Milyonlarca öğrencinin karne alarak, devre arası tatiline girdiği bu dönemde; Maliye Bakanlığı 2017 yılı bütçe sonuçlarını açıkladı. Açıklanan sonuçlara bakıldığında bütçe performansımızın gider kısmın fahiş artışlar nedeniyle yerlerde süründüğü ve bütçe açığının rekor düzeyde gerçekleştiği görülmektedir.

2017 yılı bütçe sonuçlarını “Bütçe Gelirleri” açısından aşağıdaki şekilde özetlemek mümkündür.

Yukarıdaki tabloyu vergi ödeyenler açısından daha anlaşılır şöyle özetlemek mümkündür. Vergi ödeyenler 2016 yılına göre,  2017 yılında ilave 77 milyar TL daha fazla vergi ödemişler ve vergi artış oranı yüzde 16.8 olarak gerçekleşmiştir.

Vatandaşın yıllık gelir artışının çok üstünde vergi yükünü artırmak,  vatandaşların yoksullaşması sonucunu doğurur. Vergi artışlarının,  vatandaşların yıllık gelir artışlarını geçmemesi hatta çok altında kalması gerekmektedir. Aksi durumda vergi kayıp ve kaçağı artar ve vergiye direnç başlar.

20szt06a_ist-izm-ant-ank-trb

Vergi yapılandırmaları ve ithalat artışı gelir hedeflerini tutturdu


Ülkemizde artan ithalat sonucu cari açığın 39 milyar dolar yerine,  46 milyar dolara çıkması olumsuz bir sonuç olarak karşımıza çıkmış olmakla birlikte;  ithalat artışının ithalde alınan Özel Tüketim Vergisi ve Katma Değer Vergisi  gelirlerini artırması nedeniyle,  bütçe vergi gelirleri artmış ve bu sayede bütçe açığı 74 milyar TL yerine,  47 milyar TL gerçekleşmiştir. Tabi bütçe açığının az çıkmasının bir diğer önemli nedeni de yapılandırmalar sayesinde hazineye giren 25 milyar TL’dir.

Türkiye mali disiplinin bozulması ve savurganlığın had safhaya çıkması nedeniyle,  öngörülenden 2 kat daha fazla bütçe açığı vermiş,  faiz dışı fazla hedefinin oldukça gerisinde kalmış ve net döviz ihtiyacını ifade eden cari açıkta yeni rekor kırmıştır. Bütçe performans karnemizde yer alan bütçe giderlerine ilişkin kırık notların 2018 ve 2019 yılında da düzelmesi pek mümkün görülmemektedir.

Sınırlarımızda yaşanan askeri olaylar ve yaklaşan 2 seçim sanki 2017 yılını bile mumla arayacağımız bir ortama doğru sürüklendiğimizi göstermektedir. Ayrıca bütçe gelir karnemizin önümüzdeki yıllarda bu kadar yüksek bir performans göstermesi mümkün değildir.