Bu web sitesi ne yazık ki Internet Explorer 9 ve altını desteklememektedir. Lütfen web tarayıcınızı Internet Explorer 10 ve üstü bir sürüme yükseltiniz.
400 yıllık lezzet, Cennet Çamuru’na yoğun ilgi
400 yıllık lezzet, Cennet Çamuru’na yoğun ilgi
Kadayıfla yapılan Cennet Çamuru, isminden dolayı bir hayli ilgi görüyor. 400 yıllık bir lezzet olan tatlı, sıcak yeniyor.
Gurme 21 Temmuz 2017 - 13:29

İsminden dolayı dikkat çeken Cennet Çamuru tatlısının 400 yıllık bir geçmişi var. Eskişehir’de Ayten Çetin’in kurmuş olduğu Ayten Usta Gurme Restorant’da yapılan Cennet Çamuru isimli Halep tatlısı, müşteriler tarafından yoğun ilgi görüyor.

İSMİ HERKESİN DİKKATİNİ ÇEKİYOR

cennet-camuru-1

İşletmecisi Ayten Çetin, Cennet Çamuru’nun isminden dolayı çok merak edilen bir tatlı olduğunu ifade ederek,”Cennet Çamuru, 400 yıllık bir Halep tatlısı. Biliyorsunuz bizim çok zengin bir yemek kültürümüz var. Bu zengin yemek kültürünün arasında tatlılar da büyük yer almakta. Cennet Çamuru, görüntü olarak da çok güzel bir görüntüsü var. Kadayıf ile yapılıyor. Ama tabağa serbest bir halde bırakıyoruz. Çamur görüntüsü evet var ama kadayıf ve fıstıkla birleşmiş bir tatlı. Çok da tercih ediliyor. Misafilerimiz hemen adından dolayı ‘Cennet Çamuru Tatlısı nedir? Nasıl yapılır?' diye bize soruyor. Biz de misafirlerimize bu tatlıyı veriyoruz. Sıcak olarak sunuluyor. Dondurma ile de sunuluyor. Halep yöresinin bir tatlısı çünkü kadayıf ilk önce o taraflarda yapılmış” dedi.

KÜNEFE İLE KARIŞTIRILIYOR AMA…

Tatlının isminde cennet geçtiği için çok tercih edildiğini söyleyen Çetin, “Daha önceki yıllarda savaş çıkmadan önce Türkiye'den de Suriye'ye geziye gidildiğinde ilk önce insanlar tatlı dükkanlarını soruyorlardı. Bu tatlı dükkanlarında da kadayıfla yapılmış çok çeşitli tatlılar var. O yüzden o bölgeden bize geçmiş ve çok sevilen bir tatlı olmuş. Kadayıfla yapılıp, adında da Cennet geçtiği için çok tercih edilen bir tatlı. Kadayıf olmasından dolayı künefe çağrışımı yapıyor. Künefe değil. Arasında peynir farkı var. Künefenin yapımı çok daha farklı. Künefeyi Hatay tarafında yemek gerekiyor. Cennet Çamuru künefeyi andırıyor sıcak olması nedeniyle. Fıstık çok ayrı bir lezzet veriyor. O yüzden bizde de oldukça fazla tercih ediliyor” şeklinde konuştu.

Son olarak Cennet Çamurunun yapılışından bahseden Çetin, konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Cennet Çamuru tatlısı, müşterimiz gelip sipariş verdikten sonra hazırlanıyor. Kadayıf tereyağıyla kavruluyor. İçerisine toz antep fıstığı ve biraz da şerbet ekleniyor. Üzerine de kaymak ya da dondurma eklenerek servis yapılıyor. Evlerde de çok kolay bir şekilde herkes hazırlayabilir. Ayten Usta menüsündeki özenle hazırlanan et yemeklerinin arkasından tatlı haktır. Dolayısıyla et ile tatlı, Eskişehirlilerin hakkı diyoruz.”

Gurme 21 Temmuz 2017 - 13:29