9

Belli ki bu yıl robot algımız artık değişip, teknolojinin ve tabii ki hayatın gerçeklerine uygun hale gelecek. Bu fotoğrafını gördüğünüz yastık kılıklı arkadaş bir uyku robotu. Aslında fasulye şeklinde bir viscoelastik yastığa benzeyen bu robot uyku kalitenizi artırmak için elinden geleni yapıyor.

NEFES ALMA RİTMİNİ AYARLIYOR

En ilginç özelliği ise nefes alıyor olması. Araştırmalara göre nefes alıp verme ritmi bizi stresten arındırıp, uykuya koyulmamızı sağlıyormuş. Budizmden ilhamını alan bu özellik belki biraz bu yüzyılın en önemli fenomenlerinden yalnızlık korkumuzun da önüne geçerek uykuya yardımcı oluyordur kimbilir…
Neyse duygusala bağlamayalım, Somnox uyku robotu nefes alma ritmini sizinkine ayarlayarak zihninizi meditasyon seviyesine geçirmeye yardımcı oluyor. Uyku robotunun marifetleri bu kadarla da kalmıyor, mesela ninni - evet yanlış okumadınız, dandini dastana gibi- söylüyor. Dilerseniz size seçtiğiniz kitapları okuyor. Ve uyuduğunuzu anladıktan sonra da kendi kendini kapatıyor. Çok teknolojik, çok gelişmiş bir aygıt gibi görünse de bana “Yalnızlığımı vurmayın yüzüme kar taneleri” duygusu veriyor.

09-app-store

App Store tam 11 milyar kâr yazdı!


Bu tarz haberleri okurken de yazarken de canım yanıyor. Apple’ın açıklamasına göre uygulama dükkanı App Store tam 26.5 milyar dolarlık bir gelir oluşturmuş. Bu, şirket için de 11.5 milyar kâr anlamına geliyor. Üstelik bu rakam geçtiğimiz yılın yüzde otuz da fazlasına işaret ediyor.
Tabii bu gelir sadece akıl dışı büyük bir gelir olmakla kalmıyor, şirkete yatırımcı çekmek konusunda da olumlu hava estiriyor. Üstelik bu kazanç çığ gibi de büyüyor. 2014 yılında uygulama geliştiriciler 10 milyar dolar kazanırken Apple kasasına 4.5 milyar dolar koymuş. Ama sadece üç yıl sonra bu rakamı iki katından fazlasına katlamayı başarmış.
İşte içim buna yanıyor. Bizimki gibi genç, eğitime açık, teknolojik gelişimlere açık genç beyinleri ilkokuldan itibaren kod yazma, program geliştirme gibi alanlara yönelteceğimize her gün ülkenin dört bir yanından gelen berbat eğitim haberleri ile geleceğimizi köreltiyoruz! Dört bir yanımızı vergiler sarmışken, yaratıcı zihinlerin cari açığı nasıl da kapatma gücü olduğunu görmezden geliyoruz!

Yeni belamız: Meltdown ve Spectre!


Yeni yıl çok korkutucu bir haberle birlikte geldi. Haber Intel işlemcilerinin bir “Bug” sahibi olduğu ve bu bug sayesinde bilgisayarınıza saldıranlar karşısında Kernel hafızasının yani bilgisayarın uygulamalar ve donanım seviyesi arasında köprü görevi gören en kritik bilgilerin yer aldığı bölgenin korunmasız kaldığı kesinleşti.
Bu bug sayesinde en sıradan uygulamalar bile Kernel hafızasını okuyabilir hale geliyormuş. Bu biraz karışık görünse de son yirmi yıl içinde üretilmiş her Intel ve hatta ARM çip setine sahip bilgisayarı etkileyebilecek bir açık. Üstelik şu anda mühendisler tarafından geliştirilen yama yazılımların bilgisayarların performanslarını ciddi düşürdüğü haberleri geliyor. AMD tarafında ise kriz ilk patladığında yapılan AMD işlemcilerin bu açıktan etkilenmediği açıklaması şirketin hisselerini uçursa da Intel, AMD ile de bu çözüm konusunda işbirliği yaptıklarını ve onların da etkilendiğini belirtiyor.
Durum öyle kritik ki Microsoft yeni yılın ilk günlerinde bu açık için özel bir acil durum güncellemesi yayınladı. Ve gelen bilgiler özellikle bulut servislerinin bu açıktan çok ciddi etkilenebileceği yolunda. Apple da Mac ve iOS cihazların bu iki açıktan etkilendiğini duyurdu. Yani teknoloji bir yandan hayatımızı kolaylaştırırken bir yandan da hepimizi birer saatli bomba üzerinde oturtuyor.…