Dünyada sadece bizim kullandığımız ‘milli’ sayılabilecek ‘motor silindir hacmi’ üzerinden yapılan vergilendirme sistemi tarih oldu. Ne zaman? 25 Kasım 2016 hayırlı bir cuma günü. Kim açıkladı? Bizzat Bakan. “3 milyar liralık ek gelir bekliyoruz” dedi. Ne yapıldı? ‘Milli’ motor silindir hacmine, ‘yerli’ fiyatları ekleyip, yepyeni ‘ÖTV kriteri’ yaratıldı...

* * *

O günden küçük bir hatırlatma...
Motor silindir hacmi 1600 cc altında ama ÖTV matrahı (vergisiz fiyatı) 40 bin lirayı aşma-yanlar için yüzde 45...
Uzatmayacağım!
Motor silindir hacmi ile başlayan, ÖTV matrahı ile devam eden ve yüzde 160’a kadar yükselen farklı kademeler belirlendi.

* * *

Geldik 2018’in 1 Ocak sabahına...
1 yıldır otomobilde yeni ‘ÖTV kriteri’, o tarihten önce 0.9 motor silindir hacmi ve 5 farklı yaş aralığında 45 ayrı matrah üzerinden ve yılda iki kez aracın ömrü boyunca tahsil edilen Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne (MTV) de adapte edildi.
Çıktı mı alacak hanesi 100’e!
O tarihten itibaren yollara çıkan araçlar farklı MTV ödeyecek.

* * *

Şimdi, 3 milyar lira ek ‘gelir’ sağlandı mı bilmiyorum ama her zaman kimden ‘gider’ onu gayet iyi biliyorum.
Asıl mesele bundan sonra...
Sağlanan ‘gelir’ yetmemiş, tatmin etmemiş olabilir. Cari açık “Acık da bize” diyebilir ve geliri arttırmak için yeni arayışlar içine girilebilir.
İşte bu gelir yangınına ‘İhtiyaç halinde camı kırınız” önerimiz var. Böylece hem ÖTV’de hem de MTV’de alacak hanesini 100’den 200’e hatta 500’e kadar çıkarabilirler!

* * *

Şu an var olan verginin üzerine egzoz emisyon oranlarını ekleyebilir, böylece bir dünya kriterine sahip olma şansını da yakalarız.
Tüm otomobilleri 3, 4, 5 kapılılar ya da kapı kolları şeklinde vergilendirebilirsiniz. Yetmezse metal, cam tavanlılar, ‘sunroof’lular... Bunları da kendi içinde az açılanlar, hiç açılmayanlar, su kaçıranlar olarak ayırabilirsiniz.
Olmadı renkleri de eklersiniz kriterlere...
Kırmızıya, beyaza ayrı, işin rengini çıkarmamak için opak, metalik ayrımı yapmazsınız...
Bakarsınız, egzozlar tek mi, çift mi diye...

* * *

Vergilendirilmiş ‘gelir’ kutsaldır...

Yılın ilk fuarı için Detroit’deyim


2018 yılının ilk otomobil fuarı bugün kapılarını açtı. Uluslararası 52. Detroit Otomobil Fuarı’nda yılın ilk yeniliklerini görmek ve sizlerle paylaşmak için orada olacağım. Çarşamba günü gazetenizde...