Bu yılın ekonomik açıdan iyi geçeceğini söyleyenler, burunlarının ucunu dahi göremiyorlar. Bir de aynaya bakmadan 20-25 milyar dolarlık Kanal İstanbul projesini alkışlıyorlar. Ödemeleri koydum bir yana... Önce borçlarını çevir derler adama!
Dış politika ve siyaset Türkiye’de ekonomiyi etkileyen bir numaralı etken... Peki, durum ne? Herkesle kavga... Haliyle durmuyor, kaçıyor para...

* * *

Amerika ile ilişki durumumuz; çok kötü! Avrupa ile ilişki durumumuz; Kötü! Rusya ile ilişki durumumuz; karışık! İran ile ilişki durumumuz Karışık! Kuzey Afrika ile ilişki durumumuz; kötü! Arap dünyası ile ilişki durumumuz; limoni! Dünya gözüyle halimiz Kuzey Kore’den nispeten iyi, İran’dan hallice...

* * *

Güzel kardeşim, sev, sevme... Dünyayı kim yönetiyor? Amerika... Sen kiminle papazsın? Amerika... Adamlar adım adım Kürdistan’ı kuruyorlar. PKK’dan ordu kurup bizim sınıra yerleştiriyorlar.
Savaşa girmeyi göze almışsın. İyi de bu ulu orta söylenmez ki! Öyle bir anda dünyaya ilan edilmez ki! Bu kadar da iç politikaya alet edilmez ki...
Adam seninle didişmeyi kafaya koymuşsa önce ekonomik olarak bitirir. Hakan Atilla davasını Halkbank’ın yanı sıra beş bankayla daha özdeşleştirir. Ödememe şansın var mı? Yok!

* * *

Avrupa’nın yöneticisi Nazi dediğin Almanya... Arkasından geliyor bütün Avrupa... Adamlar hukukunuzu düzeltin, gazetecileri serbest bırakın diyor. Bizimkiler Anayasa Mahkemesi kararlarını bile iplemiyor!

* * *

Rusya’ya domates satıp karşılığında 2.5 milyar dolarlık hava savunma sistemi alınca ilişkilerimiz düzeldi sandık. Türkiye’yi bu yıl tatil listesinden dahi çıkardılar. Açıklamalarına bakılırsa, “Esad teröristtir” dememize takmışlar. Hâlbuki terörist demediğimiz kimse mi var? PKK ile ilişkisi olan bir tek Amerika değil ki! Rusya da işin içerisinde...

* * *

Suriye yönetimi bize “işgalci” diyor. İran ile sorun hem Suriye, hem Suudiler... Biz Suudilerin arkasındayız lakin bizde yangın çıksa Suudiler su veren itfaiyenin hortumunu keserler.
Türkiye Katar’ın hamisi... Hem de Sudan’ın bize ada tahsis etmesine çok bozuldular. Birleşik Arap Emirlikleri’nin açıklamaları ortada... Bizden hiç haz etmiyorlar.

* * *

Ekonomiye gelirsek. Yurtdışı ilişkilerimiz kötü olduğu sürece Türk Lirası değer kaybediyor. Enflasyon düşmüyor. Faizler artıyor. Para bulması elzem bir ekonomide yılda 220 milyar dolar döndürmeye çalışıyoruz. Yıllık yaklaşık 47 milyar dolar cari açık veriyoruz. Harcamaları kesmeyip bütçe açığı arttı diyoruz.

* * *

Dünyanın bol para açısında son baharını yaşadığı bu günleri heba ediyoruz. Saçma sapan projeler üretiyoruz. Parayı inşaata gömmeye devam ediyoruz.
Bir de seçimler öne alınırsa... Evde yağ, un şeker de varsa... Kavurmaya başlayın. Helva yapıyoruz!