Erzurum’un en güzel ilçelerinden Pasinler, yani eski adıyla Hasan Kale, Erzurum’a 40 kilometre uzaklıkta, huzur dolu bir ilçe. Tahıl ve baklagilin yanı sıra çeşitli sebze, meyve üretimi de yapılmaktadır. Pasinler’in en önemli özelliği ise alçı, kireç ocaklarının yanı sıra birçok kükürtlü kaplıca ve maden suyu kaynaklarına ev sahipliği yapıyor olmasıdır. 18

Şalgam dolması

Malzemeler: - 1 kg beyaz şalgam (orta boy) - 400 gr dana kıyma - 2 orta boy kum soğan - Bir kahve fincanı pirinç - Bir kahve fincanı ince bulgur - 1 yemek kaşığı domates salçası - Kırmızı pul biber, karabiber, tuz - 1 çay kaşığı nane - 100 gr. tereyağı - 3 diş sarımsak Ya­pı­lı­şı: Şalgamları yıkayıp, patates gibi soyun. Yarım santim kalınlığında halkalar olacak şekilde kesin. Kaynamış suya atılarak 10 dakika haşlayın. Kıyma, soğan, pirinç, bulgur, salça, tuz, nane, pul biberle birlikte yoğurun. Kesilen şalgam dilimleri büyüklüğünde yassı, yuvarlak köfteler yapın. Bu sırada tencerede tereyağının yarısını eritin. Şalgam dilimlerinin arasına birer köfte koyarak tencereye balık sırtı gibi tek sıra halinde dizin. Yarım su bardağı su ekleyin ve 40 dakika pişirin. Servis tabağına alınıp üzerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı, naneli tereyağı ilave edin. 21

Gliko

Malzemeler: - 2 su bardağı köftelik ince bulgur - 1 yemek kaşığı un - 2 su bardağı yoğurt - 1 yemek kaşığı salça - 2 yemek kaşığı tereyağı - 2 diş sarımsak - 2 su bardağı su - Tuz, karabiber, pulbiber , nane Ya­pı­lı­şı: Bulgurun üzerine sıcak su dökün, demlemeye bırakın. Bulgur şiştikten sonra un, tuz, biber, nane ilave edin, iyice yoğurun. Sonra küçük yuvarlak köfteler oluşturun. Ayrı bir tencerede su kaynatın ve içine tuz atın, kaynayınca yaptığınız köfteleri içine atın bir taşım kaynatın. Sonra köfteleri süzün. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı tereyağı sos dökün. Servis edin.