Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Erdoğan, Azerbaycan seyahati sonrasında gazetecilerin sorularına yanıt verdi.

Erdoğan, NTV'nin internet sitesinde yer alan habere göre doğalgaz ve petrol arama-çıkarma konusunda Karadeniz'de veya başka bölgelerde Azerbaycan'la bu konuda ortaklık yapılacak mı sorusuna iki ülkenin TANAP ve TAP boru hatlarında var olan ortaklıklara atıfta bulunarak cevap verdi.

Erdoğan, "Örneğin şu anda bizim Türk Petrolleri ile alakalı bir yapımız var. Bu yapıyla birlikte, nasıl şu anda TAP'ta, TANAP'ta birlikteliğimiz varsa, biz değerli dostum İlham Aliyev kardeşimizle böyle bir adımı Libya'da da atabiliriz" dedi.

'RAFİNAJ DA MÜMKÜN'


İki ülkenin de petrol ve doğalgaz kaynaklarını değerlendirmek konusunda birikimi olduğunu ifade eden Erdoğan, "Aynı birikim ve deneyim bizde de olduğuna göre, hatta rafinaj olayında da bazı adımlar atmak mümkün" dedi ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in bu tür adımların atılmasından memnun olacağını kendisine söylediğini aktardı.

Erdoğan iki ülkenin petrol sektöründe bu tür adımlarla "sadece Avrupa'ya açılmak değil" hem Türkiye hem de başka ülkelerde faaliyet gösterebileceğini belirtti.

Kendisine ait geniş petrol ve doğalgaz rezervleri olan Azerbaycan, kamu enerji şirketi SOCAR vasıtasıyla petrol çıkarma, dağıtma, rafine etme ve petrokimya alanlarında faaliyet gösteriyor. İzmir'de birkaç yıl önce büyük ölçekli rafineri açan SOCAR aynı zamanda petrokimya tesisi Petkim'in de kontrolüne sahip.

Azerbaycan doğalgazını Türkiye ve Avrupa'ya taşıyan TANAP ve TAP doğalgaz boru hatlarında da iki ülkenin, diğer ülke ve şirketlerle birlikte ortaklıkları bulunuyor.

[old_news_related_template title="Aliyev: Azerbaycan-Türkiye ilişkileri yeni bir aşamaya geldi" desc="Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Şuşa’da dalgalanan Azerbaycan ve Türkiye bayraklarının iki ülke arasındaki birliği gösterdiğini ifade etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/15/iecrop/aliyev-reuters-1_16_9_1623774782.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/aliyev-azerbaycan-turkiye-iliskileri-yeni-bir-asamaya-geldi-6488512/"]

[old_news_related_template title="Merkez Bankası faiz kararını açıkladı" desc="Merkez Bankası (TCMB), bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında beklentilere paralel olarak politika faizini yüzde 19'da sabit tutma kararı aldı. Prof. Dr. Cem Başlevent, TCMB yönetimi ve siyasi iradenin düşük faizden yana olduğunu ancak şartların buna şimdilik imkan vermediğini belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/17/iecrop/merkez_16_9_1619701717_16_9_1623927185.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/merkez-bankasi-faiz-kararini-acikladi-11-6491471/"]