Ülkeler ekonomi dünyasını değiştireceği söylenen kripto paralar hakkında harekete geçiyor. Avustralya ve Rusya’dan kripto paralar hakkında açıklamalar geldi.
Venezuela Devlet Başkanı Maduro’nun yerel kripto para üretimi kararnamesinin yasadışı olduğu ve ülkenin anayasasını ihlal ettiği iddiasıyla Venezuela parlamentosu tarafından geçersiz saydırması ve Güney Kore’nin kripto paraları kalıcı olarak yasaklayacak bir tasarı üzerinde çalıştığını açıklaması, kripto paralarla ilgili çemberin daraldığını gösteriyor.
Türkiye’de ise Finansal İstikrar Komitesi’nde kripto paralara ilişkin düzenlemelerin geliştirilmesi için bir çalışma grubunun oluşturulmasına karar verildi.
Bitcoin’de yaşanan artışla bir anda dünyanın gündemine oturan kripto paralar hakkında devletler, düzenleyici adımlar atmaya başladı. Yapılan açıklamalar kripto para piyasasını sarstı. Yaklaşık 700 milyar dolarlık kripto para piyasasının geleceğinin ne olacağı artık daha çok merak konusu.

ASIL DARBE AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN GELİYOR

AB, kara para aklama ile mücadele amacıyla Bitcoin platformlarına kısıtlama konusunda görüş birliğine vardı.
AB tarafından yapılan bir açıklamada; üye devletler ile yasa koyucuların Bitcoin ve diğer sanal paraların işlem gördüğü platformlara daha sıkı kurallar uygulanması konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi. Açıklamada, yapılacak düzenlemelerle kara paranın aklanmasının ve terörizmin finansmanının önüne geçileceği ifade edildi.

14szt08a_ant_ist_izm_ank_adn_trb

Söz konusu mutabakat, finansal suçlar ve vergi kaçırılmasına ilişkin daha geniş tedbirlerin bir parçasını oluşturmakta. AB yasa koyucuları, ön ödemeli kartlar için daha sıkı kontroller getirilmesi ve tröstler hakkında şeffaflık şartlarının artırılması hususlarını de destekledi.
Avrupa Adalet Komisyoneri Vera Jourova, “Bugünkü anlaşma, kara paranın aklanmasının önlenmesinde daha fazla şeffaflık getirecek ve terörizmin finansmanın da önünü kesecektir” dedi.
AB’nin bu kararı, Bitcoin’in fiyatlarının sene başından beri yüzde 1.700 arttığı ve bunun söz konusu pazarın bir balondan ibaret olduğu ve müthiş bir patlamayla sonuçlanabileceğine dair kaygıları tetiklediği bir dönemde geldi.
Mutabakata varılan tedbirler; sanal para platformlarında ve terörün finansmanında kullanılabilecek ön ödemeli kartlarla isimsiz işlem gerçekleştirilmesine son veriyor.
18 ay içinde ulusal kanuna dönüşmesi gereken yeni kurallara göre; siber paraları müşterileri adına saklayan Bitcoin değişim platformları ile “cüzdan” sağlayıcılarına, müşterilerin kimliğini tespit etme zorunluluğu getiriliyor.
Paris ve Brüksel’de 2015 ve 2016 yıllarında gerçekleşen ve 160’dan fazla insanın hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan saldırıların arifesinde Avrupa Komisyonu tarafından ortaya konulan yasa teklifleri üzerinde AB yasa koyucularının mutabakata varması bir yıldan uzun sürdü. Görüşmelerinin tıkanmasının sebebi, bazı ülkelerin, ekonomilerinin olumsuz etkilenmesinden korkmaları dolayısıyla tröst ve şirketler için getirilmesi düşünülen şeffaflık artırımına karşı çıkmalarıydı.
Konuyla ilgili görevli AB parlamenteri Hollandalı Yeşiller üyesi Judit Sargentini; değişikliklere karşı çıkan ülkelerin Britanya, Malta, Kıbrıs, Lüksemburg ve İrlanda olduğunu söyledi. Söz konusu anlaşma, otoritelere ve meşru bir menfaati olduğunu ispat eden kişilere tröstlerin gerçek sahiplerine ilişkin bilgiye ulaşma hakkı tanıyor.
Söz konusu anlaşmanın bir dönüm noktası olduğunu belirten, Uluslararası Şeffaflık Örgütü, tröst sahiplerine ya da gerçek lehtarlarına ilişkin bilginin tamamen kamuoyu ile paylaşacağı konusunda karamsar olduklarını belirtti. Hem AB Komisyonu’na hem de söz konusu hak savunucusu grup tarafından artan kamu gözetimi, finansal suç ve vergi kaçırmaların önlenmesi açısından büyük önem taşıyor.

Kara para aklamak ve terörizmi finanse etmek çok ciddi iddialar


Kripto paraların, kağıt paradan daha avantajlı olduğunun, giderek daha fazla insan tarafından anlaşılmaya başlanması ile birlikte yaratılan tehlike gittikçe gerçek olmaktadır. Kripto paralar kullanılarak spekülatif saldırılar olması durumunda ülkelerin bu saldırılara karşı mücadele yöntemlerine ihtiyaçları olacaktır.
Avrupa Birliği’nin kripto paralar kullanılarak kara para aklandığı ve terörizmin finanse edildiği suçlaması ile konuyu gündemine alıp, önlemler getirmesi kripto paraların geleceği açısından ciddi tehditler içermektedir.
Devletler konunun ciddiyetinin farkına varmışlardır. Hiçbir devlet otoritesine dayanmayan kripto paraların bu kadar talep görmesi, siyasi açıdan da devletlerin egemenliğinin sorgulanması sonucunu da doğuracaktır. Kripto paralara ilişkin devletlerin topyekün saldırıya geçmesi, kripto para piyasasını sarsmış gözüküyor.
Ancak maç henüz bitmedi...