edilgen muhalefet anlayışının büyük rolü vardır.

* * *

Aslında AKP’nin yanlış dış politikaları Suriye’de zirve yapmış ve Türk Milleti’ne çok ağır can ve mal kayıplarına neden olmuştur.
2012’de birkaç hafta içinde Şam’da Emevi Camisi’nde cuma namazı kılma gibi ideolojik hayallerle olağan rotasından çıkarılan Suriye politikaları, bugün Türkiye’yi, Irak’ın yaşadığı gibi bir cehenneme sürüklenme tehlikesi ile karşı karşıya bırakabilir.
Biz bunu savunup çözümün Suriye ile barıştan geçtiğini anlatmaya çalışıyoruz.
Ancak adına merkez medya denilen medyanın da artık yok olma aşamasına geldiğini üzülerek  görüyoruz.
Sözcü ve benzeri birkaç gazete olmasa ne yapardık?

* * *

Değerli Ağabey, evlâtlarımızın kanlarının boşuna dökülmemesini önlemenin tek çaresi Sayın Erdoğan’ın sözde “Milli ve yerli” politikalarının iç yüzünü milletimize anlatmaktan geçiyor...
Çünkü AKP’nin dış politikası tam bir fiyaskodur ve bunun bedeli şu an için insanımızın kendi refahından ve mutluluğundan çalınan yüzlerce milyar dolardır. Bu maddi bedel her geçen gün biraz daha katlanmaktadır.
Manevi maliyet ise her türlü parasal bedelin üzerindedir ve olumsuz etkileri kuşaklar boyu sürecektir.

* * *

AKP ve yandaşlar Afrin meselesini yine iç politikaya alet etmekte ve seçim süreçlerinde kendi hedeflerine ulaşmak için kullanmak niyetindedir.
Dış politikanın Sayın Erdoğan tarafından şehitler vermemiz pahasına ve tekrar seçilmek için kullanılması ‘yerli ve millî’ sıfatları ile örtülemez.
Dış politikada Türkiye Cumhuriyeti’ne ve Türk Milleti’ne asla yakışmayan akıl almaz zigzaglara ‘milli ve yerli’ sıfatlarıyla itibar kazandırma hayalleri devrini İYİ Parti bitirecektir. Ancak İYİ Parti’nin gayrı millî AKP siyasetlerine karşı durması, dış dünyanın yanında yer aldığı anlamına gelmez.

* * *

Biz İYİ Parti olarak böyle ucuzluklara izin vermemek için, Türk Milleti adına şu soruları soruyoruz ve hemen cevaplandırılmasını istiyoruz:
- Siz Cumhurbaşkanı olarak geçtiğimiz eylül ayında Trump’la görüştünüz. Bu görüşmeden ne çıktı, ne aldınız?
- PYD/PKK meselesini hallettiniz mi?
- FETÖ’nün başının iadesini niçin sağlayamadınız?
- Daha siz Amerika yolunda iken bile PYD/YPG’ye silah gönderen Trump’tan neden 11 milyar dolarlık uçak satın aldınız?
- Neye göre bir sabah Amerika’nın, öğlen İran’ın, akşam Rusya’nın “dostu” olma kararı veriyorsunuz?
- PKK’nın yerleştiği Irak-Suriye sınırımız toplam 911 kilometre. Bu cephe boyunca aynı anda harekat yaparak sınırın güneyindeki terör hedeflerini komple yok mu edeceksiniz yoksa PKK’nın ağırlık merkezini mi?

* * *

Eğer PKK’nın ağırlık merkezini yok edeceksek bunun Fırat’ın doğusu olması gerekmez mi?
Yoksa Afrin, Türk Milleti’nin dikkatlerini Fırat’ın Doğusu’ndan uzaklaştırmak için oynanmak istenen kanlı bir oyun mu?
Diğer yandan hepimizi üzen bu soruların ortaya koyduğu hazin manzaraya rağmen niye ABD’den hâlâ stratejik ortağımız diye söz ediyorlar?
Sayın Emin ağabey, içimi biraz olsun size dökmek istedim. Saygılarımla.”